Társoldalunk:
Hírlevél

Leclerc szoros csatát vár, Verstappen az elbukott pole ellenére is elégedett

2022.05.07. 23:46

A Miami Nagydíj időmérőjén a pole pozíciót megszerző Charles Leclerc úgy véli, a Ferrari a kanyarokban, a Red Bull az egyenesekben gyors, így izgalmas küzdelemre számít a futamon. Carlos Sainz és Max Verstappen egyaránt problémás pénteki napon van túl, így annak ellenére is elégedettek, hogy nem az övék lett a rajtelsőség.

A 2019-es Mexikói Nagydíj óta először sajátította ki a Ferrari az első sort a Miami Nagydíj időmérőjén, miután Charles Leclerc végzett az élen, 19 századdal megelőzve Carlos Sainzot, és további 5 ezreddel Max Verstappen. Utóbbinak nem volt esélye javítani a második Q3-as próbálkozása során, ugyanis még az első szektorban hibázott. 

Leclerc idénybeli harmadik pole-ját szerezte meg - GalériaForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Mark Thompson

A monacói pilóta számára fontos volt a pole pozíció, ugyanis az előző futama nem alakult jól számára. Ami a futamot illeti, szerinte a Ferrari, illetve a Red Bull más-más szakaszokon erős, így összességében szoros küzdelemre számít.

Az utolsó nagydíjhétvége nem alakult jól számomra, a futamon elkövettem egy hibát, de ma jól ment – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – A pole pozícióból rajtolunk, és holnap be kell fejeznünk a munkát. Ők elképesztően gyorsak az egyenesekben, mi a kanyarokban vagyunk gyorsak. Szoros lesz a csata, és remélhetőleg visszatérünk a csúcsra.”

Leclerc a szurkolókra is kitért, és méltatta a helyszínen lévőket a pálya mellett uralkodó hangulatért. Mindez azért is nagy szó, mert a Forma-1 csak az elmúlt pár évben vált igazán népszerűvé az Egyesült Államokban.

Őrületesek a szurkolók, elképesztő látni, hogy mekkorára nőtt a sportág az elmúlt években az Egyesült Államokban – lelkendezett. – Rengetegen vannak a lelátókon, ami egyértelműen motivál minket, és sokan a Ferrarinak szurkolnak, szóval ez lenyűgöző.”

Sainznak nem indult jól a hétvégéje, ugyanis a második szabadedzésen összetörte a Ferrarit, ráadásul ez már a harmadik komoly hibája volt az elmúlt időszakban. Éppen ezért nem is nagyon bánja, hogy nem lett meg a pole, inkább annak örül, hogy ezek után sikerült bebiztosítania a Ferrarinak az első sort. 

Sainznak mélyről kellett visszajönnieForrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Jared C. Tilton

„Tegnap elég nagy balesetet szenvedtem, és egy ilyen nehéz pályán egyáltalán nem volt könnyű visszanyerni a magabiztosságot – kezdte. – A Q3-ig szerintem összeraktam néhány jó kört, és bár mindez nem volt elég a pole pozícióra, figyelembe véve, hogy honnan jöttem vissza, elfogadom.”

A versenyen ugyanakkor Sainznak nem lesz könnyű dolga, mivel balesetének köszönhetően lemaradt a második gyakorlás azon részéről, amikor a mezőny tagjai a versenyszimulációt futják. Ennek következtében a rajt után fogja megtapasztalni először, hogy ilyen körülmények között hogyan működik az autó a miami pályán.

Érdekes lesz mindazzal, ami ezen a hétvégén történt – utalt a versenyre. – Egyetlen hosszú etapot sem teljesítettem, nem próbáltam ki a megtankolt autót, úgyhogy a holnapi lesz az első alkalom, hogy ezt megtapasztalom. Ez elég nagy kihívás, ugyanakkor magabiztosnak érzem magam az autóban, elég jó vezetni, szóval szerintem képes vagyok jó munkát végezni.”

Verstappen bizonyos szempontból hasonló cipőben jár, mint Sainz, hiszen műszaki hiba miatt lényegében teljes egészében ki kellett hagynia a második gyakorlást, igaz, ő szombaton helyi idő szerint kora délután teljesített egy rövidebb versenyszimulációt. A Red Bull versenyzője a Q3-as első körök után még az élen állt, utána viszont hibázott, de ennek ellenére sem csalódott. Ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy valamin változtatniuk kell.

Egész elégedett vagyok az időmérővel – jelentette ki. – Tegnap alig tettem meg néhány kört, ma még próbáltam tanulni a pályát, megfelelővé tenni az autó egyensúlyát. Kicsit meglepődtem, hogy ennyire ütőképesnek bizonyultunk, mert nem könnyű megtanulni ezt a pályát. Természetesen a pole-t akartam, de szerintem szép munkát végeztünk azt figyelembe véve, honnan indultunk. Változtatnunk kell viszont azon, hogy ne legyenek ennyire nehezek a hétvégéink, mert így mindig kemény feladatunk lesz. De jók az esélyeink, jó a végsebességem, az autó vezethetősége.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK