Társoldalunk:

Négy csapatnak is a vártnál hosszabb lesz a hétvégéje

2022.04.21. 06:43

Jövő hét közepére időzítette a Pirelli a 2023-as abroncsok első tesztelését, így a vasárnapi futamot követően néhány napot még Imolában fog tölteni a Ferrari, az Alpine, az AlphaTauri és az Alfa Romeo. Kiderült az is, hogy a Magyar Nagydíjat követően is lesz gumitesztelés, akkor a Mercedes is tovább marad majd a Hungaroringen.

A Pirelli a napokban döntött a 2023-as gumik tesztelésének időpontjairól, amelyek közül az első két nap máris április 26-a és 27-e, azaz jövő kedd, illetve szerda. Nem volt egyszerű az olasz gumiabroncsgyártónak megfelelő napokat választania a tesztalkalmakra, ugyanis az idei versenynaptár minden korábbinál sűrűbb, többször is csupán egy hét lesz két nagydíj között, így például a hagyományosan gumitesztelésre használt helyszínek közül Barcelona és Silverstone sem kerülhetett szóba.

A Pirelli hirtelen döntése négy csapatra is komoly hatással van, hiszen három nappal tovább kell maradniuk Imolában a tervezettnélForrás: Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

„A naptárt elnézve elég komoly fejtörést okozott számunkra a tesztek beiktatása, hiszen több dupla- és tripla hétvége is lesz, illetve többször kell két hét alatt átszelnünk az óceánt. Nem lett volna egyszerű meggyőzni a csapatokat arról, hogy maradjanak egy-egy ilyen időszak alatt még néhány napot a helyszínen a Pirelli tesztjéhez, hogy csak aztán utazzanak a következő állomásra" – nyilatkozott a nehéz döntés hátteréről az Autosportnak Mario Isola, a Pirelli sportigazgatója.

A végső döntés alapján idén Imola, Spielberg, Mogyoród és Monza került kiválasztásra, ezen a négy helyszínen fog tovább maradni néhány csapat, hogy kipróbálja a jövő évi abroncsokat, ezt pedig bővíti a Ferrari egy mugellói tesztnappal a Kanadai Nagydíjat követően. Jövő hét közepén az AlphaTauri és az Alfa Romeo máris átesik mindkét betervezett tesztjén, rajtuk kívül kedden az Alpine, szerdán pedig a Ferrari fog segíteni a Pirellinek (és magának is persze). A tavalyihoz hasonló módon Magyarország sem marad ki a gumikísérletekből, ugyanis a július végi, hungaroringi versenyhétvége után az Aston Martin és (ahogyan 2021-ben,) a konstruktőri címvédő Mercedes számára később kezdődik meg a nyári szünet, hiszen augusztus 2-án és 3-án is ez a két istálló hajtja végre a tesztjeit.

Az esős körülményeket is kipróbálva összesen legfeljebb 25 napot használhatnak fel a csapatok – jelen állás szerint ebből 18 (száraz pályára tervezett nap) van lefoglalva, amelyeken a Haas kivételével a többi kilenc istálló egyenlően osztozik meg. A maradék hét alkalom közül is szeretnének száraz pályás alkalmakra sort keríteni, ezekre várhatóan egy-két versenyhétvége második szabadedzésén kerül majd sor. A csapatok a 2022-es autójukat fogják használni a tesztek során, így sok különbséget laikusként nem lehet majd észrevenni egy átlagos idei hétvégéhez képest, ám a Pirelli biztosan sok tapasztalatot fog nyerni arról, hogy mennyire válnak be az általuk 2023-ra tervezett gumik.

A Pirelli 2023-as gumitesztjének idei időpontjai, helyszínei és a részt vevő csapatok az Autosport információi szerint:
április 26., Imola: AlphaTauri, Alfa Romeo és Alpine
április 27., Imola: AlphaTauri, Alfa Romeo és Ferrari
június 24., Mugello: Ferrari
július 12., Red Bull Ring: McLaren, Red Bull és Williams
július 13., Red Bull Ring: Alpine, McLaren és Williams
augusztus 2., Hungaroring: Aston Martin és Mercedes
augusztus 3., Hungaroring: Aston Martin és Mercedes
szeptember 13., Monza: Red Bull

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK