Társoldalunk:
Hírlevél

Schumacher példája lebegett Hamilton előtt, amikor a Mercedeshez igazolt

2022.04.30. 18:41

Lewis Hamilton elárulta, hogy Niki Lauda mellett Ross Brawn, a Mercedes akkori csapatfőnöke is kulcsszerepet játszott abban, hogy 2012 végén a brackley-iekhez igazolt. A ma már hétszeres világbajnok versenyző Michael Schumacher és a MotoGP-legenda, Valentino Rossi példáját akarta követni.

Ma már tudjuk, hogy Lewis Hamilton nem is hozhatott volna jobb döntést 2012-ben, amikor elhagyta a McLarent, és áttette a székhelyét a Mercedeshez. Mindez azonban akkoriban minden volt, csak egyértelmű nem, és a brit pilóta rengeteget gondolkodott a váltáson. Az köztudott, hogy a csillagos istálló tanácsadója, Niki Lauda hatalmas szerepet játszott Hamilton elcsábításában, de a 37 éves versenyző elárulta, hogy a brackley-iek akkori csapatfőnöke, Ross Brawn is megtette a magáét. 

Hamilton akkoriban kockázatosnak tűnő döntést hozott, amikor a 2013-as idényre a Mercedeshez igazoltForrás: AFP/Prakash Singh

Hamilton 2007-ben mutatkozott be a Forma-1-ben, és a következő évben már világbajnoki címet ünnepelhetett. A következő évek viszont már nem hozták ezt a diadalmenetet: bár 2010-ben az utolsó futamon is volt matematikai esély második elsőségére, és egy ideig 2012-ben is úgy tűnt, hogy harcban lehet a vb-címért, a wokingi alakulat összességében nem hozta meg a várt sikereket. Hamilton ekkor került döntéshelyzetbe.

Nyilvánvalóan nagyon sokáig voltam a McLarennél – nyilatkozta egy vele, valamint a MotoGP-legendával, Valentino Rossival készített közös interjúban aSky Sportsnak. –Először fordult elő, hogy igazán közel kerültem a szerződésem végéhez. Szóval azt gondoltam, hogy »rendben, mik azok a lépések, amiket meg kell tennem?« Akkoriban ugyan volt menedzsmentem, de a döntést magam akartam meghozni. Megvizsgáltam a rendelkezésemre álló lehetőségeket, és leírtam az egyes csapatokkal járó előnyöket, illetve hátrányokat. »Hová megy ez az istálló? Merre tart az az alakulat?«”

Hamilton végül két opció közül választhatott: marad a McLarennél, vagy az akkoriban szenvedő Mercedeshez igazol. Annak érdekében, hogy utóbbi forgatókönyv valósuljon meg, a brackley-iek akkori csapatfőnöke, Ross Brawn is meglátogatta őt. A brit szakemberrel kapcsolatban viszonylag friss emlék volt, hogy egy semmiből létrehozott istállóval, a Brawn GP-vel nyert bajnokságot 2009-ben, korábban pedig többek között a Benettonnál és a Ferrarinál tevékenykedett, hozzásegítve Michael Schumachert a hét elsőségéhez.

A Mercedes már korábban is része volt a csapatomnak – folytatta Hamilton. – A McLaren és a Mercedes [együttműködött] a pályafutásom [korábbi szakasza] során, aztán [utóbbi] saját csapatot vásárolt. Azonban nagyon küszködtek, talán az ötödik legjobb istálló volt az övék. Ross Brawn viszont eljött a házamba, illetve édesanyám házába, és a konyhában teáztunk.”

A beszélgetés közben Hamiltonnak eszébe jutottak a fiatalkori emlékei, amikor Schumacher diadalmenetét nézte a televízón keresztül. A brit pilóta felidézte magában a 2004-es Francia Nagydíjon alkalmazott stratégiát, amikor a Ferrari versenyzője Brawn négykiállásos stratégiáját megvalósítva győzött. 

Brawn is kulcsszerepet játszott Hamilton leigazolásábanForrás: DPPI via AFP/Francois Flamand

„Arra gondoltam, hogy ez a fickó most az én konyhámban, vagyis édesanyám konyhájában van, és azt akarja, hogy csatlakozzak a csapatához, ami nagyszerű volt – emlékezett vissza. – Ross volt az egyik [aki meggyőzött], a másik pedig Niki Lauda. Niki felhívott [és azt mondta, hogy] »a csapathoz kell igazolnod, ez az a hely«. Erre én: »De Niki, nem nyertek futamokat, hogy fog ez megtörténni?« Azt válaszolta, hogy »találkozz Ross-szal, ő elmondja neked!« Szóval ez közös erőfeszítés volt a részükről.”

Akkoriban borzasztóan kockázatosnak tűnt ez a lépés, hiszen Hamilton az évről évre futamokat nyerő McLaren helyett a Mercedest választotta, amely a visszatérése óta eltelt három évben csupán egyetlen versenyen tudott diadalmaskodni. A brit versenyző szeme előtt azonban többek között a másik hétszeres világbajnok példája lebegett, aki a Ferrarit emelte a mélyből a csúcsra.

Láttam embereket, mint [Rossi] és Michael, akik olyan csapathoz igazoltak, ami abban az időben nem nyert [futamokat] – magyarázta. – Azonban a gondolat, hogy a sikerhez ezzel az alakulattal vezet az út, ahol az ember valami különlegeset épít, tényleg különleges. Ha egy, már győztes istállóhoz csatlakozik, ott már kisebb a szenvedély. Szóval tényleg meg akartam nézni, hogy ez lehetséges-e. Tudtam, hogy mi fog történni? Természetesen nem. Hittem abban, hogy egy bizonyos ponton nyerni fogunk a meghozott döntésekkel, ez azonban sokkal hamarabb következett be [mint gondoltam]. 2013-ban először nyertünk futamot, és az [előző idénynél] sokkal versenyképesebbek voltunk, aztán a V6-os korszakban megnyertük [a bajnokságot].”