Társoldalunk:
Hírlevél

Fontos pozíciót kapott az FIA-ban az egykori népszerű kiscsapat alapítója

2022.04.16. 11:44

Giancarlo Minardit választották meg az FIA együléses bizottságának új elnökévé. A korábbi csapattulajdonos a Force India egykori csapatfőnök-helyettesét váltja a poszton.

Régi ismerős lett az FIA formaautós bizottságának új elnöke, ugyanis a Minardi alapítóját és egykori csapatfőnökét, Giancarlo Minardit választották meg a pozícióra. A 74 éves üzletember elektronikus szavazás útján nyerte el a posztot. 

Giancarlo Minardi lett az FIA együléses bizottságának elnökeForrás: AFP/Aurelia Bailly

Minardi egy szintén az F1-hez köthető szakembert váltott, ugyanis elődje Bob Fernley volt, aki egészen a 2018-as tulajdonosváltásig volt a Force India csapatfőnök-helyettese, és amikor Vijay Mallyia nem volt a helyszínen, akkor ő látta el a csapatfőnöki feladatokat. Miután azonban tavaly decemberben Mohammed bin Szulajm váltotta Jean Todtot az FIA elnöki székében, Fernley-nek nem ajánlották fel a folytatást. Korábban egyébként Stefano Domenicali, az F1 jelenlegi elnök-vezérigazgatója is betöltötte ezt a posztot.

Minardi kinevezésével kapcsolatban a magyar és a nemzetközi média egy részében elterjedt, hogy az olasz üzletember Michael Masinak, az F1 idén leváltott versenyigazgatójának a szerepkörét veszi át a bizottságban. Az ausztrál szakember azonban csupán a szervezet sportért felelős részlegének volt az első embere, míg Minardi a teljes bizottságot fogja vezetni.

Szívből üdvözlöm Giancarlo Minardi megválasztását az FIA együléses bizottság elnökévé – olvashatóak Bin Szulajm szavai az FIA közleményében. – A motorsport nagy alakjáról van szó, és alig várom, hogy együtt dolgozhassak vele az együléses piramis további fejlesztésén világszerte.”

Minardi 1979-ben alapította meg a saját nevét viselő csapatát, és a következő évtől a Forma-2-ben kezdett el versenyezni. A Forma-1-ben 1985-ben mutatkozott be, és bár az istálló inkább a negatív rekordok felállításában „jeleskedett”, sokak kedvencévé vált, mivel az élcsapatokénál jóval kisebb költségvetéssel próbálta meg felvenni velük a versenyt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK

Az olasz üzletember 2001-ben adta el a csapatot Paul Stoddartnak, aki egészen 2005-ig működtette az alakulatot (ebben az időszakban versenyzett és szerzett pontot a Minardinál Baumgartner Zsolt). Ekkor a Red Bull vásárolta fel a faenzai istállót, majd az energiaitalosok létrehozták a Toro Rossót, amely 2020 óta már Alpha Tauri néven áll fel a rajtrácsra. A 2008-as és a 2020-as Olasz Nagydíjon, Sebastian Vettel, illetve Pierre Gasly révén futamgyőzelmet is sikerült aratniuk. 

Minardi csapata nem ért el nagy sikereket, mégis népszerű istállónak számítottForrás: AFP/Marie Hippenmeyer

Ami az alapítót illeti, Minardi a csapat eladása után sem távolodott el teljesen az autósporttól. Jelenleg ő az Olasz Autóklub egyik bizottságának elnöke, és 2020 óta hasonló szerepet tölt be a következő F1-es futam helyszínéül szolgáló imolai Autodromo Enzo e Dino Ferrari pálya esetében is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK