Alonso tíz éve volt utoljára ilyen versenyképes

Forma-1, Fernando Alonso, Miami Nagydíj 2022, péntek
MIAMI, FLORIDA - MAY 06: Fernando Alonso of Spain and Alpine F1 talks in the Drivers Press Conference prior to practice ahead of the F1 Grand Prix of Miami at the Miami International Autodrome on May 06, 2022 in Miami, Florida. Jared C. Tilton/Getty Images/AFP (Photo by Jared C. Tilton / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
A kétszeres világbajnok spanyol úgy gondolja, 2012-ben volt utoljára ennyire jó autója, noha az eddigi négy hétvégén mindössze két pontot szerzett. Az eddig peches Alonso és Otmar Szafnauer csapatfőnök szerint is sokkal több van az Alpine-ban, mint amennyit eddig mutatott, ezt pedig már a mai futamon is meg szeretnék mutatni.

Fernando Alonso az utóbbi tíz évben megjárta a Ferrarit, a McLarent, majd 2019-től kétéves kitérőt tett egyéb sorozatokba. Kétszeres győztese a Le Mans-i 24 órás versenynek, de részt vett többek között a Dakar-ralin és az Indianapolisi 500-as versenyen is. Tavaly óta azonban ismét az F1-re koncentrál az Alpine színeiben, amellyel fél évvel ezelőtt dobogóra is tudott állni Katarban.

Idén eddig nagyrészt balszerencsék sorozata miatt csupán két pontot szerzett, hiszen a bahreini 9. hely óta Dzsiddában műszaki probléma sújtotta, Melbourne-ben a biztonsági autós időszak jött neki nagyon rosszul, Imolában pedig a megcsúszó Mick Schumacher autója okozott végzetes sérülést a kocsiján.

Csapattársa, Esteban Ocon eddig megszerzett húsz pontja, és Alonso stabilan jó pozíciója azonban arra enged következtetni, hogy az Alpine idén bőven a középmezőny elejének a tagja lehet – ezt pedig a spanyol is így látta a Miami Nagydíj előtt.

Alonso az időmérőt megelőzően még derűlátó volt, mert tudja, hogy remek autóval versenyezhet Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

mondta ezt úgy Alonso, hogy 2013-ban például két futamgyőzelmének is köszönhetően a vb összetettjének második helyén végzett a Ferrarival. – Rendkívül szerencsétlenek voltunk az eddigi nagydíjakon akár a biztosnak tűnő szaúdi hatodik helyet, akár a melbourne-i problémákat, akár az imolai nyitókört tekintjük. Idő kérdése, hogy jöjjön a [jó] eredmény. Erősnek, gyorsnak érzem magam, az autó pedig szintén jól működik, így magabiztos vagyok, és minden egyes hétvégét nagyon várok."

A kétszeres világbajnok a pénteki szabadedzéseket követően még nagyon elégedett volt, és

a legjobb hét közé sorolta magát az erőviszonyok tekintetében, ami elmondása szerint az utolsó ferraris, majd a mclarenes éveiben, valamint tavaly sem fordult elő vele.

Alonsónak a miami hétvége valóban ígéretesen indult, hiszen a második és a harmadik szabadedzésen is a legjobb ötben zárt, az időmérő első szakaszából pedig hatodikként jutott tovább. A Q2-ben viszont már nem volt szerencséje, miután az utolsó körében forgalom által is hátráltatva végül 32 ezredmásodperccel lemaradt a Q3-ról, így ma 11.-ként rajtolhat a futamon.

nyilatkozta csalódottan a spanyol. – Használt gumikon kezdtük a Q2-t, hogy aztán újakat rakjunk fel második próbálkozásra, de ez az időveszteség lehetetlenné tette a javítást, ami újabb balszerencse számunkra. Ötödikek vagy hatodikok is lehettünk volna, de így jártunk. Holnap meglátjuk, végre tudunk-e pontokkal zárni egy hétvégét."

Az Alpine spanyolja tizenegyedikként kezdi meg a futamot, ahol ha nem jön újabb balszerencse, könnyen előrébb léphet Forrás: Glenn Dunbar / LAT Images/Motorsport Images/Glenn Dunbar

Az Alpine-nál nem csak Alonso járt pórul, hiszen

Ocon a harmadik szabadedzésen annyira összetörte az A522-t, hogy nem volt lehetősége elindulni a kvalifikáción.

Nem csoda tehát, hogy Otmar Szafnauer csapatfőnök sem volt elégedett a pilótapárosának eredményével.

„Azért is volt csalódást keltő az időmérő, mert

– mondta a romániai születésű amerikai szakember. – Fernando bőven a legjobb tíz közé került volna, ha nem kerül forgalomba. Nem tudom, hogy Carlos [Sainz] mit csinált pontosan, de az biztos, hogy a gyors körön próbálkozó Fernandót feltartotta. Esteban balesete is nagy pech volt, különösen éppen azon a helyen, ahol betonfal található. Kemény ütést kapott, az alváz javíthatatlan volt ilyen kevés idő alatt. De vasárnap új nap jön, és készen állunk a harcra!"