Vágólapra másolva!
Max Verstappen úgy véli, a hosszú etapjai jól sikerültek a Spanyol Nagydíj pénteki napján, ám az egykörös tempó tekintetében még van hova fejlődnie. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint mostantól a Mercedesszel is számolniuk kell.

Bár nem sújtották olyan jellegű problémák, mint két hete Miamiban, Max Verstappen számára nem alakult ideálisan a Spanyol Nagydíj pénteki napja. A holland pilóta csupán az ötödik helyet szerezte meg a második szabadedzésen, amelyen a Ferrarik mellett a Mercedesek is megelőzték.

Verstappen szerint nem volt megfelelő az egyensúly Forrás: NurPhoto via AFP/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

A Red Bullnak van hova javulnia, amit az is jól mutat, hogy Sergio Pérez csupán a hetedik pozícióban végzett, így azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a bikások autójában több van, mint amit Verstappen kihozott belőle. Legalábbis egy körön ez a helyzet, azonban a versenyszimulációk már jóval nagyobb bizakodásra adtak okot.

Kicsit nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt, többek között a hőség miatt

– nyilatkozta a címvédő a Sky Sportsnak. –Egyértelmű, hogy az egykörös tempónkat illetően még van min dolgozni, de legalább a hosszú etapok elég jók voltak. Ezzel elégedett vagyok, és próbálom megtalálni a középutat.”

Barcelonában egész délután 30 fok körül volt a hőmérséklet, aminek következtében az abroncsok könnyen túlmelegedhetnek. Ez egyelőre a Red Bullnak is gondot okoz, ám Verstappen így is talált némi pozitívumot a körülményekben.

Ez nehézséget jelent a gumik miatt, és egyértelmű, hogy még nem oldottuk meg, ami az egyensúlyt illeti – jelentette ki. –

Legalább tudjuk, hogy az időjárás nem fog változni, szóval innen indulva dolgozhatunk.”

A mezőny tagjai átlagosan talán a barcelonai aszfaltcsíkot ismerik a legjobban, hiszen a tavalyi idényt leszámítva évek óta legalább egy teszt rendeznek ezen a helyszínen. Éppen ezért Christian Horner szerint nem Verstappenben, hanem az autóban kell keresni aCharles Leclerc-rel szembeni 336 ezredes lemaradás okát.

A Red Bullnak elsősorban egy körön kell javulnia Forrás: AFP/Lluis Gene

„Szerintem a pilóta mindig meghatározó, de itt jelentős százalékban az autón múlik [az eredmény] – vélekedett a Red Bull csapatfőnöke. –. A beállításoknak ideálisnak kell lenniük, ott van a gumikopás, a bal első abroncs óriási terhelésnek van itt kitéve, főleg a futamon. Szóval ez egy elég komplex pálya, és a versenyzők között vélhetően kisebb a differencia, de [Verstappen] természetesen mindig jelenthet különbséget.”

Némi meglepetésre egy körön egyelőre nemcsak a Ferrari, hanem a Mercedes is a Red Bull előtt van. Horner már a kezdetek óta azt hangoztatta, hogy a brackley-iek előbb-utóbb fel fognak zárkózni rájuk, és szerinte innentől kezdve a végső győzelemért folytattott csatában is komoly szerepet fognak játszani.

Egész évben azt mondtam, hogy csak idő kérdése, hogy megoldják a gondjaikat, és úgy tűnik, egyre inkább sikerül nekik

– fogalmazott. – Általuk újabb tényező lesz a bajnokságban. Elég erős napjuk volt. Néhány dolgot még rendbe kell tenniük, de érdekes lesz a dinamikája [a csatának].”

Hozzá kell tenni, hogy a Mercedes Miamiban is biztatónak tűnt az első edzésnapon, de szombaton és vasárnap messze lemaradtak a két élcsapattól. A brit szakember nem tartja kizártnak, hogy a címvédő istállónál játszottak a beállításokkal, és ezért bizonyultak nagyon gyorsnak az egyenesekben, de biztosat nem tud mondani.

Pár hete Miamiban láthattuk, hogy a Mercedes feltekerte a dolgokat szombaton – mondta. – Hogy ezt ma is megtették-e, azt nem tudjuk.

Nem tudjuk, hogy az ellenfeleink milyen motorüzemmódot használnak, ez holnap és vasárnap fog kiderülni.”

Mindenesetre az eddig látottak alapján szoros hétvégére van kilátás, és Horner sem akart jóslatokba bocsátkozni a végeredményt illetően. A végeredményt pedig akár a pálya jellege is befolyásolhatja, hiszen most nem a végsebességen van a hangsúly.

Horner úgy véli, mostantól a Mercedesnek is komoly szerepe lesz a bajnokság alakulásában Forrás: AFP/Gabriel Bouys

„Az egy nagy leszorítóerőt igénylő aszfaltcsík – szögezte le a 48 éves szakember. – Látható, hogy a Ferrari, illetve a Mercedes milyen fejlesztéseket hozott. Ugyanakkor szerintem nagyon szoros lesz, és egy hajszálon fog múlni, hogy szombaton kinek jön ki a legjobban a lépés az időmérőn, és persze vasárnap a versenyen.”