Vágólapra másolva!
Ralf Schumacher úgy véli, ha George Russell a következő futamokon is jobban fog szerepelni Lewis Hamiltonnál, akkor megváltozhatnak a Mercedesen belüli erőviszonyok. A német expilóta éles kritikával illette unokaöccsét, Micket, de bízik a formajavulásban.

A 2022-es szezon egyik leggyakrabban elővett témája Lewis Hamilton gyengélkedése, illetve annak okai. Az Emilia Romagna Nagydíj után Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke megvédte pilótáját, és az autót okolta a futamon szerzett 13. helyért, ám a hétszeres világbajnok egykori csapattársa és riválisa, Nico Rosberg rámutatott, hogy George Russell ugyanazzal a kocsival sokkal jobb teljesítményre volt képes.

Ralf Schumacher szerint Hamilton egyértelműen rosszabbul teljesít csapattárásánál Forrás: Mercedes-Benz AG/LAT Images for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd/Lat Images

A 2016-os világbajnok honfitársa, a jelenleg szintén szakértőként dolgozó Ralf Schumacher szintén véleményt nyilvánított a témában. A hatszoros F1-es futamgyőztes egyértelműnek tartja, hogy

az ifjabbik brit pilóta sokkal jobb formában van csapattársánál, és ennek akár hosszabb távon is lehetnek következményei.

Beszélnünk kell Lewis Hamiltonról – fogalmazott a németSky-on megjelent jegyzetében. –El kell gondolkodnia azon, hogy miért sokkal gyorsabb nála George Russell. Hamiltonnak természetesen nem egy tizenharmadik hely a célja. Be kell ismernie, hogy jelenleg Russell a jobb pilóta. Ha a következő hetekben ez így folytatódik, akkor csapaton belül is izgalmas lesz a helyzet. Lehet, hogy változni fog a rangsor.”

Hamilton gyenge eredményeit látva többen arra a következtetésre jutottak, hogy a Mercedes versenyzőjének tavaly év végén vissza kellett volna vonulnia. Többek között Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója is ehhez hasonló kijelentést tett, ám Schumacher nem osztja ezt az álláspontot. Szerinte a 37 éves versenyző csupán nehezebben szokja meg az új autót.

Távol álljon tőlem, hogy azt mondjam, Hamilton elszalasztotta a legjobb alkalmat a visszavonulásra – szögezte le. – Lewis továbbra is a mezőny egyik legjobb pilótája, ez egyértelmű. Az új koncepció azonban megkövetel némi alkalmazkodást a versenyzőktől, és Hamilton nincs ehhez hozzászokva.

Russell viszont egy fiatal pilóta, aki nyilvánvalóan jobban megbirkózik ezekkel.”

A Jordan, a Williams és a Toyota egykori versenyzője Hamilton mellett unokaöccsére, a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fiára, Mickre is kitért. A Haas pilótájának szintén szörnyű futama volt: előbb a rajt után megcsúszott, végzetes károkat okozva ezzel Fernando Alonso Alpine-ján, majd a verseny későbbi szakaszában a Variante Alta sikánnál is megpördült. Nagybátyja szerint előbbi belefért, utóbbi nem.

Schumacher tönkretette Alonso versenyét, de nagybátyja szerint nem ez volt az igazán nagy hibája

„Száraz körülmények között remek munkát végzett, és a sprintfutamon nagyszerű eredményt ért el – utalt a szombaton megszerzett 10. pozícióra. – A versenyen viszont túlságosan sokat hibázott. Esőben nehéz elrajtolni, még Daniel Ricciardo is szélesre csúszott. Ez bárkivel megtörténhet. A második hiba azonban egyszerűen túl sok volt. Ki kell mondani, hogy ilyesminek nem szabadna megtörténnie.”

Schumacher egyelőre nagyon alulmarad csapattársával, az idei szezonra váratlanul visszatérő Kevin Magnussennel szemben, hiszen utóbbi már 15 egységnél jár, míg a német versenyző továbbra is vár pályafutása első F1-es pontjaira. Ralf Schumacher leszögezte, hogy a közeljövőben fejlődnie kell, és erre már a jövő heti Miami Nagydíjon jó esélyt lát.

Csak meg kell vizsgálnia az egész hétvégét, hogy tapasztalatot gyűjtsön, és jobban szerepeljen

– folytatta. – A következő futamokon Magnussen előtt kell végeznie, de Mick jobban boldogul az új pályákon, ezt már megmutatta. Ezért számítok tőle valami [nagyobb dobásra] Miamiban.”