Társoldalunk:
Hírlevél

A McLaren vezére és a monacói autóklub elnöke nem ért egyet a szerződéssel kapcsolatban

2022.04.14. 10:35

A megjelenő új helyszínek és a Concorde-megállapodás együttesen azt jelenti, hogy a jelenlegi pályák közül néhánynak nem lesz helye a jövő évi versenynaptárban. Az ikonikus Monaco is a veszélyeztetett helyek között van, a helyi autóklub vezetője szerint azonban nem kell aggódni a nagydíj elvesztése miatt.

Ahogyan tegnap megírtuk, öt jelenlegi helyszínnek nincsen még szerződése a 2023-as évre. Közülük is kiemelkedik az egyedisége és a történelmi jelentősége miatt a monacói pálya, amely a csapatok és a nézők számára is az F1 koronaékszerét jelenti. Tegnap Pierre Gasly véleményét idéztük, az elmúlt napokban viszont mások is kifejtették álláspontjukat az ügyben.

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown szerint az új helyszínek megjelenése nem feltétlenül jelenti azt, hogy Monaco veszélyben van, de a monte-carlóiaknak is meg kell tenniük a szükséges lépéseket a nagydíj megtartása érdekében.

„Monaco mindig is a Forma-1 egyik legcsodálatosabb helyszíne volt – nyilatkozta korábban az amerikai –, Las Vegas, Miami és Szingapúr megjelenése pedig ragyogó piacokat tesz hozzá [a versenyhez]. Ám Monacónak ugyanolyan kereskedelmi feltételeknek kell megfelelnie, mint a többi nagydíjnak, ráadásul a megnövekedett autóméret miatt a pályán is lassan szükség lesz a változtatásokra."

Zak Brown kedveli Monacót, de szerinte a helyi szervezőknek is alkalmazkodnia kellene az F1 megújult világáhozForrás: AFP/Andrej Isakovic

A wokingiak vezére részletezte: ő is sajnálná, ha Monaco kikerülne a versenynaptárból, ám csupán azért, mert az egyik legnagyobb hagyományokat őrzi a helyszín, még nem jogosult arra, hogy mindenképpen része legyen a Forma-1-es szezonoknak.

„Figyelembe kell venni a történelmet, de azt is, hogy milyen futamok szoktak ott lenni. A pénznek nem szabadna meghatározni a döntéseinket, inkább csak segítenie kellene azokat; és inkább legyen Monaco, mint sem. Viszont maga a sport fontosabb, mint bármelyik pilóta, csapat, vagy nagydíj."

A monacói autóklub – és az FIA szenátusának – elnöke, Michel Boeri a társaság közgyűlésén reagált Brown (és a témában többeknek is a nemzetközi sajtóban megjelent) állításaira, visszautasítva annak a lehetőségét, hogy az ikonikus helyszín törlődhet a versenynaptárból.

„Több helyen megjelent, hogy a Liberty Media által követelt összegek túl magasak Monaco számára, ezért a jövőben nem lehet itt nagydíjat rendezni. Ez nem igaz – idézi a klubelnököt a L'Équipe. – Jelenleg is zajlik a tárgyalás, és arra számítunk, hogy megegyezünk és aláírjuk a szerződést. Nem tudom, hogy három vagy öt évről szólna a szerződés, de ez most mellékes."

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK