Társoldalunk:
Hírlevél

Sebastian Vettelt a klímaváltozás arra kényszeríti, hogy újragondolja F1-es karrierjét

2022.05.13. 17:26

Sebastian Vettel a BBC Question Time műsorának vendége volt, ahol a környezetvédelmi kampányáról kérdezték. Vettelt arról faggatták, hogy a „gázzabáló" F1-es versenyzés nem ütközik-e az értékrendjével, és nem érzi-e képmutatónak, hogy szembemegy azzal, amit képvisel. Erre a német sokat sejtető választ adott.

A 34 éves pilóta, aki jelenleg az Aston Martinnál vezet, így nyilatkozott: Igen, néha annak érzem magam, és igazad van, amikor kinevetsz emiatt. Vannak kérdések, amelyeket mindennap felteszek magamnak. Nem vagyok szent. Nagyon aggódom, amikor a jövőről van szó, és ezekről az energiával kapcsolatos témákról. Ez olyasvalami, amit felteszek magamnak folyamatosan, mint kérdést az F1-ben és a világban járva"– ismerte el, hogy valóban van némi ellentmondás a két pólus között.

„Vannak bizonyos dolgok, amelyeket én irányítok, és bizonyos dolgok, amelyeket nem. Az autóversenyzés a szenvedélyem, egyszerűen imádom. De amikor kiszállok a kocsiból, természetesen azon is gondolkodom, hogy ezt kellene-e csinálnunk valójában? Világot járni és erőforrásokat pazarolni?"

Vettel a Covid-19 alatti karanténban a biogazdálkodásban vett részt különféle személyes gyakorlatokon, és számos, a környezet védelmét szolgáló kezdeményezésben vett részt. Gyakran a futamokat követően beszáll segíteni a szervezőknek a lelátók takarításában, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a megfelelő hulladékgazdálkodásra. 

A BBC műsorában pedig arról is beszélt, hogy a kormányoknak át kellene állniuk a tisztább energiaforrásokra.

Hozzátette: „A fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséggel fel kell hagynunk, és megtehetjük, mert vannak megoldások. Nagy-Britanniában is van egy ilyen aranybánya, amely teljesen kézenfekvő. Ez pedig a szél, amelynek megvan a képessége arra, hogy növelje az ország energiaellátását szélenergiával és napenergiával. Minden országnak megvannak a maga erősségei és gyengeségei. Ha elmész Ausztriába, ott van az Alpok vize, amit össze tudnak gyűjteni tározókba, tárolni, majd pedig szükség esetén visszaengedni a természetbe."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Míg Vettel bevallotta, hogy ellentmond annak, ami mellett harcol, (az F1-nek igen magas még mindig a szénlábnyoma) megvédte a sportot azzal, hogy pozitív szerepet játszott az emberek hangulatának emelésében a például a Covid-19 idején.

Azt mondta: „Másrészt, a Covid-19 alatt szórakoztattuk az embereket. Az elsők között voltunk, akik újrakezdték a szezont, amikor már mindenki a tűrőképessége határán volt a bezártság miatt."

– kelt a Forma-1 védelmére a négyszeres világbajnok.
Nem azt mondom, hogy a Forma-1-nek olyan hatalmas pozíciója van a világon, hogy mindenki számára szórakoztató legyen. Rengeteg ember van – ha már a szórakozásról, sportról, kultúráról, vígjátékról beszélünk –, akik nem tudtak fellépni, és ez nagyon sok embernek hiányzott. És azt hiszem, ha ez általában véve így lenne, valószínűleg megőrülnénk."

Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK