Társoldalunk:

Leclerc kis híján másodszor is rontott, Verstappen nem tudja, miért lassult le

2022.05.21. 18:01

A Spanyol Nagydíj időmérőjén pole pozíciót szerző Charles Leclerc elárulta, hogy utolsó gyorskörén is voltak nehéz pillanatai, és Max Verstappenhez hasonlóan tudja, hogy még nem lefutott a meccs közöttük. Carlos Sainz bízik benne, hogy mindkettejüket meglepheti.

Fordulatosan alakult a Spanyol Nagydíj időmérőjének vége, hiszen a Q3 első gyorsköreinek során Charles Leclerc megpördült, ám ennek ellenére is sikerült megszereznie a pole pozíciót. Max Verstappen másodszor már nem próbálkozhatott érdemben, mögülük pedig Carlos Sainz fog rajtolni, miután a jó körön lévő George Russell elrontotta az utolsó szektort. 

Leclerc nem volt messze attól, hogy második gyorskörén is hibázzon - GalériaForrás: AFP/Gabriel Bouys

Leclerc a 14-es kanyarban forgott meg, és ilyenkor gyakran előfordul, hogy a hibázó versenyzőnek már nincs esélye a pole-ra, hiszen inkább kevesebb kockázatot vállal, csak legyen mért köre, és ne a tizedik helyről kelljen rajtolnia. A Ferrari versenyzője azonban másképp gondolta, és bár második körében is előfordult, hogy majdnem rontott, végül megúszta.

Elképesztően nehéz volt, főleg a Q3-ban, mert az első körömben hibáztam, és utána nyilvánvalóan csak egy köröm maradt – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Az azonban kifejezetten jól sikerült. Volt néhány necces pillanatom abban a körben, de megfogtam, és nagyon örülök a pole pozíciónak. Remek kör volt, az autó pedig szintén lenyűgözőnek bizonyult, szóval nagyon boldog vagyok.”

Leclerc és a Ferrari azonban nem dőlhet hátra, hiszen a pénteki második szabadedzésen látszott, hogy a Red Bullnak jobb a versenytempója. Tekintve, hogy Verstappen még így is a második helyet szerezte meg, a bajnoki éllovas nem lehet nyugodt.

Jó pozícióban kezdem a futamot, de az utolsó versenyeken küszködtünk a gumikkal a Red Bullhoz képest – magyarázta. – Max közvetlenül mögöttem van, és ha nem bánunk megfelelően az abroncsokkal, el fogjuk veszíteni a győzelmet. Ezt meg kell oldanunk, és jó munkát kell végezni a gumikezelés terén.”

Leclerc szerencséjére Sainz is a közeléből rajtol, így stratégiailag mindeknéppen előnyben vannak a Red Bullhoz képest. A monacói versenyző bízik benne, hogy meg tudják ismételni a Bahreinben elért eredményt. „Nagyon remélem, bízom benne, hogy képesek vagyunk kettős győzelmet aratni Carlosszal – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Ez nagyszerű lenne a csapat számára, úgyhogy mindent bele fogunk adni.” 

Az időmérőn Leclerc volt a gyorsabb, de nem kizárt, hogy a futamon Verstappen felé billen majd a mérleg nyelveForrás: AFP/Lluis Gene

Leclerc-hez hasonlóan Verstappennek is csak egy gyorsköre volt a Q3-ban, ám ő önhibáján kívül járt pórul. A holland pilóta a rádióban még határozottan kijelentette, hogy erőt veszített, ám később már nem volt biztos benne, hogy ez okozta a gondot.

Ezt mindig nehéz megmondani – felelte arra a kérdésre, hogy a hiba nélkül megszerezte volna-e a pole pozíciót. – Nem tudom, hogy a DRS-em nem nyílt ki, vagy csak erőt vesztettem. Kár érte, de figyelembe véve a hétvége eddigi alakulását, összességében jó eredmény itt az első sor. Persze nyilván szerettem volna megpróbálni a végén.”

Annak ellenére, hogy az eddigi 31 barcelonai viadalból 23-at a pole pozícióból induló versenyző nyert, Verstappen bizakodhat. Gumikezelés terén ugyanis Imolában és Miamiban is jobbak voltak a Ferrarinál, és egyelőre most is nekik áll a zászló ebből a szempontból.

A legutóbbi két versenyen elég jók voltunk a gumikezelés terén – mondta. – Holnap ismét rendkívül meleg lesz, és ezen a pályán elég nehéz előzni. Meglátjuk, remélhetőleg az autónk megint egy kicsit jobban fog bánni az abroncsokkal, de jelenleg ezt nehéz megmondani.”

Bár Sainznak nem ment simán az időmérő, főleg a Q2, végül sikerült megszereznie a harmadik helyet, igaz, Russell akár meg is előzhette volna. A hazai pályán szereplő pilóta összességében elégedett ezzel az eredménnyel.

Kemény volt a hétvége eddig eltelt része, a hőség és a szél miatt nem a legkönnyebbek a körülmények – értékelt. – Ugyanakkor sikerült összerakni egy jó kört, ami lehetővé teszi számunkra, hogy holnap [jó eredményekért] küzdjünk. A kulcs a rajt, valamint a gumikezelés lesz, szóval ha sikerül jól rajtolnunk, arra építhetünk. Mindenesetre ez egy megfelelő rajtpozíció.” 

Sainz elégedett a harmadik helyévelForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Bár az idény eddig eltelt öt futamán szinte kizárólag Leclerc-nek és Verstappennek volt reális esélye a győzelemre, Sainz bízik benne, hogy akár őket is meglepheti. Ha sikerül jól rajtolnia, akkor az első féktávig akár nyerhet is egy vagy két pozíciót.

Holnap minden lehetséges – szögezte le. – Mindent meg fogunk próbálni annak érdekében, hogy a rajtnál előrekerüljünk, és onnan vezessünk. Nem volt egy ideális kvalifikáció, mert a használt abroncsokon nem tudtam jó kört autózni, és valószínűleg holnap hiányozni fog a friss gumi az első etapban. Ezzel együtt bármi megtörténhet, mi pedig a legjobbunkat fogjuk nyújtani.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK