Társoldalunk:
Hírlevél

Verstappen borzalmas napot zárt, Horner mégsem pesszimista

2022.05.07. 07:51

Christian Horner úgy érzi, a címvédő nem vesztett nagyon sok időt a többiekkel szemben, és a kevés körében gyors volt. Verstappen szombaton igyekszik behozni a lemaradását.

Egy új pályára érkezve mindig az a legfontosabb a versenyzőknek, hogy minél több kilométert megtegyenek a beállítások tökéletesítése és a vonalvezetés apró részleteinek kiismerése érdekében. Miamiban a címvédő Max Verstappen pénteki napja így különösen rossznak számított, mert már az első edzésen is körülbelül feleannyi kört tett meg, mint sokan mások, délután pedig egyetlen kör után vissza kellett kocognia a bokszba, ahonnan nem is hajtott ki újra.

A helyi idő szerinti értelemben kora délután súrolta a falat, ezért óvatosságból kicserélték az autójában a váltót, ám a napja ezután még rosszabb irányt vett.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

„Nem volt jó napunk. Sok időt akartunk a pályán tölteni, megismerni a pályát, felvenni a ritmust, de nem a tervek szerint alakultak az események – mondta. – Hidraulikai problémáink támadtak, amint kihajtottam a pályára, alig tudtam kormányozni, és a fékek is kigyulladtak."

Nem gyűjtöttünk sok információt az autómmal, ami nehézzé teheti az időmérőt és a futamot, de megtesszük a tőlünk telhető legjobbat. Szombaton igyekszem behozni a lemaradást. Csapatként keményen fogunk dolgozni, hogy leküzdjük a nehézségeket.

Később kiderül, a kiszerelt váltó használható marad-e a folytatásra, és hogy ez esetben rendben lesz-e. Az alkatrészre vonatkozó szabályok megváltoztak az idei évre, tetszőlegesen lehet cserélgetni őket a versenyek között (nem egyhuzamban kell kibírniuk több futamot), viszont csak négy egység variálható a keretben büntetlenül. Kiszámolható, hogy ha az említett váltó károsodott, a többire aránytalanul több terhelés hárul, mivel a szezon negyede még nem telt el.

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Getty Images/Getty Images/Chris Graythen

A Red Bullt irányító Christian Horner nem tagadta, ez így szerencsétlenül alakult, mégis felhozott néhány érvet arra, hogy miért ne temessük Verstappent a Ferrari elleni küzdelemben.

„Borzalmas napunk volt. Probléma merült fel, ezért elővigyázatosságból kicseréltük a váltót és a hűtőrendszer egyik elemét. Kihajtott a bokszból, és hidraulikai hiba lépett fel, aminek következtében sajnos a hátsó fékek is megsérültek. Megtett néhány kört, szerintem öt gyorskört autózott, és ezek mindegyike versenyképes volt" – nyilatkozta.

A piros zászlóknak köszönhetően nem veszített túl sokat, de bosszantó, hogy nincs meg a [kellő] pályaidő.

„A harmadik szabadedzésen valószínűleg valamivel több kört fog megtenni a megszokottnál, hogy belejöjjön. Az utcai pályákon az embernek egyszerűen ki kell ismernie magát, de tudjuk, hogy Max mennyire jól alkalmazkodik az új helyszínekhez, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy hamar behozza az elveszített időt."

Pérez segíthet

Horner rámutatott, hogy Pérez segítsége és az általa gyűjtött adatok segíthetnek kihúzni a gödörből a címvédőt. „Checónak jól sikerült a szabadedzés, mind a hosszú, mind a rövid etapok terén. Általa rengeteg információt gyűjtöttünk, szóval este erre a tudásra erősen fogunk támaszkodni. Ez befolyásolja, hogy Max milyen irányba megy a beállításokkal."

Kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

A mexikói pilóta szerint a több baleset tönkretette a versenyszimulációkat – erre utalt Horner is azzal, hogy Verstappen nem került ezen a téren hátrányba –, ezért szerinte szinte vakon készül a mezőny a futamra. „Elég nagy felfordulás volt, szerintem összesen egy gyorskört teljesítettem a közepeseken, kettőt a lágyakon, utána sok üzemanyaggal nem nagyon tudtunk mit csinálni a piros zászlók és az azokból adódó időveszteség miatt" – mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK