Társoldalunk:

Russell: Semmi értelme annak, ami a Mercedesszel történik

2022.05.08. 08:00

George Russell csalódottan nyilatkozott Q2-es kiesését követően a Miami Nagydíj időmérője után, és nem tudta mire vélni az autó viselkedésének megváltozását péntekről szombatra. Lewis Hamilton jobb szereplése ellenére sem volt elégedett, ahogyan Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke sem.

Csalódást keltően alakult a Mercedes számára a Miami Nagydíj kvalifikációja, főleg azok után, hogy pénteken kifejezetten biztatóan szerepeltek. Már a harmadik szabadedzés baljósan alakult számukra, amikor csak a 15., illetve a 17. helyen zártak, végül ennyire azért nem végeztek hátul, de az élcsapatokhoz nem kerültek közel. 

Russell már a Q2-ben búcsúzott - GalériaForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Eva Marie Uzcategui Trinkl

Elsősorban George Russell lehet csalódott, aki az előző napon szinte végig gyorsabb volt Lewis Hamiltonnál, most viszont már a Q2-ben búcsúzott, és csak a 12. rajtkockát szerezte meg. A 24 éves versenyző csalódottan értékelt, és elárulta, nem érti a visszaesés okát.

Őszintén szólva össze vagyunk zavarodva – nyilatkozta a Sky Sportsnak. –Az időmérős köröm lassabb volt, mint amit a második szabadedzésen futottam. Az autó teljesen más volt, a pattogás miatt sokat szenvedtünk, és nem igazán tudtam támadni a kanyarokat. Kár érte, mert megvolt a potenciál, pénteken láttuk, hogy rendkívül gyorsak vagyunk, de ettől most elmaradtunk, és sehol nem voltunk.”

A Mercedes visszaesése valóban látványos volt, mint ahogyan az is, hogy szombatra visszatért náluk a már jól ismert pattogás. Miután eldőlt, hogy nem jutott be a Q3-ba, Russell elkeseredésében ezt a jelenséget illette nem túl irodalmi jelzővel. Pedig előzetesen úgy kalkuláltak, hogy ezzel nem kell számolniuk.

Hogy őszinte legyek, inkonzisztens volt – utalt az autóra a brit pilóta. – Úgy gondoltuk, hogy konzervatívak voltunk a beállítások terén, és arra törekedtünk, hogy ne legyen pattogás, de a harmadik szabadedzés nagyon rossz volt ebből a szempontból. A négyes-ötös kanyarban végig ez volt, a fékezéseknél is. Jelenleg nem igazán értjük [a helyzetet]..”

A Mercedes versenyzője hozzátette, hogy amikor a kocsi bekerül a működési tartományba, akkor gyors, ám szombaton a jelek szerint ez nem történt meg, pedig egy nappal korábban joggal lehettek rendkívül optimisták. Ami a versenyt illeti, a W13-as a futamokon általában jobban muzsikál, de Russell már nem mer jósolgatni. 

Hamilton szerint a kemény munka ellenére sem fejlődtek az idénykezdet ótaForrás: AFP/Brendan Smialowski

„Nem igazán tudom, mert pénteken úgy tűnt, hogy a pole pozícióért fogunk harcolni, most viszont a tizenkettedik helyre kvalifikáltunk, ami az idei legrosszabb időmérős eredményem – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre. – Nincs igazán értelme ennek a teljesítménybeli ingadozásnak, szóval nem tudom megmondani. Csalódott vagyok, hogy lemaradtam a Q3-ról, mert a két friss gumiszett jó lehetőséget adott volna.”

Hamilton egy fokkal jobban szerepelt Russellnél, hiszen ő a 6. helyet szerezte meg. Elégedett azonban ő sem lehet, hiszen a Ferrari és a Red Bull pilótái simán megverték, és még Valtteri Bottas is befért elé az Alfa Romeóval.

Lenyűgöző munkát végeztünk a háttérben – kezdte. – Mindenki nagyon keményen dolgozik, de sajnos nem haladunk olyan ütemben, mint szeretnénk. Akkora a lemaradásunk, mint az év elején. Leszegett fejjel, összpontosítva kell tovább dolgoznunk.”

Persze tény, hogy az Emilia Romagna Nagydíjhoz képest érzékelhető a fejlődés, főleg az ő esetében. „Ez a hétvége nem annyira szörnyű, kicsit jobb – jelentette ki. – A gumikat sikerült jobb állapotba hoznom az időmérőn, de nem tudom, milyen lesz versenytempónk.”

Toto Wolff ugyancsak nem volt boldog a leintés után. A Mercedes csapatfőnöke arról beszélt, hogy a biztató pénteki nap után rossz irányba mentek a beállításokkal, és a delfinezés még mindig nagyon megnehezíti a versenyzők dolgát.

Az autó vezethetősége nem javult – szögezte le az osztrák üzletember. – A pénteki második edzésen sikerült a megfelelő tartományba hozni a kocsit, de a harmadikon teljesen kiestünk belőle a kísérletezés során. Az autó még mindig úgy ugrál, mint egy kenguru, a pilóták nem örülnek ennek.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK