Társoldalunk:
Hírlevél

Andretti bizakodó, hogy két év múlva csapatot ad az F1-nek

2022.05.08. 18:41

A Forma-1 máig utolsó amerikai dobogósa Miamiban tárgyalt az FIA-val, és akár 2024-től csapatot indíthat a sorozatban. Ehhez úgy érzi, az elnök támogatása már megvan, azonban a legtöbb csapatfőnök egyelőre nem lelkesedik Andretti ötletéért, ami egyre valóságosabbnak tűnik.

Michael Andretti, az 1978-as világbajnok Mario Andretti fia, aki 1993-ban maga is tagja volt a Forma-1 mezőnyének, a Miami Nagydíj előtt prezentálta az FIA elnökének, hogy milyen módon indítana csapatot a száguldó cirkuszban. A tervek szerint 2024-től, Renault motorral, hazai versenyzőkkel szállna be a sportágba. Az év korábbi részében már volt szó arról, hogy önállóan lépne be az F1-be, miután az Alfa Romeóval sikertelenül tárgyalt, most pénteken pedig Mohammed bin Szulajmnak a véleményét is meghallgatta az ötletével kapcsolatban a Miami Nagydíj helyszínén.

Andretti eltökélt a Forma-1-es szerepléssel kapcsolatbanForrás: Chris Owens/IndyCar

Szerintem támogatja, de hosszú folyamatokon kell ilyen esetben végigmennimondta az 59 éves amerikai. – Nem akarok túl sokat mondani róla, ahogy ők [az FIA] sem teszik, de pozitív dolgok történtek."

Az expilóta csapata, az 1993 óta létező Andretti Autosport néven számos versenysorozatnak tagja hosszú évek óta, így az IndyCarban és a Forma-E-ben is. Amíg várja a végleges választ, Andretti tervezi egy F1-es létesítmény felállítását Indianapolisban, amely építése augusztusban kezdődne.
Elkezdünk pénzt költeni, hogy beindítsuk a folyamatokat, mert úgy gondoljuk, hogy meg fogjuk kapni a belépési engedélyt. Ezzel kockázatot vállalunk, de úgy véljük, megéri. Muszáj már most nekiindulni, szóval elkezdtünk embereket felvenni és ehhez hasonlókat tenni."

Egyelőre csak a Zak Brown vezette McLaren és az Alpine biztosította támogatásáról Andrettit. Ugyan elismerték, hogy egy amerikai csapat amerikai pilótákkal hasznos lenne a sportágnak, több jelenlegi csapatfőnök, köztük Toto Wolff, Christian Horner és Günther Steiner is kifejezte nemtetszését az ötlettel kapcsolatban, elsősorban az összbevétel további szeletekre osztódása miatt.

Wolff egyelőre ellenzi, Brown viszont támogatja Michael Andretti F1-be kerülésétForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Clive Mason

Ugyanis egy 11. csapat megjelenésével nagyjából tíz százalékkal kevesebb pénz jutna az egyes csapatoknak. Andretti szerint azonban ez nem lehet probléma, pláne, hogy a Red Bull kecsegteti a Concorde-szerződés 2025-ös lejárását követő kiszállását (az AlphaTaurival együtt) a sportágból, ami miatt akkor mindössze nyolc csapat maradna.

Tizenhat autóval nem lehet versenyezni, 18-cal viszont már igen. Szerintem emberek milliói támogatják az ötletet [hogy bekerüljön az Andretti Global néven az F1-be], csak egyelőre nem a megfelelő emberek azok" – zárta mondandóját Andretti.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK