Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint az F1 mindkét versenyigazgatója, Niels Wittich és Eduardo Freitas is pozitív koronavírus-tesztet produkált, így egyáltalán nem biztos, hogy bármelyikük is ott tud lenni a soron következő Miami Nagydíj hétvégéjén. A pozíciót valamelyik brit veterán töltheti be ideiglenesen.

Nem mindennapi problémával szembesülhet a Forma-1 a jövő héten esedékes Miami Nagydíjon, ugyanis nem kizárt, hogy egy kulcsfontosságú pozícióba ideiglenesen új embert kell találniuk. A RacingNews365.com értesülései szerint ugyanis az FIA mindkét sportigazgatója elkapta a koronavírus-fertőzést, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy ott lehetnek a következő versenyhétvégén.

Elképzelhető, hogy ideiglenes versenyigazgatót kell keresni a Miami Nagydíjra Forrás: F1Mia.com

A jelenlegi megállapodás szerint bizonyos futamokon Niels Wittich, a többi viadalon pedig Eduardo Freitas tölti be ezt a pozíciót, ám a hírek szerint az Emilia Romagna Nagydíj után mindkettejüknek pozitív lett a tesztje. Ha ez így van, akkor csak reménykedhetnek, hogy ott lehetnek Miamiban, amihez természetesen negatív eredményre van szükség, de ez egyáltalán nem garantált.

A portál szerint a német szakember esetében az FIA-nak egy magas rangú forrása megerősítette, hogy valóban elkapta a fertőzést.

Ami portugál kollégáját illeti, az ő helyzetét ugyanez az ember nem kívánta kommentálni. Amennyiben egyikük sem lehet ott Miamiban, akkor a sokáig Charlie Whiting helyetteseként szolgáló, jelenleg tanácsadó Herbie Blash, vagy Colin Haywood láthatja el a feladatokat. Utóbbi szintén tapasztalt szakember, és ha nem ő lesz a befutó, akkor is helyettesi szerepkörben lesz az amerikai helyszínen.

A Forma-1-nek utoljára 2019-ben kellett váratlanul új versenyigazgatót keresnie, igaz, akkor nem csak egy hétvégére. A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj előtt Whiting életét vesztette, helyére pedig először átmenetileg, majd véglegesen a hétvégék egy részén a helyettesi feladatokat ellátó Michael Masit nevezték ki.

Az ausztrál szakember három éven keresztül volt a versenyirányítás első embere, és ezalatt számos vitatott, olykor botrányhoz vezető döntést hozott.

Ezek közül is kiemelkedik a tavalyi Abu-dzabi Nagydíj végjátéka, amikor a biztonsági autóval, illetve a lekörözöttekkel kapcsolatos intézkedésével kulcsfontosságú szerepet játszott Max Verstappen világbajnoki címében. Az FIA vizsgálatot indított a történtekkel kapcsolatban, februárban pedig bejelentették, hogy idén már nem Masi lesz a versenyigazgató.

A veterán Herbie Blash az egyik jelölt a pozíció átmeneti betöltésére Forrás: ph-stop / flickr.com

Helyére két szakembert, Wittichet és Freitast nevezték ki. Előbbi a DTM-ben, utóbbi a WEC-ben töltött be hasonló pozíciót. Az eredeti elképzelések szerint háromfutamonként váltották volna egymást, ám végül az első négy hétvége mindegyikén a német szakember látta el a feladatokat. Bár már ő is hozott vitatott döntéseket, legutóbb például sokak szerint hamarabb engedélyezhette volna a DRS-t Imolában, komoly panasz egyelőre nem érkezett a munkájára.