Társoldalunk:

Alonsót másodszor is megbüntették, elvesztette Miamiban szerzett pontjait

2022.05.09. 09:38

Fernando Alonso utólagos büntetést kapott a Miami Nagydíjat követően, miután a sportfelügyelők szerint jogosulatlan előnyt szerzett a pálya elhagyásával. A kétszeres F1-es világbajnok ezzel visszaesett a 11. helyre, pontjai Alexander Albonhoz, valamint Lance Strollhoz vándoroltak.

Tovább tart Fernando Alonso vesszőfutása, aki mint kiderült, zsinórban negyedik alkalommal maradt pont nélkül a Miami Nagydíjon. Mindezt annak ellenére, hogy a nyolcadik pozícióban ért célba, ám a leintés után rögtön visszacsúszott egy helyet, ugyanis azt már akkor lehetett tudni, hogy a Pierre Gaslyval történt incidens miatt 5 másodpercet hozzáadnak az idejéhez. 

Alonso két büntetést is kapott a Miami Nagydíjon - GalériaForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Eva Marie Uzcategui Trinkl

Az Alpine versenyzője azonban ezt a pozíciót sem tarthatta meg, mivel utólag még egyszer szankcionálták ezzel a tétellel. Ezúttal az volt az ok, hogy a 14-es kanyarban elhagyta a pályát, és ezzel jelentős előnyre tett szert jogosulatlanul. Ennek következtében visszaesett a 11. pozícióba.

Alonsónak mozgalmas futama volt. A 11. helyről indult, és bár Lance Stroll kiesett előle, így is bravúros volt, hogy feljött a 7. pozícióba a rajt után. Ott egyébként összeért Lewis Hamiltonnal, de egyiküknek sem esett baja. Később viszont lassú volt a kerékcseréje, és alapvetően ez vezetett az incidenshez.

Kemény versenyünk volt, az biztos – nyilatkozta, még mielőtt megkapta második büntetését. – A rajtnál rendkívül agresszív voltam, és négy vagy öt helyet javítottam. Összeértem Lewis-zal, de az autó utána jól működött, szóval az egy szerencsés koccanás volt. Aztán lassú volt a bokszkiállásom, ott körülbelül négy másodpercet vesztettem, így ezt az időt vissza kellett hoznom Gaslyval szemben.”

Mindez sikerült is Alonsónak, ám magát az előzési kísérletet elhamarkodta, tönkretéve ezzel riválisa, illetve közvetve Lando Norris versenyét is (utóbbi a küszködő Gaslyval ütközött). A 40 éves pilóta a rádióban még azt mondta, hogy a francia versenyző rázárta az ajtót, később viszont elismerte hibáját.

Végül felzárkóztam, és nagyon optimista voltam azzal a manőverrel vele szemben, ezért összeértem Gaslyval, és öt másodperces büntetést kaptam, amit megérdemeltem, az én hibám volt, későn fékeztem – ecsetelte az incidenst. – Készek voltunk visszaadni a pozíciót, de ő kiment a bokszba, így meg kellett fizetnem azt az öt másodpercet. Aztán a biztonsági autó tökéletesen jött ki a keményeken rajtolóknak, szóval ott vesztettünk pár helyet.”

Alonso magára vállalta a felelősséget

Alonso második büntetésének köszönhetően Alexander Albon megduplázta most szerzett pontjainak számát, és Daniel Ricciardo lépett volna fel a pontszerzők közé. Ám az ausztrál versenyzőt szintén megbüntették 5 másodpercre, mivel a sportfelügyelők szerint csupán annak köszönhetően maradt Kevin Magnussen előtt, hogy a 12-es kanyarban lement a pályáról. Alonsóhoz hasonlóan egy büntetőpontot is kapott. Ennek következtében Stroll kapta meg az utolsó egységet.

A kanadai versenyző szintén részese volt egy incidensnek a futam végén, ám ő a vétlen fél volt, hiszen Kevin Magnussen vele ütközött az utolsó kör 11-es kanyarjában. A dán pilótát 5 másodperccel, illetve két büntetőponttal sújtották, ám előbbi esetében nem számított, mert nem jutott el a célvonalig.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK