Társoldalunk:
Hírlevél

Az első idei pontjait megszerző Vettel olyasmit ismert fel, amit eddig soha

2022.04.25. 16:30

Sebastian Vettel kimondottan örült az Emilia Romagna Nagydíjon elért nyolcadik helyének, ami egyben az Aston Martin első idei pontjait is jelentette. A négyszeres világbajnok elárulta, korábban nem értékelte eléggé a mezőny hátsó részében zajló munkát.

Bár az Aston Martin szezonja összességében még mindig bőven csalódást keltő, az Emilia Romagna Nagydíjon legalább megszerezték első idei pontjaikat. Sebastian Vettel a 8., Lance Stroll pedig a 10. helyen ért célba Imolában, így megelőzték a Williamst a konstruktőri bajnokságban. 

Vettel először szerzett pontot az idei szezonban - GalériaForrás: NurPhoto via AFP/Alessio De Marco/LiveMedia/NurPhoto/Alessio De Marco

A német pilóta számára rémálomszerűen indult az idény: koronavírus-fertőzése miatt ki kellett hagynia az első két fordulót, Ausztráliában pedig hibát hibára halmozott, ráadásul technikai hiba is hátráltatta. A mostani hétvégén viszont kifejezetten jól szerepelt, és nem csoda, hogy ennek nagyon tudott örülni.

Számunkra ez felér egy győzelemmelnyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen. – Őszintének kell lennünk, jelenleg nem mi vagyunk a leggyorsabbak, inkább a mezőny másik végén tanyázunk. Most azonban remekül teljesítettünk. A hétvégi körülmények kedveztek nekünk, és ebből sikerült profitálnunk.”

Vettel a pénteki időmérővel alapozta meg jó szereplését, hiszen a 9. helyre kvalifikált. A másnapi sprintfutamon ugyan visszaesett, de a vasárnapi változó körülmények megint neki hoztak szerencsét. A 34 éves versenyző számára kulcsfontosságú volt, hogy ellenfelei többségénél korábban cserélje slickekre a köztes esőgumikat.

Úgy vélem, nagyszerű munkát végeztünk, amikor száraz [gumikra] váltottunk, és szerintem mindenki más lemásolta, a mi lépésünket – jelentette ki, nyilvánvalóan nem tudva arról, hogy Daniel Ricciardo mindenkinél korábban szánta el magát a kerékcserére. – Örültem, hogy egy-két körrel hamarabb álltunk ki, szóval remek volt.”

A verseny vége felé Vettel volt csapattársával, Charles Leclerc-rel is megküzdhetett, miután a monacói pilóta mögé tért vissza hibáját és az abból eredő kiállását követően. Bár csatának túlzás lenne nevezni az eseményeket, hiszen az Aston Martin versenyzőjének esélye sem volt védekezni a Ferrari ellen, Vettel így is örült, hogy legalább ott és akkor egy képernyőn voltak. 

Vettel mostanában kezdi el értékelni a mezőny hátsó részében zajló munkátForrás: Zak Mauger/Zak Mauger

„A végén nyilván nem [volt] esélyem arra, hogy feltartsam Charles-t, [mivel] három-négy másodperccel volt gyorsabb [nálam körönként], ezzel együtt jól szerepeltünk – folytatta. – Ha a futam előtt valaki azt mondja nekem, hogy négy körrel a vége előtt a Ferrarival fogok csatázni, elfogadtam volna. Persze ez továbbra is csak a nyolcadik hely, szóval nem annyira kellemes, mint a győzelem. Ugyanakkor őszintén szólva rengeteg olyan futamon indultam, amelyen dobogón végeztem, de rosszabb versenyt futottam, szóval nagyon boldog vagyok.”

Pályafutása nagy részét Vettel élcsapatoknál töltötte, az elmúlt két évben viszont inkább a középmezőny jutott neki osztályrészül. Bár ez a hétvége jobban nézett ki az előzőeknél, még így is előfordulhat, hogy az esetek nagy részében nagyon hátul lesznek. A német versenyző az utóbbi időszakban felismerte, hogy ezek a csapatok is rendkívül keményen dolgoznak.

Az ember kidolgozza a belét, és ha jó csomaggal rendelkezik, könnyű jó eredményeket elérni – magyarázta. – Utána minden a tökéletesítésről szól. Viszont azt a munkát, ami a mezőny hátsó részén zajlik, hogy őszinte legyek, éveken keresztül nem értékeltem annyira, mert nem voltam ott. Azonban ez minden csapattag részéről ugyanolyan munka [mint a mezőny elején]. Ráadásul ez még nehezebb, hiszen a verseny után semmilyen jutalmat nem kapunk. Próbálják meg rávenni a kutyájukat, hogy ugráljon, anélkül hogy utána jutalomfalatot kapna, nehéz lesz. Szóval ez jó [a csapattagoknak], és én örülök az istálló [sikerének]. Jó, hogy mindkét autó pontszerző helyen zárt.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK