Társoldalunk:

Alonso tíz éve volt utoljára ilyen versenyképes

2022.05.08. 14:59

A kétszeres világbajnok spanyol úgy gondolja, 2012-ben volt utoljára ennyire jó autója, noha az eddigi négy hétvégén mindössze két pontot szerzett. Az eddig peches Alonso és Otmar Szafnauer csapatfőnök szerint is sokkal több van az Alpine-ban, mint amennyit eddig mutatott, ezt pedig már a mai futamon is meg szeretnék mutatni.

Fernando Alonso az utóbbi tíz évben megjárta a Ferrarit, a McLarent, majd 2019-től kétéves kitérőt tett egyéb sorozatokba. Kétszeres győztese a Le Mans-i 24 órás versenynek, de részt vett többek között a Dakar-ralin és az Indianapolisi 500-as versenyen is. Tavaly óta azonban ismét az F1-re koncentrál az Alpine színeiben, amellyel fél évvel ezelőtt dobogóra is tudott állni Katarban. Idén eddig nagyrészt balszerencsék sorozata miatt csupán két pontot szerzett, hiszen a bahreini 9. hely óta Dzsiddában műszaki probléma sújtotta, Melbourne-ben a biztonsági autós időszak jött neki nagyon rosszul, Imolában pedig a megcsúszó Mick Schumacher autója okozott végzetes sérülést a kocsiján. Csapattársa, Esteban Ocon eddig megszerzett húsz pontja, és Alonso stabilan jó pozíciója azonban arra enged következtetni, hogy az Alpine idén bőven a középmezőny elejének a tagja lehet – ezt pedig a spanyol is így látta a Miami Nagydíj előtt.

Alonso az időmérőt megelőzően még derűlátó volt, mert tudja, hogy remek autóval versenyezhetForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

Nyilván különös érzés két ponttal állni a bajnokságban, miután nagyjából 2012 óta, tíz éve nem volt ilyen jó szezonkezdetem, ami az autó versenyképességét illeti mondta ezt úgy Alonso, hogy 2013-ban például két futamgyőzelmének is köszönhetően a vb összetettjének második helyén végzett a Ferrarival. – Rendkívül szerencsétlenek voltunk az eddigi nagydíjakon akár a biztosnak tűnő szaúdi hatodik helyet, akár a melbourne-i problémákat, akár az imolai nyitókört tekintjük. Idő kérdése, hogy jöjjön a [jó] eredmény. Erősnek, gyorsnak érzem magam, az autó pedig szintén jól működik, így magabiztos vagyok, és minden egyes hétvégét nagyon várok."

A kétszeres világbajnok a pénteki szabadedzéseket követően még nagyon elégedett volt, és a legjobb hét közé sorolta magát az erőviszonyok tekintetében, ami elmondása szerint az utolsó ferraris, majd a mclarenes éveiben, valamint tavaly sem fordult elő vele. Alonsónak a miami hétvége valóban ígéretesen indult, hiszen a második és a harmadik szabadedzésen is a legjobb ötben zárt, az időmérő első szakaszából pedig hatodikként jutott tovább. A Q2-ben viszont már nem volt szerencséje, miután az utolsó körében forgalom által is hátráltatva végül 32 ezredmásodperccel lemaradt a Q3-ról, így ma 11.-ként rajtolhat a futamon.

A Q2-ben az utolsó köröm során Carlos [Sainz] miatt a 11-es és a 16-os kanyarban is lassítanom kellett, ami nagyjából fél másodpercbe került nyilatkozta csalódottan a spanyol. – Használt gumikon kezdtük a Q2-t, hogy aztán újakat rakjunk fel második próbálkozásra, de ez az időveszteség lehetetlenné tette a javítást, ami újabb balszerencse számunkra. Ötödikek vagy hatodikok is lehettünk volna, de így jártunk. Holnap meglátjuk, végre tudunk-e pontokkal zárni egy hétvégét."

Az Alpine spanyolja tizenegyedikként kezdi meg a futamot, ahol ha nem jön újabb balszerencse, könnyen előrébb léphetForrás: Glenn Dunbar / LAT Images/Motorsport Images/Glenn Dunbar

Az Alpine-nál nem csak Alonso járt pórul, hiszen Ocon a harmadik szabadedzésen annyira összetörte az A522-t, hogy nem volt lehetősége elindulni a kvalifikáción. Nem csoda tehát, hogy Otmar Szafnauer csapatfőnök sem volt elégedett a pilótapárosának eredményével.

„Azért is volt csalódást keltő az időmérő, mert nem tudtuk megmutatni a valódi tempónkat, az eredmény nem tükrözi a tényleges teljesítményünket – mondta a romániai születésű amerikai szakember. – Fernando bőven a legjobb tíz közé került volna, ha nem kerül forgalomba. Nem tudom, hogy Carlos [Sainz] mit csinált pontosan, de az biztos, hogy a gyors körön próbálkozó Fernandót feltartotta. Esteban balesete is nagy pech volt, különösen éppen azon a helyen, ahol betonfal található. Kemény ütést kapott, az alváz javíthatatlan volt ilyen kevés idő alatt. De vasárnap új nap jön, és készen állunk a harcra!"

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK