Társoldalunk:

Új helyszín jelentkezett az F1-es sprintfutamok egyik házigazdájának

2022.05.17. 14:08

Az FIA jóváhagyása esetén az F1 Sprint eseményei háromról hatra duplázódhatnak a következő szezonban. A meglévők mellett Azerbajdzsán is érdeklődését fejezte ki a formátum iránt, szívesen adnának otthont a jövőben a hat sprintfutam egyikének. 

Az Azerbajdzsáni Nagydíj szervezői kifejezték azon szándékukat, hogy a Forma-1 sprint formátumát bemutassák a jövő évi Baku City Circuit versenyen. A felülvizsgált formátum - amely a kvalifikációt péntekre tolja, szombatra pedig egy 100 kilométeres futamot iktat be - 2021-ben debütált, a kiválasztott helyszínek eddig Silverstone, Monza és Interlagos.
2022-ben is érvényben maradt, Imola, a Red Bull Ring és Interlagos is, mint házigazdák, miközben folynak a tárgyalások arról, hogy 2023-ra megduplázzák a sprintek számát háromról hatra.
Az F1 és a csapatok támogatták a javaslatot, de az FIA még nem adott neki zöld utat, mivel "számításba kell venni a pályamenti műveletekre és a személyzetre gyakorolt hatását is a sprintfutam rendezésének."

Baku lelkes az F1 sprint formátuma iránt
A megbeszélések dübörögnek, a Baku City Circuit főnöke, Arif Rahimov kijelentette, hogy érdeklődik egy Sprint megrendezése iránt, azzal érvelve, hogy az "sokkal több akciót" kínál a rajongóknak.
Általában véve is híve vagyok annak, hogy néha változtassunk a dolgokon, hogy fenntartsuk az érdeklődést. - mondta Rahimov a médiának.
Alapvetően a sprint verseny vonzereje – nem csak Baku számára, hanem minden promóter számára – határozottan az, hogy több rajongót vonzzon szombaton a pályára. Ha azt mondod, hogy két verseny lesz, azoknak, akik nem tudják, mi a különbség a sprint és a tényleges verseny között, az határozottan növeli a szombati látogatottságot. Ez egyben jobb ár-érték arányt is biztosít számukra; azt hiszik, hogy két versenyre veszik a jegyüket, és valójában két versenyre veszik a jegyüket. Örülnék, ha jövőre itt, Bakuban rendeznék az egyik sprintversenyt. Remélem, mi leszünk az egyike annak a hat helyszínnek, amelyik megkapja a rendezési jogot.

- nyilatkozott lelkesen a pálya igazgatója.

A bakui utcai versenypálya az egyike lehet a hat tervezett sprintfutam helyszínének 2023-banForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Resul Rehimov

Az idei bakui versenyhétvégén tárgyalásokat terveznek az F1-gyel a rendezők
Rahimov hozzátette, hogy az idei Azeri Nagydíjon, - amelyre június 10-12-én kerül sor - már a sprintversennyel kapcsolatos megbeszéléseket tervezik lefolytatni az F1 vezetőivel.
"Ez szerepelt a napirendemben az idei versenyre már egy ideje" - erősítette meg.
Mivel az F1 mindig elfoglalt, úgy gondolom, hogy a legjobb alkalom arra, hogy megejtsük ezeket a tárgyalásokat, az, amikor itt versenyeznek. Már előzetes javaslatot tettem arra, hogy jövőre rendezzünk egy ilyen sprintversenyt Bakuban. Nagyon tetszik az ötlet. Szerintem jót tesz a sportnak, ha megfűszerezed az amúgy monoton dolgokat. A rutin unalmassá válik, és az emberek túlságosan hozzászoknak ugyanahhoz a formátumhoz, és elvesztik az érdeklődésüket. Ezek a változások kizárólag az F1 javára válhatnak.

- hallhattuk a Arif Rahimov abszolút pozitív hozzállását a sprintfutamokhoz.
Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK