Társoldalunk:
Hírlevél

Főnöke elnézést kért Hamiltontól a vezethetetlen autó miatt

2022.04.24. 19:31

Közvetlenül az Emilia Romagna Nagydíj leintése után Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke bocsánatot kért Lewis Hamiltontól, miután karrierje egyik legrosszabb versenyét futotta. A brit pilóta ismét elismerte, hogy kiszállt a világbajnoki küzdelemből, ám csapattársa, George Russell nem írja le őt.

Felemásan alakult az Emilia Romagna Nagydíj a Mercedes számára, hiszen George Russell remek rajtjának, szép előzésének, valamint némi szerencsének köszönhetően a 4. helyen ért célba, ellenben Lewis Hamilton csak szenvedett. A 37 éves pilóta csupán a 13. pozícióban látta meg a kockás zászlót, miután nem tudta megelőzni riválisait, és még az a csúfság is megesett vele, hogy Max Verstappen lekörözte. 

Hamilton kilátástalan küzdelmet vívott Imolában - GalériaForrás: Mercedes-Benz AG/Jiri Krenek for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd./Jiri Krenek

A hétszeres világbajnokkal először fordult elő a hibrid korszakban, hogy teljesen önerőből lemaradt a pontszerzésről. Küzdelme annyira kilátástalan volt, hogy Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke rögtön a leintés után elnézést kért tőle.

Bocsánat, hogy ilyen autót kellett vezetned – mondta neki a rádión keresztül. – Tudom, hogy kezelhetetlen, és szörnyű verseny volt.” Hamilton erre annyit reagált, hogy „ne aggódj, Toto, csak dolgozzunk tovább keményen”, mire az osztrák üzletember biztosította őt, hogy ki fognak mászni a gödörből.

Bár Hamiltonnak sikerült előrébb jönnie a rajt után, utána beragadt Lance Stroll mögé, majd a kerékcserék is balszerencsésen jöttek ki számára, hiszen az Alpine ráengedte Esteban Ocont, ami miatt 5 másodperccel büntették meg a francia versenyzőt. Ez azonban már nem segített a Mercedes pilótáján, ugyanis ezt követően az egész futamot Pierre Gasly mögött töltötte, és hiába próbálkozott, nem tudott előzni.

Lewis számára nagyon rosszul alakult [a futam – nyilatkozta Wolff a Sky Sportsnak. –Beragadtunk az Alpine mögé, és ketten elénk vágtak. Amikor az ember DRS-vonatban megy, nem lehet előzni. Úgy vélem, George-nál láthattuk, hogy tiszta pályán mire képes az autó, de nem vagyunk elég jók egy világbajnokhoz, egyszerűen meg kell javítani az autót.”

Hamilton helyzetét nehezítette, hogy a versenyirányítás nem engedélyezte a DRS használatát közvetlenül a pálya felszáradása után, a hétszeres világbajnok szerint azonban mindez nem sokat számított. A brit versenyző a szombati nap után ezúttal is elismerte, hogy nincs esélye a világbajnoki címre. 

Hamilton előbb Stroll (a képen), majd Gasly mögé ragadt beForrás: AFP/Miguel Medina

Ezt a hétvégét el kell felejteni, az biztos – szögezte le. – Nem kérdés, hogy kiszálltam a bajnokságból, ettől függetlenül továbbra is olyan keményen fogok dolgozni, amennyire csak tudok, és közösen valahogy visszahozzuk.”

Hamilton egyértelműen mélypontra került, ám Russell megvédte csapattársát. Az ifjabbik brit pilóta biztos benne, hogy a 37 éves versenyző sebessége nem kopott meg, és a történtekért sokkal inkább az autó, mintsem annak sofőrje hibáztatható.

Ezen a hétvégén egyáltalán nem volt működési tartományban az autó – kezdte. – Nehéz kifacsarni egy [jó] kört a gumikból, illetve elérni a megfelelő tartományt. Lewisnak megvan a tempója, de nekünk csapatként nehéz volt összehozni a dolgokat, amikor erre szükség lett volna. Lewis rendkívül gyors, ez a hétvége valószínűleg csak egy kis döccenő. Ugyanakkor nincs kétségem afelől, hogy erősen fog visszatérni. Mindannyian többet akarunk, ahogyan ő is, és senki nem örül ennek a helyzetnek.”

Hamiltonnal ellentétben Russellnek jó futama volt, hiszen miután nagyszerű rajtot vett, megelőzte Kevin Magnussent, és Charles Leclerc hibájának, illetve a rajtbalesetnek köszönhetően a 4. helyen intették le. Pedig a kerékcsere után ő is nehéz helyzetbe került.

George remekül vezetett, figyelembe véve, hogy milyen autója volt – mondta Wolff. – [A kiállás során] nem sikerült állítanunk az első szárnyán, amely vizes körülményekre volt beállítva, nem szárazra. Nagyszerűen teljesített.”

Russellnek nem először van mázlija ebben a szezonban, hiszen az eddigi négy futamból háromszor is előfordult, hogy legalább egyvalaki kiesett előle, és ő ezt minden alkalommal ki is használta. A brit versenyző tudja, hogy ezen a téren nem panaszkodhat, de az érme másik oldalára is rávilágított. 

Russell ismét jól szerepelt, részben teljesítményének, részben a szerencsének köszönhetőenForrás: AFP/Miguel Medina

„Azt hiszem, elégedettek lehetünk, mivel a lehető legjobb eredményt értük el – vélekedett. – Hogy a lehető legtöbbet hozzuk-e ki az autóból, az már más kérdés. Az elmúlt négy versenyen kicsit nekünk kedveztek a dolgok, szóval ebből a szempontból szerencsések vagyunk. Ugyanakkor pechünk is volt, mert az autó nem volt elég gyors az időmérőn. Ilyen a motorsport. Amikor a kocsi gyors, nekünk kedveznek a dolgok, amikor nem, akkor nem úgy mennek, ahogyan azt szeretnénk.”

A Mercedesnek még mindig nagy a lemaradása a Ferrarival és a Red Bull-lal szemben, sőt, a kvalifikáción néha még a középcsapatok is gondot okoznak nekik. Az elsődleges probléma vélhetően továbbra is a pattogás, de a 24 éves versenyző egy másik területre is rávilágított.

Az autónak megvannak a korlátai – folytatta. – Azt hiszem, ez egy tendencia Bahrein óta, és egy kicsit lassabbak lettünk. Jobb kompromisszumokat kell találnunk a gumihőmérsékletet illetően. Remélhetőleg ez sikerül, mert túlságosan hátulról indultunk.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK