Társoldalunk:

Michael Schumacher sosem fog teljesen meggyógyulni

2022.04.20. 05:57

A hétszeres német világbajnok 2013. december 29-én szenvedett súlyos balesetet a francia Alpokban, ahol családjával síeltek. Mentőhelikopterrel szállították a grenoble-i kórházba, ahol két műtéten esett át, és kómába helyezték. Az orvosok szerint a balesetben meghalt volna, ha nem használja a síeléshez a sisakját. Az eset Méribel közelében történt, a baleset után a legendás autóversenyző maradandó agykárosodást szenvedett. Kilenc éve tart Schumacher rehabilitációja, azonban azon kívül, hogy életben van, nem sok egyéb információ szivárog ki a német állapotáról. 

A család privát életét felesége, Corinna Schumacher erőn felül óvja meg a nyilvánosság elől és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legnyugodtabb körülményeket biztosítsa férje számára a felépüléshez - amely azonban szinte biztosan sosem következik már be. Corinna elképesztő munkát végez, Schumacher neki köszönheti, hogy életben van, ahogy azt a pilóta egykori csapatfőnöke, Jean Todt is elmondta. A francia szakember a német Bild című lapnak a következőket nyilatkozta: 

Sok időt töltöttem Corinnával, mióta Michael súlyos síbalesetet szenvedett 2013. december 29-én. Corinna nagyszerű nő, aki irányítja és szervezi a családja életét. Természetesen a balesetre ő sem számított. Nagyon jól alkalmazkodott a kialakult helyzethez, remek munkát végez. Én bízom benne, ő pedig bízik bennem, ami sokat jelent nekem.Az orvosai munkájának és Corinna közreműködésének köszönhetően – aki a végsőkig harcolt a férje életéért -, Michael Schumacher tovább küzd, de a baleset következményei nem tűntek el. Corinna most ezek ellen harcol. Reméljük, hogy a dolgok lassan, de biztosan javulni fognak" - mondta Jean Todt. 

Jean Todt (egykori csapatfőnök) és Michael Schumacher kapcsolata nem csak szakmai, de baráti szinten is szoros voltForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Harry Melchert

Hol van most Michael Schumacher?

2013 decemberében vele volt fia, Mick Schumacher is, aki szemtanúja volt apja tragikus síbalesetének. Mickkel ereszkedtek le a Combe de Saulire-en, a francia Alpokban, Méribel közelében. A Piste Chamois és a Piste Mauduit közötti, pályán kívüli területen áthaladva a hétszeres világbajnok elesett és beütötte a fejét egy sziklába. Hiába viselt bukósisakot, nagyon súlyos sérüléseket szenvedett. Schumachert kórházba szállították, és kómában tartották a drámai balesetet követően, miközben az orvosok az élete megmentésén dolgoztak. Csak lassan, fokozatosan próbálták kihozni a kómából, hogy minél több időt adjanak az agynak a regenerálódásra. Teljesen felébreszteni egy évvel később, 2014-ben sikerült Schumachert az orvosoknak.

Schumacher szenvedélyesen szeretett síelni, ahova legtöbbször a családja is elkísérteForrás: AFP/Jean-Loup Gautreau

Ezt követően családja hazaköltöztette a svájci Glandbe, ahol folytatta rehabilitációját. 2014-ben a Telegraph arról számolt be, hogy a versenyző lebénult és kerekesszékben van.

Schumacher korábbi Ferrari-főnöke, Jean Todt szerint a versenyző erős maradt. Todt 2019-ben azt mondta a Radio Monte-Carlónak, hogy egy F1-es futamot is megnézett a pilótával közösen, aki továbbra is harcol. Todt úgy fogalmazott: "Mindig óvatos vagyok az ilyen kijelentésekkel, de ez igaz.

Megnéztünk közösen egy futamot Michael Schumacherrel az otthonában, Svájcban.Michael a legjobb kezekben van, minden szükséges ellátást és támogatást megkap, mind a családjától, mind pedig az őt kezelő szakemberektől. Nem adja fel, és folytatja a harcot." - tett meglepő kijelentést a francia. Todt megemlítette azt is, hogy kapcsolatuk nem egészen olyan, mint egykor volt, de Schumacher családja továbbra sem adja fel a küzdelmet.

Így folytatta: A családja lelkesedése és kitartása semmit sem változott a baleset óta. Természetesen a barátságunk nem lehet olyan, mint régen volt, de mindig mellette fogok állni. Csak azért, mert már nem ugyanaz vele a kommunikáció, mint korábban volt, nem fogom másképp kezelni őt. 

Egy másik optimista kijelentés az F1 korábbi főnökétől, Bernie Ecclestone-tól származik, aki arra számított, hogy Michael egyszer maga is válaszolhat az egészségi állapotával kapcsolatos kérdésekre. Ecclestone azt mondta: Jelenleg nincs velünk. De ha jobban lesz, minden kérdésre válaszol.

Hogy Ecclestone ez utóbbi kijelentését mire alapozta, nagy kérdés.

Schumacher felesége dönti el, ki láthatja a férjét

Michael Schumachert csak olyan emberek láthatják, akiket a család a beteg közelébe enged. Luca Badoer, Schumacher korábbi versenyzőtársa volt a Ferrarinál. Badoer azt mondta, hogy a hétszeres világbajnok felesége dönti el, ki tehet látogatást Schumacher betegágyánál. Badoer a következőket nyilatkozta: Csak néhány embernek van lehetősége találkozni Schumacherrel. A felesége, Corinna dönti el, kit enged be az otthonukba, hogy láthassák Michaelt."

Közben a francia Charles Leclerc-et, aki az idei első három futamból kettőt nyert meg, a hétszeres világbajnok német utódjaként emlegetik. Jean Todt és Ross Brawn, a Forma-1-es motorsport igazgatója a monacói pilótát Michael Schumacherhez hasonlította. Leclerc mindezt a következőképpen kommentálta:

Mindig nagyon jó ilyen dolgokat hallani. De még csak 24 éves vagyok, Michaelhez képest még semmit sem bizonyítottam. Tehát egyelőre túl korai ezekről a dolgokról beszélni, dolgozom a karrieremen, és a lehető legjobb eredményeket próbálom elérni a pályán. De nyilván Schumacherrel összehasonlítani, vagy akár csak egy lapon említeni mindig megtiszteltetés. Ám mindez nagyon távolinak tűnik jelenleg számomra. Meg az is, hogy azokat az eredményeket elérjem, amiket ő elért."

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok

Michael Schumacher felesége, Corinna első interjújában, amely férje sérülése után készült, megköszönte az F1-es legendának, hogy mindent megtett érte.

Corinna Schumacher úgy érzi, most rajta a sor, hogy biztosítsa a nyugalmat a családja számára, ami korábban a férje feladata voltForrás: Getty Images/2010 Hoch Zwei/Hoch Zwei

Azt mondta: Emlékszem amikor 30 éves voltam, nagyon szerettem volna egy lovat. Akkor Michael elkísért Dubaiba, ahol egy arab lovat szerettem volna venni. Mindent megtett értem. Soha nem felejtem el, kinek kell köszönetet mondanom: A férjemnek, Michaelnek.

Michael Schumacher korábbi menedzsere, Willi Weber arról számolt be a sajtónak, hogy Corinna nem engedte meg, hogy meglátogassa a hétszeres világbajnokot.  A német RTL egyik műsorában a következőket nyilatkozta:

Tudom, hogy Michael súlyosan megsérült, de sajnos azt nem, hogy hol tart a rehabilitációban. Szeretném tudni, hogy van. Szívesen kezet fognék vele, vagy megsimogatnám az arcát. Sajnos ezt Corinna elutasítja. Valószínűleg attól tart, hogy azonnal felismerem a valós helyzetet és nyilvánosságra hoznám az igazságot.

Willi Weber Michael Schumacher menedzsere volt az F1-es karrierje soránForrás: AFP/Patrick Hertzog

A legtöbbet Piero Ferrari – a híres olasz autógyártó alelnöke – árult el Schumacher állapotáról, aki bepillantást engedett az F1 legendájának állapotába:
Sajnálom, hogy ma már úgy beszélünk róla, mintha meghalt volna. Nem halt meg, életben van, de nem tud kommunikálni. Örülök, hogy Schumacher otthonában láttak vendégül és együtt fogyaszthattunk el egy üveg vörösbort. Nagyon élvezte az intimitást és a nyugalmat" - tette hozzá.

Michael Schumacher sosem fog meggyógyulni 

A sarkos véleményt megfogalmazó Willi Weber nem járt messze az igazságtól nyilatkozatában. A Sportrádióban az a Nemes György nyilatkozott Schumacher állapotáról, aki 1986-1992 között a Forma-1-es Magyar Nagydíjak vezető főorvosa volt.

A versenyző orvosi szaknyelven vigil-kómában, vagyis éber kómában van. Én 2013-ban is azt mondtam, hogy sok reménye nincs a teljes felépülésre. Az éber kómában fekvő beteg kezét, ha megszúrják egy tűvel, akkor elhúzza a kezét, de ez egy rövidre zárt reflexfolyamat és nem tudatos tevékenység. Az, hogy ő még életben van, kizárólag a gondos ápolásnak köszönhető. Nagy gondot jelent a táplálása, amely csövön keresztül történik. Ha azt olvassuk, hogy valaki Schumacherrel együtt nézett egy futamot, ez hihető, mert a beteget fel lehet ültetni, oda lehet tenni egy tévé elé, de Schumacher ekkor sem tudja, hogy mi történik vele. A baleseténél a sisak sem védte meg az ellencsapódásos sérüléstől. Az agy belséjben olyan nagy vérzések keletkeztek, amelyet műtéttel nem lehetett meggyógyítani. 

Dr. Nemes György (a képen balra) a Forma-1-es Magyar Nagydíjak vezető orvosa voltForrás: Dr. Nemes György fotója

A Schumacherrel kapcsolatos híreket a család is generálja. Nem véletlen, mert a család nem örül a média állandó érdeklődésének, de azt ők is megértik, hogy az egész világ kiváncsi Schumacher állapotára. Ugyanakkor ebben az esetben az idő nem Schumachernek dolgozik. Abban senki se reménykedjen, hogy egyszer csak magához tér, felkel és az élete ugyanúgy folytatódik, mint a balesete előtt. A kezelő orvosok nem tehetik meg, hogy egyszer csak leveszik a gépről, vagy nem adnak neki enni. Csak a család dönthet ebben a kérdésben. Egy orvos nem mondhat ki halálos ítéletet egyetlen betegére sem. A vigil kóma esetében is vannak persze csodák, felépülések, de nagyon ritkák. Schumacher esetében a végkimenetel reménytelen küzdelem. Nagyon sok energiával és még több pénzzel Schumacher jelenlegi állapota fenntartható, de ezt életnek a szó klasszikus értelmében véve nem lehet nevezni.

Szinte megérezte a tragédiát Schumacher

Nemrég a Netflixen mutatták be a SCHUMACHER című dokumentumfilmet, amely a német életét és karrierjét dolgozta fel. A filmben Corinna sírva fakadt, amikor végre nyilvánosan beszélt arról a tragédiáról, amely örökre megváltoztatta az ő és a családja életét – miközben felfedte férje baljós utolsó szavait is a tragikus baleset előtt:

Nem sokkal azelőtt, hogy megtörtént a tragédia Meribelben, azt mondta nekem, hogy a hó nem optimális. Elrepülhetnénk Dubaiba ejtőernyőzni.Soha nem hibáztattam Istent a történtekért. Ez egy nagyon nagy balszerencse volt, ami bárkinek az életében bekövetkezhet. Sosem jó azt kérdezgetni, hogy miért történik ez Michaellel, vagy velünk? Azt is kérdezhetnénk, hogy miért történik ez másokkal? Természetesen minden nap hiányzik Michael. De nem csak nekem hiányzik."

Menedzsere, Sabine Kehm 2020-ban beszélt az elmúlt időszakban elért "fejlődésről", de elismerte, hogy Schumacher felépüléséig még hosszú az út. Szintén ebben az évben őssejtműtétet terveztek a német számára, hogy megpróbálják regenerálni az idegrendszerét. Ez azonban elmaradt.További beszámolók szerint a hétszeres világbajnok izomsorvadásban és csontritkulásban szenved, a rengeteg ágyban töltött idő miatt.

Michael Schumacher 2022. január 3-án ünnepelte az 52. születésnapját családja svájci otthonában. A világbajnok örökségét fia, Mick viszi tovább, aki 2021-ben debütált az F1-ben az amerikai Haas csapatnál.

Mick Schumacher, a hétszeres német világbajnok fia tovább szeretné vinni édesapja örökségét a Forma-1-benForrás: Andy Hone / LAT Images/Motorsport Images

Mick arról beszélt, hogy apja nyomdokaiba szeretne lépni, és ezt mondta a Bildnek:Nem zavarnak az édesapámmal kapcsolatos folyamatos kérdések és a vele való összehasonlítás. Számomra ő minden idők legjobbja ebben a sportágban. Nem értem, miért kellene ezt figyelmen kívül hagynom.A legújabb jelentések szerint Corinna most 5 millió fontért eladásra kínálta azt a családi házat, amelyben a svájci Genfbent 2002 óta Michael Schumacherrel együtt élt. 

Forrás:
https://www.mirror.co.uk/sport/formula-1/michael-schumacher-health-condition-update-24015963
https://www.foxsports.com.au/motorsport/formula-one/he-cant-communicate-ferrari-chiefs-michael-schumacher-health-reveal/news-story/cc51e5bedb0be404bee52a302ac9d0c8
https://www.express.co.uk/news/world/1171248/Michael-Schumacher-health-update-where-is-Michael-Schumacher-now-walk

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK