Társoldalunk:
Hírlevél

Alonso felidézte, hogyan győzte le legendás csatában Schumachert

2022.04.22. 07:49

Az Alpine kétszeres világbajnoka az imolai versenyhelyszín kapcsán elmondta, milyen volt védekezni Schumacher támadása ellen 2005-ben. A Ferrari klasszisa hatalmasat hajrázott, de Alonso ellenállt.

A hétvégén Imolában folytatódik a Forma-1, ahová 2020 óta zsinórban harmadszor tér vissza a mezőny, miután a pálya másfél évtizedig kiszorult a bajnokságból. Azt megelőzően az utolsó előtti versenye igen emlékezetesre sikerült, hiszen a fiatal Fernando Alonso a Renault-ban fantasztikus csatában megvédte az 1. helyét a hétszeres bajnok Michael Schumachertől.

2005-ben többek között a futam közbeni kerékcserék tiltásának hatására megszakadt a Ferrari sikersorozata, Schumacher csak a botrányos USA Nagydíjat tudta megnyerni. Normális körülmények között Imolában állt legközelebb a győzelemhez, miután az autója máig érthetetlen módon megtáltosodott verseny közben, észvesztő tempóban dolgozta le a korábban fél percet is meghaladó hátrányát Alonsótól, az utolsó bő 10 körre utol is érte és a leintésig a nyakában lihegett.

Räikkönen, Alonso és Schumacher a 2000-es évek közepén sok emlékezetes csatát vívottForrás: Getty Images/2006 Getty Images/Paul Gilham

Az abban az évben első vb-címét szerző spanyol keze azonban nem remegett meg, és a Forma-1 által készített, a Youtube-ra feltöltött üsszeállításban felidézte a fergeteges küzdelmet. „Mindig különleges legendákkal csatázni. Akkoriban Michael volt a nagy bajnok, én meg épphogy csak megszereztem az első győzelmeimet a Forma-1-ben" – mondta.

Nem volt jó a tükörbe pillantani és meglátni benne egy Ferrarit. 

A szűk nyomvonal és az F1-es mércével rövid padlógázos szakaszok miatt viszont Imolában mindig nagyon nehéznek számított az előzés, Alonso is erre támaszkodott a stratégiája meghatározásakor.

„Ilyenkor kiválasztjuk azt a 2-3 kanyart, ahol általában megelőzhetnek mások, ezeket védjük. Bezárjuk a kaput, az előző kanyarból pedig igyekszünk jól kigyorsítani, hogy biztonságban legyünk a féktávon. Több helyen viszont túl szűk a pálya az előzéshez. Ott próbálunk kicsit szusszanni, kímélni a gumikat, és a pálya legfontosabb részeire koncentrálunk”  – magyarázta.

Alonso és Schumacher csatája ImolábanForrás: Getty Images/2005 Getty Images/Mark Thompson

„Michael sokkal gyorsabb volt nálam a futam végén, de Imolában annyira nehéz előzni, hogy eléggé biztos voltam benne, hogy meg tudom tartani az első helyet.”

Ahogy a hivatkozott videóban is látható, Schumacher többször megpróbált beszúrni Alonso mellé, támadásai azonban nem vezettek eredményre, így be kellett érnie a 2. hellyel. Egy évvel később fordított felállásban csatáztak hatalmasat, akkor Schumacher húzta be a győzelmet remek védekezéssel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK