Alonso szerint nincs semmi meglepő Hamilton rossz eredményeiben

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Emilia Romagna Nagydíj 2022, péntek
Mercedes' British driver Lewis Hamilton drives during the qualifying session at the Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari race track in Imola, Italy, on April 22, 2022, ahead of the Formula One Emilia Romagna Grand Prix. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Fernando Alonso úgy véli, Lewis Hamilton továbbra is remekül vezet, de mivel ezúttal nem ő rendelkezik a legjobb autóval, természetes, hogy a korábbiaknál jóval gyengébb eredményekre képes. A kétszeres F1-es világbajnok annak ellenére is motivált, hogy az élcsapatokkal most sem tudja felvenni a versenyt.

A 2022-es idény egyik, ha nem a legnagyobb meglepetése, hogy a Mercedes sokkal gyengébben teljesít a vártnál. Mindez különösen Lewis Hamilton eredményeiben mutatkozik meg, aki csupán a 7. helyen áll az összetettben, és az Emilia Romagna Nagydíjon még csak pontot sem szerzett.

Hamilton továbbra is kiválóan teljesít, véli első F1-es csapattársa Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Ezzel kapcsolatban kétfelé lehet osztani a véleményeket. Az egyik csoport szerint, élükön Toto Wolff-fal, a Mercedes csapatfőnökével, a hétszeres világbajnok továbbra is kiváló formában van, csak az autó nem működik megfelelően. Mások viszont azzal érvelnek, hogy George Russell megmutatta, hogy a W13-asból jóval többet is ki lehetne hozni. Ebben a témában Fernando Alonso is megszólalt: a spanyol pilóta egyértelműen az első tábort képviseli, és szerinte teljesen természetes az, ami egykori csapattársával történik.

nyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen. – Amikor [Ayrton] Senna sorra nyerte a bajnokságokat és a futamokat, övé volt a leggyorsabb autó. Amikor én végeztem a pontversenyek élén, akkor az enyém. Michael [Schumacher] szintén a leggyorsabb kocsival rendelkezett, Lewis pedig minden rekordot megdöntött, mert neki volt a leggyorsabb autója. Lewis ma [is] nagyszerűen vezet, és ez a tizenharmadik helyre elég. Ez a Forma-1.”

Természetesen idén is sok múlik az autók tempóján, és jelenleg úgy néz ki, hogy a Ferrarin és a Red Bullon kívül másnak csak akkor van esélye a dobogóra, ha a két élcsapat négy versenyzője közül legalább kettővel történik valami rendkívüli. Alonso szerint ebből a szempontból semmi nem változott az előző szezonhoz képest, amikor ugyancsak nem volt esélye a legjobb autókkal szemben.

Jelenleg nem lehet [velük] versenyezni – jelentette ki. – Ez olyan, mint amikor az ember tavaly Lewis-zal vagy [Max] Verstappennel csatázott.

Az utolsó helyről rajtoltak, és mégis a dobogón végeztek, szóval nem nagyon lehetett velük mit kezdeni.”

A 40 éves pilóta nem titkoltan azzal a céllal tért vissza tavaly a Forma-1-be, hogy idén akár a világbajnoki címért küzdhessen. Az már most látszik, hogy ez nem fog összejönni, ráadásul az elmúlt három hétvégén egyaránt komoly balszerencse sújtotta, ennek ellenére továbbra sem foglalkozik a visszavonulás gondolatával.

Pechszériája ellenére Alonso nem gondolkodik a visszavonuláson Forrás: AFP/Hamad I Mohammed

Mert jobbnak érzem magam a többieknél – válaszolta arra a kérdésre, hogy pechsorozata ellenére miért maradt motivált. – Amikor valaki pusztán a képességei miatt ver meg, és azt látom, hogy már nem vagyok elég jó a rajtoknál, illetve az autó felkészítésében, vagy a csapattársam egy másodperccel gyorsabb nálam, és én nem tudom elérni ezeket az időket, akkor talán felteszem a kezem, és azt mondom, hogy »itt az ideje valami máson gondolkoznom«. Momentán viszont az ellenkezőjét érzem, imádok versenyezni.”