Társoldalunk:

Norrisék szerint Barcelona ismét a McLaren pályája lehet

2022.05.12. 17:26

A rosszul sikerült miami hétvége után a McLaren brit pilótája úgy véli, hogy a McLarennek még többre van szüksége ahhoz, hogy a Mercedesszel és az Alfa Romeóval harcolhasson a Forma-1 középmezőnyének élén. A csapatfőnökkel együtt bízik benne, hogy a barcelonai pálya ismét kedvezhet az MCL36-nak, amely ismét a dobogóért harcolhat majd.

A szezonnyitó nehézségei után egyre jobb formába került 2022-ben a McLaren, a miami pálya azonban megint csak nem feküdt a wokingiaknak: Daniel Ricciardo egész hétvégén szenvedett (főleg a kemény keverékű gumikon), de Lando Norris is alulmúlta korábbi önmagát. A britnek a pontszerzés viszont így is összejöhetett volna, a 40. körben azonban Pierre Gasly lelassulása után nem értették meg egymást a franciával, így az ütközés után véget ért a versenye.

Norris csalódottan sétált vissza a bokszutcába a Gaslyval történt ütközése utánForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

Norris már a futam után is azt nyilatkozta, hogy ugyan bosszantó a kiesése, a nyolcadik helynél azonban úgysem tudott volna előrébb végezni a Mercedes és az Alfa Romeo jobb tempója miatt, így nem történt nagy tragédia. A jövő hétvégi, barcelonai hétvégén az előjelek szerint ismét jó lehet a McLaren, ugyanis az itteni teszteken átlag felett teljesítettek februárban – így pedig Norris is bizakodva várja a katalóniai versenyt.

„Remélhetőleg még többet javíthatunk az autón – olvasható a nyilatkozata az Autosporton. – Nehéz látni pontosan, hogyan fogunk teljesíteni a [barcelonai] hétvégétől kezdve. A Mercedes és az Alfa Romeo is előttünk jár, de komoly harcban vagyunk az Alpine-nal és az AlphaTaurival, valamint a Haas is velünk egy szinten áll. Tehát az ötödik-hatodik leggyorsabb autó a miénk nagyjából. A tempónk megfelelő, de egy kicsit több kell, hogy előkelőbb helyekért harcolhassunk – akkor leszünk boldogok, ha ez történik."

Az Imolában harmadik helyen végző brit teljesen jól vázolta a középmezőny helyzetét: az új szabályozásnak is köszönhetően pályáról pályára változnak az erőviszonyok, a konstruktőrök bajnokságában a McLaren (futamokon) mindössze négy darab pontszerző helyezéssel a negyedik helyen tud állni öt hétvége után. Az istálló csapatfőnöke, Andreas Seidl ezt azzal magyarázza, hogy egyelőre mindenki csak keresi a megfelelő beállításokat, így a pályaspecifikus körülmények komolyabb teljesítménybeli eltéréseket eredményeznek.

A barcelonai tesztek alapján bizakodva várhatják a jövő hétvégét Andreas SeidlékForrás: NurPhoto via AFP/Alessio Morgese/NurPhoto/Alessio Morgese

„Még mindig a szezon elején járunk ezekkel az új autókkal – mondta a német szakember. – Mindenki a gyengeségeken dolgozik, mi például látjuk, hogy az itteni [miami] körülmények, vagy mint a bahreini pálya jóval több küzdelmet eredményez számunkra, mint amit Melbourne-ben vagy Imolában tapasztaltunk. Tudunk ezen gyengeségeinkről, így keményen dolgozunk odahaza rajtuk, hogy orvosolni tudjuk őket. Erre kell koncentrálnunk."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK