Társoldalunk:

Hamilton: A jelenlegi Mercedes nincs messze a legrosszabb F1-es autómtól

2022.04.24. 09:38

Lewis Hamilton elárulta, mostani autója az élmezőnyhöz képesti lemaradását tekintve majdnem annyira rossz, mint a karrierje mélypontját jelentő 2009-es McLaren. A hétszeres világbajnok ezzel együtt úgy véli, ahogyan akkor, úgy most is fejlődni fognak, de főnöke egyetért vele abban, hogy a Mercedes nincs harcban a bajnoki címért.

Az Emilia Romagna Nagydíj hétvégéjén a Mercedesnek nemhogy javulnia nem sikerült, de az időmérő, illetve a sprintfutam az amúgy sem rózsás szezon eddigi mélypontját jelentette. Bár a W13-as száraz körülmények között papíron gyorsabb, mint a középmezőny többi autója, ezt a forgalomban George Russell és Lewis Hamilton sem tudta kihasználni, így mindketten az első tízen kívülről kezdik meg a versenyt. 

Hamilton csak a 14. helyen végzett a sprintfutamon - GalériaForrás: Mercedes-Benz AG/LAT Images for Mercedes-Benz Grand Prix Ltd/Lat Images

Az idősebbik brit versenyző nincs hozzászokva az ilyen helyzetekhez, hiszen pályafutása során szinte mindig olyan autót kapott, amellyel minimum dobogós helyekért, de inkább futamgyőzelmekért lehetett harcolni. Az egyetlen kivételt egy körülbelül fél évig tartó időszak jelentette, és a 37 éves pilóta ahhoz az autóhoz hasonlította mostani munkaeszközét.

Vannak, akik azt mondják, soha nem volt rossz autómnyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen. – Biztosíthatom önöket, hogy volt. A 2009-es kocsi nagyon messze volt [az élmezőnytől], az volt a legrosszabb autóm [az F1-ben]. Ez a versenygép jelenleg nem áll messze attól, amit akkor tapasztaltam, de szerintem rengeteg potenciál van benne, ahogyan azt az autót is végül helyrehoztuk, és visszatértünk az [élmezőnyben folytatott] küzdelembe. Maximálisan bízom benne, hogy a csapat most is képes lesz erre.”

Hamilton a McLaren MP4-24-esre célzott, amellyel az idény első kilenc futamán mindössze háromszor szerzett pontot, a következő nyolc viadalon viszont kétszer nyert, valamint további három alkalommal állhatott fel a pódiumra, és egyszer vezető helyről, egyszer pedig a harmadik pozícióból kényszerült feladni a küzdelmet. Hamilton akkor címvédőként kezdte meg az évet, ám csapapata túlságosan is optimista volt az ideihez hasonlóan új korszakot jelentő idény előtt.

2009-ben a harmadik évemet töltöttem ebben a sportágban, és teljesen új autók voltak – folytatta. – A szabályok értelmében ötven százalékkal kisebb leszorítóerőnk volt [az előző évhez képest], így ennek megfelelően tervezték meg az autót. Emlékszem, januárban vagy februárban visszatértem a csapathoz, és a vezető aerodinamikusok, valamint az istálló első emberei azt mondták, »máris elértük a céljainkat«, én meg azt gondoltam, hogy »ez nem hangzik jól«. Akkoriban viszont még nem volt tapasztalatom. Aztán elérkezett az első teszt, és láttuk, hogy mások majdnem annyi leszorítóerővel rendelkeznek, mint az előző idényben. [A csapat vezetői] kijelentették, hogy »a fenébe, dolgoznunk kell, hogy visszanyerjük ezt«. A megoldás a dupla diffúzor volt, és végül eljutottunk oda.”

Bizonyos szempontból van párhuzam az akkori McLaren és a mostani Mercedes között, bár utóbbi esetben nem feltétlenül a csapattagok bízták el magukat, hanem a sajtó egy része vizionálta, hogy a rendkívül keskeny oldalszekrényekkel rendelkező autó letarolja az idei szezont. Ez nem így lett, de az okok eltérőek voltak a 13 évvel ezelőtti esethez képest. 

A McLaren borzasztóan kezdte a 2009-es szezont, de az idény második felére jelentősen feljavultForrás: Getty Images/2009 Getty Images/Ker Robertson

„Most más a helyzet, mert a csapat ezúttal nem volt elbizakodott – magyarázta Hamilton. – Nem tudtuk, hogy ki, hol lesz. A tervezésnél rendkívül innovatívak voltak, a szélcsatornánkban pedig az látszott, hogy hatalmas leszorítóerővel rendelkezünk, de sajnos a pályán ez nem mutatkozott meg. A szélcsatornában például nem volt pattogás, ott viszont találkoztunk ezzel a jelenséggel. Mindezt sokkal nehezebb orvosolni, mint ahogyan azt elképzeltük. Azonban ez nem öl meg, hanem csak erősebbé tesz minket, és így vagy úgy, de meg fogjuk találni a megoldást.”

Ugyanakkor semmilyen jel nem utal arra, hogy ez a közeljövőben fog megtörténni, így pedig az idei bajnokság szempontjából már hiábavaló lesz. Hamilton a sprintfutam leintése után elismerte, hogy nincsenek harcban a végső győzelemért, amivel a Mercedes csapatfőnöke is egyetértett.

A negyedik versenynél tartunk, és valószínűleg a mostani jelenti a mélypontot – vélekedett Toto Wolff. – Nyilvánvaló, hogy meg sem közelítjük az élmezőnyben zajló küzdelmet, és meglehetősen irreális lenne azt állítani, hogy ott van a helyünk a bajnoki címért folytatott harcban.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK