Verstappen az imolai futam után az egyik legrangosabb díjat is bezsebelte

Forma-1, Max Verstappen, Emilia Romagna Nagydíj 2022, futam
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen celebrates victory after the Emilia Romagna Formula One Grand Prix at the Autodromo Internazionale Enzo e Dino Ferrari race track in Imola, Italy, on April 24, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen kapta meg az idei Laureus-djat, a sportvilág egyik legrangosabb elismerését. A Red Bull pilótája a negyedik F1-es versenyző és egyben az első holland sportoló, aki részesült ebben. A csapatoknál a Mercedes jelölt volt, de nem nyert.

Vasárnap este kihirdették a Laureus-díj nyerteseit. Az előző évben nyújtott teljesítmény alapján a legjobb férfi sportoló kategóriájában Max Verstappent, míg a legjobb csapatéban a Mercedest jelölték. A holland pilóta végül meg is kapta az elismerést, mindössze pár órával azt követően, hogy megnyerte az imolai Emilia Romagna Nagydíjat.

Verstappen nemcsak az imolai versenyt, hanem a Laureus-díjat is megnyerte vasárnap Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A 24 éves versenyző tavaly minden idők egyik legkiélezettebb csatájában győzte le Lewis Hamiltont a világbajnoki címért, amellyel megtörte a Mercedes 2014 óta tartó egyeduralmát. Ez elég volt arra, hogy a döntéshozók őt válasszák a tokiói olimpián öt aranyérmet szerző, a 100 méteres pillangóúszás döntőjében Milák Kristófot legyőző Caeleb Dressellel; a maratonfutás olimpiai bajnokával, Eliud Kipchogéval; a három Grand Slam-tornát megnyerő teniszezővel, Novak Djokoviccsal; a Bundesliga örökös gólrekordját megdöntő Bayern München-labdarúgóval, Robert Lewandowskival; valamint a Tampa Bay Buccaneers amerikaifutball-csapatának irányítójával, Tom Bradyvel szemben.

Nagyon különleges és egyben hektikus év volt számomra, mert folyamatosan rajtam volt a nyomás, de természetesen ez az, amit mindannyian szeretünk, hogy van izgalom

– jelentette ki Verstappen, aki természetesen nem tudott részt venni a díjátadón, de egy rövid videóban bejelentkezett Imolából. – A csapatom, a gyárban, valamint itt, a pályán dolgozó emberek nélkül ezt nem tudtam volna elérni, mindenki hihetetlen erőfeszítéseket tett a bajnokságért. Emellett édesapámat is szeretném megemlíteni, mert nélküle nem állnék itt, és a mai napig értékelek minden pillanatot, amit meg tudunk osztani egymással ebben a sikertörténetben. Remélhetőleg még sok ilyen lesz. Köszönöm!”

A Red Bull versenyzője az egykor szintén a Forma-1-ben versenyző és ott két dobogóig jutó Jos Verstappenre utalt. A bejelentés után elmondta, hogy éveken át tartó felkészülésbe telt, mire elérték a célt, amelyről gyerekként mindig is álmodott.

Azt mondtam apámnak, hogy »megcsináltuk, ezért dolgoztunk, és most itt vagyunk, mi ketten, az emlékekkel és Európa beutazásával a hátunk mögött, mindezt egyetlen célért, amit elértünk« – nyilatkozta. – Én vagyok az első holland pilóta, aki megnyerte a világbajnokságot, így a reakció elképesztő volt Hollandiában a média és a szurkolók részéről, ezt soha nem fogjuk elfelejteni.

Sokat jelent, hogy mindezt elismerik ezzel a díjjal, amely az egyik legrangosabb a világon, szóval hihetetlenül boldog vagyok.”

Verstappen ezzel az első holland sportoló, aki megkapta a 2000-ben alapított díjat. Ami a Forma-1-es versenyzőket illeti, Michael Schumacher (2002, 2004), Sebastian Vettel (2014) és Lewis Hamilton (2020, a labdarúgó Lionel Messivel közösen) után a negyedik, akinek odaítélték a rangos elismerést.

A tavalyi konstruktőri bajnokságot megnyerő Mercedess, ahogyan az előző három évben, úgy most is lemaradt a díjról Forrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

Ahogyan az néhány kivételtől eltekintve megszokottá vált, az év csapata kategóriájában az előző év F1-es konstruktőri világbajnoka, vagy is zsinórban nyolcadszor a Mercedes is ott volt a jelöltek között. Itt azonban nem a brackley-i istálló, hanem az Európa-bajnoki címet szerző olasz férfi labdarúgó-válogatott lett a nyertes, így a csillagosok neve mellett továbbra is csak a 2018-as győzelem szerepel.