Leclerc: Néha utáltuk egymást Verstappennel, mára ez tiszteletté vált

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Charles Leclerc, Max Verstappen
Ferrari's Monegasque driver Charles Leclerc (L) greets Red Bull's Dutch driver Max Verstappen (R) after the 2022 Saudi Arabia Formula One Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit on March 27, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Charles Leclerc elárulta, gokartos korukban enyhén szólva nem kedvelték egymást Max Verstappennel, de azóta mindketten sokat értek, és ma már kölcsönös tisztelet jellemzi a viszonyukat. A holland pilóta egyetértett riválisával, és reméli, hogy ennek a generációnak a tagjai még sok csatát vívhatnak egymással.

A 2022-es idény első három futamán Charles Leclerc és Max Verstappen kiemelkedett a mezőnyből, és a monacói pilótát csak azért nem a címvédő követi a tabellán, mert Bahreinben és Ausztráliában is technikai hiba sújtotta. A két fél már korábban is számos csatát vívott az F1-ben, gondoljunk csak a 2019-es Osztrák Nagydíjra, amikor a Red Bull versenyzője vitatott manőverrel szerezte meg a győzelmet, de ott volt az azt követő Brit Nagydíj is, amikor körökön keresztül előzgették egymást. Persze azt is meg kell említeni, hogy a két pilóta már a kelleténél közelebb is került egymáshoz: a 2019-es Japán Nagydíjon Leclerc kiütötte Verstappent, és az egy évvel későbbi második bahreini versenyen is az ő hibája vezetett a holland pilóta kieséséhez.

Leclerc és Verstappen ma már tiszteli egymást, de ez nem volt mindig így Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Közös történetük azonban messze nem a Forma-1-ben kezdődött, lévén Verstappen mindössze 16 nappal idősebb Leclerc-nél, vagyis adta magát, hogy együtt járják végig a ranglétrát. Ez így is történt és gyerekként belekeveredtek olyan incidensekbe, amelyek nem javítottak a kapcsolatukon, hanem épp ellenkezőleg.

Szerintem nagyon szoros lesz [a csata], mindig is nagyon szoros volt

– jelentette ki Leclerc az Emilia Romagna Nagydíj előtti sajtótájékoztatón. – Különösen az utánpótlás-kategóriákban, a gokartban [volt ez így], emlékszem, vagy én [nyertem], vagy ő, ezért egy időben utáltuk egymást. Nagyon gyakran előfordult, hogy nem a legszebben végződött [a küzdelmünk]. Jó idők voltak, és nem tudom, hogy milyen téren vagyok erősebb, és milyen téren nem. Azt hiszem, egyszerűen csak nagyon különbözik a vezetési stílusunk. Néha az egyikünk fog nyerni, máskor a másikunk, ami jó móka.”

Egy 2012-es esetük híressé is vált, annak ellenére, hogy magát az incidenst nem örökítették meg, az érintettek reakciói viszont a mai napig megtalálhatóak a videómegosztókon. Akkor Verstappen azzal vádolta ellenfelét, hogy leszorította őt a pályáról, Leclerc viszont versenybalesetnek titulálta a történteket. Manapság viszont már teljesen másképpen viszonyulnak egymáshoz, ami valahol természetes is.

Szerintem ez teljesen más helyzet – utalt a Ferrari pilótája a mostani rivalizálásukra. – Sokat értünk [azóta], és jóval idősebbek lettünk, még akkor is, ha 25 évesek vagyunk [valójában 24 – a szerk.], ami még mindig fiatalnak számít. Abban az időszakban viszont voltak olyan események, amelyek miatt néha utáltuk egymást, de aztán felnő az ember. Nyilvánvalóan mindketten elértük az egyik álmunkat, és megérkeztünk az F1-be. Abban az időben ez csak egy álom volt. Minden lehetetlennek tűnt, ezért nagyszerű, hogy most az F1-ben harcolhatunk.

Rendkívüli módon tiszteljük egymást, szóval ez a része megváltozott, az biztos.”

Mindez az egymással való viselkedésükön is látszik: bahreini kiesése után Verstappen odament Leclerc-hez, és baráti módon megbeszélték a futamon történteket, beleértve az oda-vissza előzésekkel tarkított csatájukat is. Egy héttel később pedig gratuláltak egymásnak, miután a címvédő legyőzte a mostani éllovast. A holland versenyző egyetértett ellenfelével, amikor őt is megkérdezték erről.

Verstappen és Leclerc is élvezi az egymással vívott csatákat Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Mark Thompson

„Ahogyan Charles is mondta, sokat értünk, és mindketten az F1-ben vagyunk – kezdte. – Két élcsapatban, futamgyőzelmekért küzdünk. Ami a gokartban történt, azon most már nevethetünk, szép idők [voltak]! Alapvetően a gokartozás során nőttünk fel, szerintem olyan 12 éves korunktól. Nagyon hasonló korúak voltunk, így sok gokartos csatát vívtunk. Eljutottunk az F1-be, persze nem csak mi ketten. Sok pilótát ismertünk, köztük George [Russellt] és Carlos [Sainzot]. Már a gokartpályákon láttuk egymást, most pedig mindannyian itt vagyunk, és nagycsapatoknál harcolunk. Nagyon jó ezt látni, és remélem, hogy még sokáig folytatódhat.”