Társoldalunk:

Rosberg: Nem igaz, hogy Hamiltonnak nincs szerepe a gyengélkedésben

2022.04.25. 19:00

Nico Rosberg úgy véli, Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke okosan viselkedett, de nem mondott igazat, amikor az Imolában pont nélkül maradó Lewis Hamilton védelmére kelt. 2016 világbajnoka szerint ugyanis George Russell eredménye bizonyítja, hogy a hétszeres világbajnoknak is megvan a maga szerepe a gyengélkedésben.

Lewis Hamilton pályafutása egyik legrosszabb futamát produkálta az Emilia Romagna Nagydíjon. A brit pilóta előbb Lance Stroll, majd a kiállások után Pierre Gasly mögé ragadt be, és hiába próbálkozott az előzéssel, az nem jött össze neki, így csak a 13. pozíciót szerezte meg. A hétszeres világbajnokkal a 2014 óta tartó hibrid korszakban először fordult elő, hogy tisztán erőből nem sikerült pontot szereznie egy futamon. 

Hamilton egész futamon szenvedett, de Wolff megvédte őt - GalériaForrás: NurPhoto via AFP/Alessio De Marco/LiveMedia/NurPhoto/Alessio De Marco

A leintés után Toto Wolff elnézést kért tőle a rádióban a „vezethetetlen” autó miatt, és biztosította őt róla, hogy előbb-utóbb fel fognak állni ebből a helyzetből. A Mercedes csapatfőnöke később is megvédte versenyzőjét, és leszögezte, hogy nem Hamilton, hanem a munkaeszköze a felelős a kudarcért. A konstruktőri címvédő egykori pilótája, a jelenleg a Sky Sports szakértőjeként tevékenykedő Nico Rosberg szerint azonban ez nem felel meg a valóságnak.

Totótól ez pszichológiai játszma volt, ami rendkívül okos dolog volt a részéről – fogalmazott a brit televíziós csatorna műsorában. – Magukra vállalják a felelősséget, és tényleg megpróbálnak mentális támogatást adni Lewisnak. Azt mondák neki, hogy »ez nem a te hibád, tényleg rajtunk múlik«. Ez nagyon ügyes húzás, mert nem egészen ez az igazság.”

2016 világbajnoka a csapat másik versenyzőjével, George Russell-lel érvelt, aki a negyedik helyen ért célba a versenyen. Bár az eredményhez jó adag szerencse is kellett, elvitathatatlan, hogy a 24 éves pilóta kiválóan rajtolt, majd Kevin Magnussent a pályán előzte meg. Rosberg ebből arra következtet, hogy Hamilton is hibás.

Ne felejtsük el, hogy Russell ugyanolyan autóval negyedik lett, szóval Lewisnak egyértelműen nagy szerepe volt a hétvégén elért rossz eredményben – magyarázta. – Russellnek briliáns hétvégével sikerült egy negyedik helyet kihoznia az autóból, vagyis több volt benne [mint amit Hamilton elért].”

A 36 éves exversenyző azt is tudni véli, hogy egykori főnöke miért folyamodott ehhez a trükkhöz. „Toto csak próbálja felemelni őt, mert a csapat számára nagyon fontos, hogy Lewis az egész szezonban megőrizze a motivációját – folytatta. – Ilyen helyzetekben ő elég könnyen elveszíti azt.” 

Egykori csapattársa úgy véli, Hamiltonnak is megvan a maga felelőssége a történtekbenForrás: NurPhoto via AFP/Alessio Morgese/NurPhoto/Alessio Morgese

Hogy milyen mértékben, azt innen lehetetlen megállapítani, de vélhetően mindkét félnek megvan a maga igazsága. Tény, hogy Hamilton végezhetett volna Russell előtt az időmérőn, illetve a sprintfutamon, valamint rajtolhatott volna hasonlóan jól, ahogyan azt honfitársa tette vasárnap, de a Wolff által emlegetett DRS-vonat másokkal is kibabrált. Elég csak Gaslyt felhozni példaként, aki bár maga mögött tartotta a hétszeres világbajnokot, az Alpha Taurinál jóval gyengébb Williamst Alexander Albonnal a volán mögött ugyanúgy nem tudta megelőzni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK