Társoldalunk:
Hírlevél

Méregdrága, mégis teltházas lesz a Miami Nagydíj

2022.05.06. 08:16

A pálya tervezői örülnek, hogy a kihívások miatt "őrült" ötleteket is megvalósíthattak a pályával. Teltházas lesz az első versenyük, részben a hatalmas érdeklődés okozta a kirívóan magas jegyárakat.

A hétvégén rendezik az első Miami Nagydíjat, melyet hatalmas érdeklődés övez. A Dolphins NFL-csapatának stadionja körül kialakított pálya látványosnak ígérkezik, és hivatalosan is teltházas lesz. A pályát tervező cég alapítója elmondta, hogy a vonalvezetés kialakítása nem bizonyult egyszerűnek, cserébe remek megvalósítást hozott.

„Sok mindent meg kellett változtatnunk, miután kiderült, hogy a 199th Street nem jöhet szóba" – idézte az AutosportClive Bowent.

Ez viszont lehetővé tette, hogy kicsit őrültebb dolgokat tervezzünk.

„Ahelyett, hogy a nyugati parkolót és a 199th Street-et használtuk volna, szűkebbre vettük a vonalvezetést a nyugati felvonóknál. Áthaladunk a Miami Open teniszkomplexumon, képzelhetik, ez mennyire népszerűtlen ötlet volt. Ki kellett találnunk a megoldást a szintezésre, a vízelvezetésre, arra, hogy a teniszpályák kapcsolatai használhatók maradjanak."

A vonalvezetés korábbi terveiről itt nézhetnek meg összeállítást. Bowen felhívta a figyelmet rá, hogy a pálya több része más pályákat imitál: megjelenik a gyors Beausset (Paul Ricard), a bakui lendületes utolsó szektor vagy a montreali Bajnokok Falának motívuma. Ez a sok rokon vonás más pályákkal a másik amerikai helyszín, Austin esetében is megfigyelhető.

A győztes ezt a serleget fogja hazavinniForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Eva Marie Uzcategui Trinkl

Bowen hozzátette, a két hosszú egyenes közül hiába vezet az elsőre egy tempós ív, ami mindig megnehezíti az előzést, úgy kalkuláltak a tervezésnél, hogy ez sem lehetetleníti el a csatákat.

Együtt dolgoztunk a Forma-1 műszaki szakembereivel, hogy megértsük, hogyan fognak viselkedni az új autók. A szívóhatás figyelembe vételével terveztük meg a pályát.

– mondta. – Azt reméljük, az autók elég közel maradnak egymáshoz a 8-as kanyar kijáratánál, és támadhatnak utána a 11-esnél." A számozást nem tévesztettük el, a kettő között egyszerűen van két, 9-es és 10-es számmal jelölt padlógázos ív.

Nagyon drága a jegy

A Motorsport-total.com azt írja, a teltház igen borsos jegyárak mellett jött össze, 240 ezer néző érkezhet majd a versenyhétvége folyamán. Egy csak péntekre érvényes belépő például 120 dollárt kóstál (több mint 40 ezer forintot), ami négyszerese a Magyar Nagydíj hasonló bilétájának.

Akkora volt az érdeklődés, hogy ez megjelenik a jegyárakban.

– nyilatkozta a rendezvény főnöke, Tom Garfinkel. Egy jegy ára a célegyenes főlelátójára vasárnapra pedig 1200 dollár volt, amíg lehetett venni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK