Társoldalunk:
Hírlevél

Hamilton: A városi versenyek lendítik előre az F1-et

2022.05.15. 13:19

A sportág jelenlegi tulajdonosaként is működő Liberty Media népszerűsítő irányelve ellentétes a legtöbb pilótáéval, ám Lewis Hamilton ebből a szempontból is riválisai ellen lép fel. A hétszeres világbajnok szerint is úgy nyerhetnek meg még több szurkolót, ha minél népesebb városokba utaznak versenyhétvégéken.

Míg a 2017 óta a Forma-1-et működtető Liberty Media célja szemmel láthatóan az, hogy minél több ország minél népesebb városaiba vigyék el a sportág legjobbjait, sok pilóta szerint a nagy hagyományokkal bíró helyszínek megőrzése legalább annyira fontos a növekvő népszerűség érdekében. A tavaly bemutatkozó Dzsidda, és a múlt héten debütáló Miami mellett jövőre Las Vegas is egy olyan új helyszín lesz, ahol egy metropoliszban építenek pályát.

Jövő ősszel újabb helyszínnel bővül a versenynaptár, Miami után Las Vegas is F1-es versenynek adhat otthontForrás: PhotoAlto/Jérôme Gorin / Altopress/Jérôme Gorin

A közelmúltban több jelenlegi versenyző is szóvá tette ezt az irányelvet, hiszen az újabb helyszínek régi pályák eltűnését jelentik, márpedig a 2023-as helye Monacónak, Spának, Spielbergnek és Le Castellet-nek is elég bizonytalan. Lewis Hamilton szerint viszont a jelenlegi döntések a megfelelőek, hiszen így lehet tovább népszerűsíteni a sportágat.

„Kissé régimódi vagyok. Természetesen szeretem a történelmet, különösen bizonyos helyszíneket, viszont ahogy öregszem, úgy jövök rá, hogy minden az emberekről szól – mondta Hamilton. – Mehetünk a semmi közepére, ahol kevés ember van, nincs jó szállás, sem közösség – még ha számunkra óriási élmény is vezetni az ilyen ikonikus pályákon, ez akkor is az emberekről szól. A pandémia alatt megtapasztaltuk, milyen az üres, hangulattalan lelátó – élvezhetetlen volt, mint egy sima tesztnap. Most pedig emberek százezrei jelennek meg a versenyen, akik energikusan, izgatottan várják a hétvégéket."

Hamilton a Miami Nagydíj helyszínén remekül érezte magát, még ha csak hatodik hely is jutott nekiForrás: AFP/Chandan Khanna

A hétszeres világbajnok szerint az F1 szurkolói bázisának növekedését nagyban segítette a Drive to Survive sorozat megjelenése, a városi versenyek pedig a társadalom szélesebb rétegeinek is lehetőséget adnak, hogy részt vehessenek egy-egy nagydíjon.

„A szurkolók adják a sportág szívét, márpedig leginkább a városokban tudunk összehangolódni a közönséggel, ott gyakorolhatunk igazán hatást – folytatta Hamilton. – Imádom például Nürburgringet, de ott nincsen sokszínű közösség, nem tudunk hatni a helyre. Miamiban viszont tehettünk valamit. Megismerkedtem különböző hátterű gyerekekkel, akik ezután jobban szeretnének a STEM [tudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai] tantárgyakkal foglalkozni, számomra pedig ez nagyon klassz dolog."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK