Társoldalunk:
Hírlevél

Főnöke szerint megtévesztő, hogy Bottas szenvedett Hamilton oldalán

2022.05.06. 18:30

Frédéric Vasseur úgy véli, Valtteri Bottas Lewis Hamilton árnyékában volt, amikor a Mercedesnél versenyzett, de mindez félrevezető lehet. Az Alfa Romeo csapatfőnöke szerint versenyzőjének fontos, hogy már most jönnek az eredmények.

Valtteri Bottas, illetve az Alfa Romeo a 2022-es F1-es idény egyik legnagyobb pozitív meglepetése. A finn pilóta négy verseny után a nyolcadik helyen áll az egyéni bajnokságban, míg csapata az ötödik pozíciót foglalja el a konstruktőrök között. A 32 éves versenyző ráadásul az összes eddigi futamon az első tíz között végzett volna, ha Szaúd-Arábiában nem hibásodik meg alatta az autó. 

Új csapatánál Bottas csupán négy ponttal szerzett kevesebbet, mint HamiltonForrás: AFP/Mazen Mahdi

Bottas olyannyira jól teljesít, hogy a négyből három időmérőn előző csapatának, a Mercedesnek legalább az egyik autóját megverte. Mindez sokak számára lehetett meglepő, hiszen az előző öt évben a viszonylag ritkán verte meg akkori csapattársát, Lewis Hamiltont, ám jelenlegi főnöke szerint ebből nem érdemes kiindulni.

Azt hiszem, igen – válaszolta Frédéric Vasseur aThe Race-nek arra a kérdésre, hogy a közvélemény alulértékeli-e új pilótáját. –Szerintem egy kicsit szenvedett emiatt. Ha megnézzük a Valtteri és Lewis közötti [átlagos] különbséget az időmérőkön, az kevesebb, mint 0,2 százalék. Ez minimális a többi élmenő sráchoz képest, [például] Max [Verstappent a csapattársaival összehasonlítva], és így tovább. Az biztos, hogy a futamon mindig egy kicsit nehezebb teljesíteni, amikor az ember Lewis mögött halad.”

Átigazolása után Bottas nagyon más szerepkörbe került, hiszen míg a Mercedesnél egy élcsapatnál vezetett, de nem ő volt a reflektorfényben, addig most ugyan nem a győzelmekért küzd, de egyértelműen ő a vezérbika. Tapasztalatával ráadásul nemcsak a csapatot, hanem az újonc Csou Kuan-jü fejlődését is segítheti.

Nagy erőfeszítéseket tesz ennek érdekében – utalt a francia szakember arra, hogy Bottas próbál alkalmazkodni az új státuszához. – A Mercedesnél biztosan sokat tanult az elmúlt öt-hat évben. Azonban egy kicsit mindig Lewis árnyékában volt, most viszont kiváló munkát végez.”

Bottas eddig 24 egységet gyűjtött, ami már most több, mint amennyit a csapat az előző két évben összesen szerzett. Az Alfa Romeo tavaly csupán a kilencedik helyen végzett az összetettben, de a finn versenyzőt sikerült meggyőzni arról, hogy az idei szezonra sokat javulhatnak, és most már ő is láthatja, hogy ezek nem csupán üres szavaknak bizonyultak. 

Vasseur szerint Bottast meggyőzték a jó eredményekForrás: AFP/Con Chronis

„Úgy gondolom, hogy tavaly jó munkát végeztünk – jelentette ki Vasseur. – Egy tizenhárom pontos idényre nehéz ezt mondani, de a motor valószínűleg nem volt a legjobb, az autó fejlesztését [hamar] leállítottuk, és így tovább. Azonban végső soron az volt az érzésem, hogy néha szinte túlteljesítettünk a rendelkezésünkre álló csomaggal. Erről meg is voltam győződve. Amikor Valtterivel tárgyaltam, igyekeztem neki elmagyarázni, hogy mi az oka a nagy lemaradásunknak. Szerintem jót beszélgettünk, és nagyon nyíltan. Fontos, hogy már most jó eredményeket ért el, mert abban a tudatban kezdheti meg a közös munkát, hogy »rendben, nem vertek át«.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK