Társoldalunk:

Alonso együttérez Hamiltonnal, amiért most nem a győzelemért harcol

2022.05.19. 17:26

Több olyan klasszis is van a jelenlegi F1-es mezőnyben, akik nem életük eredményeit produkálják. Fernando Alonso, Sebastian Vettel és Daniel Ricciardo számára már volt lehetőség megszokni ezt a helyzetet, Lewis Hamiltonnak azonban újdonságot adnak ezek az érzések – Alonso teljesen megérti, min megy most keresztül a hétszeres világbajnok.

A kétszeres világbajnok spanyolnak a ferraris korszak vége (azaz 2014) óta a tavalyi katari harmadik hely volt az egyetlen kiemelkedő eredménye, így ha valaki, ő tudja, milyen érzés a középmezőnyben vergődni sok-sok sikeres évet követően. Alonsót a legutóbbi (2013-as) győzelmének helyszínén, a számára hazai pályát jelentő Spanyol Nagydíj előtt kérdeztea BBC az oviedói múzeumban, ő pedig őszintén válaszolt az egykori mclarenes csapattársának helyzetéről.

A tavalyi Katari Nagydíjon mindketten dobogós helyen zártak, idén azonban mindkettejük számára távolinak tűnik a pódium reális körülmények közöttForrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

„Ez a sport természete. Néha jó autód van, néha kevésbé, de attól még ugyanúgy kell harcolnod, hogy fejlődj. Idén is azt látjuk, hogy a pilóta személye fontos, de nem elengedhetetlen a sikerhez az F1-ben – nyilatkozta a nyáron már negyvenegy éves legenda. – Lewis most is épp olyan jól vezet, mint az elmúlt 8 évben, amikor megdöntötte az összes rekordot és szerzett százvalahány [103] pole-pozíciót. Most pedig Ausztráliában vagy hol azt mondta egy remek kör után, hogy mégis egy másodperces hátrányban van. Szóval üdvözöllek [a középmezőnyben], Lewis."

Az idei autók alapján nem tűnik úgy, hogy az Alpine messze járna a Mercedestől, a pontok alapján azonban az Ezüstnyilak jóval előrébb tartanak (95 ponttal a 26 ellenében), amit Russell szerencséinek és Alonso pechjeinek is köszönhetnek. A kétszeres világbajnok korábban többször is panaszkodott a balszerencséjére, most viszont kiemelte, hogy egy pilóta sikerében valójában mekkora szerepet játszik a háttérben lévő stáb.

Alonsónak a világbajnoki címeihez bizony szüksége volt egy kiváló autóra, amit a csapatnak köszönhetettForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Ralf Hirschberger

„Az F1 ilyen, soha nem lesz teljesen fair csupán a számok alapján. Ez egy csapatsport, amit gyakran elfelejtünk, főleg sikeresség esetén. Éppen ez történt velem is [2005-ben és 2006-ban]: nagy szó volt, hogy legyőztem Michael Schumachert, de a igazság az, hogy az autóm is megbízhatóbb és gyorsabb volt. Az utóbbi években pedig időnként egészen fantasztikus köröket teljesítettem, mégis a 15. helyen végeztem. Ezt pedig lehetetlen elmagyarázni az embereknek. Az összes megszerzett sikert megérdemli [Hamilton], de fontos megjegyezni, hogy az elért eredményeit milyen autónak a kormánytekergetésével szerezte."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK