Társoldalunk:
Hírlevél

Hamarosan kukába dobja zseniálisnak tűnő megoldását a Mercedes?

2022.05.10. 18:27

A következő versenyen, a Spanyol Nagydíjon akarnak választ kapni arra a kérdésre, hogy jó irányba haladnak-e a különleges oldaldoboz-kialakítással. Lehet, hogy kénytelenek lesznek beismerni, hogy mellélőttek vele.

A Mercedes a szezon eleje óta keresi a gyógyírt az autó pattogásának problémájára. Több újítást bevetettek az elmúlt versenyeken, hogy enyhítsenek rajta, és bevallottan tapogatózó fázisban járnak, és nem tudják biztosan, hogy jó irányba haladnak-e.

Toto Wolff, az istálló főnöke egy újságírói kérdésre elmondta, hogy akár a leleplezésekor sokakat megdöbbentő minimalista oldaldoboz-kialakítástól is megszabadulhatnak, ha úgy ítélik meg, hogy az aerodinamikai hatásaival árt az autó himbálózásának.

A Mercedes nem javult a szezon eleje óta, volt, hogy elsüllyedt a középmezőnyben isForrás: AFP/Brendan Smialowski

„Nem zárnék ki semmit sem – mondta a futam utáni online sajtótájékoztatóján. – A stábunk kiváló autókat készített korábban, és úgy gondoljuk, ez a helyes irány. Barcelonában tudjuk majd összehasonlítani az aktuális helyzetet azzal, amit februárban tapasztaltunk, és több adatot gyűjthetünk." 

Ezzel arra utalt, hogy az első előszezoni teszten a barcelonai pályán még szokványos oldaldobozzal jelentkeztek, és a radikális változatot akkor vetették be, amikor Bahreinbe utazott a mezőny a következő három tesztnapra. A következő verseny helyszíne a barcelonai Spanyol Nagydíj lesz.

A Barcelonában bemutatott új autó papíron egyértelműen lassabb [a most használtnál], de ki kell derítenünk, hogy a mostanit kiszámíthatóvá tudjuk-e tenni a versenyzőknek.– mondta Wolff. – Hiszünk a jelenlegi koncepcióban. Nem szemezünk a szomszéd nővel, hogy megnézzük, jobb-e, mint a feleségünk."

Útkeresésben a MercedesForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

Mielőtt döntést hozunk arról, hogy koncepciót váltunk-e, meg kell értenünk, mi siklott félre.

– szögezte le. – Fel kell írni, mi a jó, mi a rossz az adott koncepcióban. Ezeket csak mi tudjuk megválaszolni. Azt szeretném, hogy Barcelona után választ kapjunk a kérdésünkre. Ott tudjuk igazán felmérni a helyzetet és megválaszolni, hogy elrontottunk-e a koncepciót vagy sem."

Manapság igen ritkák az akkora volumenű átalakítások, mint amit a Mercedes vállalna, ha úgy döntenek, hogy lecserélik a mostani kialakítást az oldalszekrényekkel. Wolff azt mondta, ha félig már azt éreznék, hogy a korábbi konstrukció jobb, akkor mielőbb váltani kellene.

Az Ezüstnyilak változatlanul a Ferrari és a Red Bull mögött kullognak, a lemaradásuk nem csökkent, s bár még sok van hátra a szezonból, úgy néz ki, nem lesznek részesei a bajnoki küzdelemnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK