Társoldalunk:
Hírlevél

A mögötte csatázó Mercedesek terelték el Bottas figyelmét sokba kerülő hibája előtt

2022.05.09. 18:57

Valtteri Bottas elárulta, Lewis Hamilton és George Russell küzdelmét nézte a tükörben, mielőtt lecsúszott az ívről, és mindkét Mercedes elment mellette a Miami Nagydíj utolsó köreiben. Az Alfa Romeo pilótája ettől függetlenül örül, hogy fel tudják venni a versenyt egykori csapatával.

Valtteri Bottas az ötödik helyen kezdhette meg a Miami Nagydíjat, majd miután a rajtot követően megtartotta azt, sokáig ebben a pozícióban autózott. A finn versenyző olyannyira magabiztos, volt, hogy a mögötte haladó Lewis Hamilton nem tudott igazán közel kerülni hozzá, és egészen a 40. körig úgy tűnt, hogy zsinórban másodszor végezhet az első ötben.

Ekkorra már mögöttük volt, de nem sokkal korábban Bottas a Mercedesek csatáját figyelve hibázott

Ekkor azonban Lando Norris és Pierre Gasly balesete miatt beküldték a biztonsági autót, ami finoman szólva nem jött jól Bottasnak. A 32 éves pilótának elsősorban nem is egykori csapattársától kellett félnie, hanem George Russelltől, aki nagy lehetőség előtt állt.

Nyilvánvalóan minden nagyon simán mentnyilatkozta az Alfa Romeo versenyzője egy sajtóbeszélgetésen. – A biztonsági autóig ilyen versenyben reménykedtünk. Utána viszonyt George-nak lehetősége volt kiállni friss közepesekért, és nagyon gyorsan közeledett.”

Russell előbb nyilvánvaló okokból Hamiltont kezdte el támadni, de Bottas így sem lélegezhetett fel, hiszen mindkét Mercedes közel volt hozzá, és nem sok választotta el attól, hogy a hétszeres világbajnok által ő is sebezhető legyen. Éppen ezért folyamatosan követte a mögötte zajló eseményeket, de ez lett a veszte.

A tükörben figyeltem, ahogyan próbálja megelőzni Lewist, mert elég közel kerültek – magyarázta. – [Néztem, hogy] be kell-e csuknom az ajtót, vagy ilyesmi, és egy kicsit későn fékeztem. Az utolsó kanyarban épphogy lecsúsztam a csúcspontról, majd a koszos ívre kerültem. Kellemetlen volt, mert rendkívül lassan mentem. Az autó alulkormányzott volt, egyszerűen nem tudtam befordítani, és a falnak ütköztem. Szerencsére semmi nem tört el, és nem kaptam defektet.”

Bottast így lényegében egyszerre előzte meg a két Mercedes, és így végül a hetedik helyen zárt. Persze semmi nem garantálja, hogy a hátralévő nyolc körben meg tudta volna tartani a pozícióját Hamiltonnal és Russell-lel szemben, ám a finn pilóta annak mindenképpen örül, hogy erre volt reális esély. Azok után pedig főleg, hogy a második szabadedzést teljes egészében ki kellett hagynia az első gyakorláson elszenvedett balesete miatt. 

Bottasnak reális esélye volt mindkét Mercedes legyőzésére - GalériaForrás: AFP/Chandan Khanna

„Szombaton vissza tudtunk jönni, most pedig a versenytempónk szerintem nagyon közel volt a Mercedeséhez – vélekedett. – Jó látni, hogy tényleg tudunk csatázni velük. Kár, hogy az ötödik hely nem lett meg, de azért a hetedik is [rendben van].”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK