Leclerc kis híján másodszor is rontott, Verstappen nem tudja, miért lassult le

Forma-1, Charles Leclerc, Ferrari, Spanyol Nagydíj 2022, szombat
Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc drives during the qualifying session at the Circuit de Catalunya on May 21, 2022 in Montmelo, on the outskirts of Barcelona, ahead of the Spanish Formula One Grand Prix. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A Spanyol Nagydíj időmérőjén pole pozíciót szerző Charles Leclerc elárulta, hogy utolsó gyorskörén is voltak nehéz pillanatai, és Max Verstappenhez hasonlóan tudja, hogy még nem lefutott a meccs közöttük. Carlos Sainz bízik benne, hogy mindkettejüket meglepheti.

Fordulatosan alakult a Spanyol Nagydíj időmérőjének vége, hiszen a Q3 első gyorsköreinek során Charles Leclerc megpördült, ám ennek ellenére is sikerült megszereznie a pole pozíciót. Max Verstappen másodszor már nem próbálkozhatott érdemben, mögülük pedig Carlos Sainz fog rajtolni, miután a jó körön lévő George Russell elrontotta az utolsó szektort.

Leclerc nem volt messze attól, hogy második gyorskörén is hibázzon - Galéria Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Leclerc a 14-es kanyarban forgott meg, és ilyenkor gyakran előfordul, hogy a hibázó versenyzőnek már nincs esélye a pole-ra, hiszen inkább kevesebb kockázatot vállal, csak legyen mért köre, és ne a tizedik helyről kelljen rajtolnia. A Ferrari versenyzője azonban másképp gondolta, és bár második körében is előfordult, hogy majdnem rontott, végül megúszta.

– nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Az azonban kifejezetten jól sikerült. Volt néhány necces pillanatom abban a körben, de megfogtam, és nagyon örülök a pole pozíciónak. Remek kör volt, az autó pedig szintén lenyűgözőnek bizonyult, szóval nagyon boldog vagyok.”

Leclerc és a Ferrari azonban nem dőlhet hátra, hiszen a pénteki második szabadedzésen látszott, hogy a Red Bullnak jobb a versenytempója. Tekintve, hogy Verstappen még így is a második helyet szerezte meg, a bajnoki éllovas nem lehet nyugodt.

Jó pozícióban kezdem a futamot, de az utolsó versenyeken küszködtünk a gumikkal a Red Bullhoz képest – magyarázta. – Max közvetlenül mögöttem van, és ha nem bánunk megfelelően az abroncsokkal, el fogjuk veszíteni a győzelmet.

Ezt meg kell oldanunk, és jó munkát kell végezni a gumikezelés terén.”

Leclerc szerencséjére Sainz is a közeléből rajtol, így stratégiailag mindeknéppen előnyben vannak a Red Bullhoz képest. A monacói versenyző bízik benne, hogy meg tudják ismételni a Bahreinben elért eredményt. „Nagyon remélem, bízom benne, hogy képesek vagyunk kettős győzelmet aratni Carlosszal – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Ez nagyszerű lenne a csapat számára, úgyhogy mindent bele fogunk adni.”

Az időmérőn Leclerc volt a gyorsabb, de nem kizárt, hogy a futamon Verstappen felé billen majd a mérleg nyelve Forrás: AFP/Lluis Gene

Leclerc-hez hasonlóan Verstappennek is csak egy gyorsköre volt a Q3-ban, ám ő önhibáján kívül járt pórul. A holland pilóta a rádióban még határozottan kijelentette, hogy erőt veszített, ám később már nem volt biztos benne, hogy ez okozta a gondot.

Ezt mindig nehéz megmondani – felelte arra a kérdésre, hogy a hiba nélkül megszerezte volna-e a pole pozíciót. – Nem tudom, hogy a DRS-em nem nyílt ki, vagy csak erőt vesztettem. Kár érte, de figyelembe véve a hétvége eddigi alakulását, összességében jó eredmény itt az első sor.

Persze nyilván szerettem volna megpróbálni a végén.”

Annak ellenére, hogy az eddigi 31 barcelonai viadalból 23-at a pole pozícióból induló versenyző nyert, Verstappen bizakodhat. Gumikezelés terén ugyanis Imolában és Miamiban is jobbak voltak a Ferrarinál, és egyelőre most is nekik áll a zászló ebből a szempontból.

A legutóbbi két versenyen elég jók voltunk a gumikezelés terén – mondta. – Holnap ismét rendkívül meleg lesz, és ezen a pályán elég nehéz előzni. Meglátjuk, remélhetőleg az autónk megint egy kicsit jobban fog bánni az abroncsokkal, de jelenleg ezt nehéz megmondani.”

Bár Sainznak nem ment simán az időmérő, főleg a Q2, végül sikerült megszereznie a harmadik helyet, igaz, Russell akár meg is előzhette volna. A hazai pályán szereplő pilóta összességében elégedett ezzel az eredménnyel.

Kemény volt a hétvége eddig eltelt része, a hőség és a szél miatt nem a legkönnyebbek a körülmények

– értékelt. – Ugyanakkor sikerült összerakni egy jó kört, ami lehetővé teszi számunkra, hogy holnap [jó eredményekért] küzdjünk. A kulcs a rajt, valamint a gumikezelés lesz, szóval ha sikerül jól rajtolnunk, arra építhetünk. Mindenesetre ez egy megfelelő rajtpozíció.”

Sainz elégedett a harmadik helyével Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Bár az idény eddig eltelt öt futamán szinte kizárólag Leclerc-nek és Verstappennek volt reális esélye a győzelemre, Sainz bízik benne, hogy akár őket is meglepheti. Ha sikerül jól rajtolnia, akkor az első féktávig akár nyerhet is egy vagy két pozíciót.

– szögezte le. – Mindent meg fogunk próbálni annak érdekében, hogy a rajtnál előrekerüljünk, és onnan vezessünk. Nem volt egy ideális kvalifikáció, mert a használt abroncsokon nem tudtam jó kört autózni, és valószínűleg holnap hiányozni fog a friss gumi az első etapban. Ezzel együtt bármi megtörténhet, mi pedig a legjobbunkat fogjuk nyújtani.”