Társoldalunk:
Hírlevél

Leclerc: Bosszús vagyok, mert rosszul döntöttem

2022.04.22. 19:39

A pole pozíciót megszerző Max Verstappen szerint nehéz dolguk volt az Emilia Romagna Nagydíj hosszú és hektikus időmérőjén, míg Charles Leclerc elárulta, egy rossz döntés is közrejátszott abban, hogy kikapott riválisától. Lando Norris szerint hibája nélkül akár a Ferrari pilótáját is megelőzhette volna.

Az Emilia Romagna Nagydíj hétvégéjén a szezon során először rendeztek esős időmérőt, aminek következtében jó néhány alkalommal meg kellett szakítani a kvalifikációt. Végül Max Verstappen bizonyult a leggyorsabbnak, miután a Q3 elején ő még tudott javítani az első gyorsköre után, Charles Leclerc-t viszont a piros zászló megfosztotta ettől a lehetőségtől. 

Verstappen idén először indulhat a pole-ból - GalériaForrás: AFP/Guglielmo Mangiapane

A címvédő első pole pozícióját szerezte meg ebben az idényben, miután a tavalyi idénnyel ellentétben most már annak jár ez a dicsőség, aki a sprintfutamot az élről kezdi meg. A holland pilóta szerint sok szempontból nem volt könnyű dolguk, de épp ezért szeretik ezt a helyszínt.

Trükkös volt, jött az eső, aztán elállt, aztán ismét megjött – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Nagyon csúszós volt [a pálya], és a gumik hőmérsékletét is a működési tartományba kellett hozni. Hosszú és hektikus időmérő volt. Örülök, hogy itt lehetek, ez egy lenyűgöző pálya, és nagyon megbünteti az embert, ha hibát követ el, hamar a falban találhatja magát. Ezért is szeretjük, mert nehéz. Természetesen elégedett vagyok a pole pozícióval, de tudjuk, hogy a szombat és a vasárnap más lesz az időjárási viszonyokat illetően, ugyanakkor ez egy jó kezdés.”

Verstappennek muszáj jó eredményt elérnie Imolában, hiszen dzsiddai győzelme mellett Bahreinben és Ausztráliában is idő előtt véget ért neki a futam, így hátránya már most 46 pont Leclerc-rel szemben. „Az első három futamunk nem alakult a tervek szerint, de itt igyekszünk jól zárni a hétvégét” – jelentette ki.

Leclerc-nek rendkívül balszerencsésen jöttek ki a megszakítások, hiszen amellett, hogy Valtteri Bottas Alfa Romeójának meghibásodása miatt Verstappennel ellentétben nem tudott javítani, erre később sem volt lehetősége Lando Norris kipördülésének következtében. Hozzá kell tenni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a körülmények bármelyikük számára lehetővé tették volna mindezt. A listavezető szerint ugyanakkor nem csak ezen múlt a pole pozíció.

Nagyon trükkös volt, főleg a slickeken, mert elég sok volt a vízátfolyás – magyarázta. – Futni kellett a köröket, és várni a Q3-at, hogy mindent összerakjunk. Éppen ezért még bosszantóbb számomra [az eredmény], mert a Q3-ban, amikor számít, rosszul döntöttem. Azonban ilyen az élet, az ember tanul belőle, és a második hely végső soron nem katasztrófa, holnap és holnapután még bármi megtörténhet, mi pedig mindent bele fogunk adni.” 

Leclerc úgy véli, rosszul döntött a Q3-banForrás: AFP/Miguel Medina

Végül tehát Norris akaratán kívül zárta le a kvalifikációt, amivel összességében jól járt, hiszen így megtarthatta a 3. pozíciót, miután senki nem javíthatott. A McLaren versenyzője azonban úgy véli, akár ennél is jobb eredményt is elérhetett volna.

Természetesen boldog vagyok, mert az első háromban végeztem, ami elég nagy meglepetésként ért minket – fogalmazott. – Elég sok maradt benne. Próbáltam felmelegíteni a gumikat, de a kivezető körben túlságosan nyomtam. Kár érte, mert legalább Charles ellen mindenképpen lett volna esély. Nehéz megmondani, mert biztos, hogy mindenki javított volna. Lehetőségünk lesz még előrébb jutni, mert jól éreztem magam az autóban, és magabiztos voltam. Kár, hogy így ért véget, de holnap jó pozícióban leszünk, szóval elégedett vagyok.”

A McLaren borzalmasan kezdte az idényt, de hétvégéről hétvégére jól láthatóan javulnak. Persze Norris is tisztában van vele, hogy az esős időjárás óriási szerepet játszott abban, hogy ő ott és akkor nyilatkozhatott.

Egyre jobb, de egy ponton ez meg fog állni – utalt a fejlődésre. – Nehéz megmondani, de ezek a körülmények előnyt jelentettek nekünk, és szerintem emiatt vagyunk ebben a pozícióban. Ha teljesen száraz lett volna [az időmérő], akkor nem lennénk a harmadik helyen. A lehető legtöbbet kihoztuk a mai napból, és megadtuk magunknak a lehetőséget, hogy sok pontot szerezzünk a hétvégén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK