Társoldalunk:
Hírlevél

Lewis Hamilton brazil állampolgár lenne

2022.04.14. 15:24

A hétszeres világbajnok hamarosan Brazília díszpolgára lehet, az ehhez szükséges törvényjavaslat azonban egyelőre a dél-amerikai ország parlamentjében nem kapott szerepet. A brit pilóta a héten a helyszínre utazott, és egy expón kifejtette vágyait az esetleges címmel kapcsolatban.

Hamilton gyermekkori hőse az egyik legismertebb brazil sportoló és egyben az ország utolsó F1-es világbajnoka, Ayrton Senna, akinek hatására a brit sisakja általában sárga, zöld és kék színekben pompázott, amik a dél-amerikai ország színei. Amikor utolérte az idolt a pole-pozíciók számában, Senna családja a brazil legenda egyik sisakját is odaajándékozta Hamiltonnak.

Hamiltonnak a 2021-es futamgyőzelmekor kifejezett érzései Brazília iránt kölcsönösekForrás: AFP/Nelson Almeida

A brit első világbajnoki címét 2008-ban emlékezetes végjátékkal éppen Interlagosban szerezte meg, a tavalyi São Pauló-i futamgyőzelmét követően pedig egy brazil zászlóval ünnepelt. Utóbbi tett annyira meghatotta André Figueiredót, egy országszerte ismert kongresszusi képviselőt, hogy indítványozta: tegyék tiszteletbeli brazillá Hamiltont. A Demokrata Munkáspárt alelnöke, Ciro Gomes támogatta kollégáját az ügyben: „"Hamilton, te már most is a szívünkben élsz. A díszpolgári címmel még közelebb kerülnél hozzánk" – írta a tavalyi futamot követően a közösségi oldalán. A Mercedes pilótája ezt nem hagyta szó nélkül, úgy reagált: „Megtiszteltetés lenne!". Azóta függőben van a törvényjavaslat, még nem bocsátották szavazásra, de már csak idő kérdése.

Lewis Hamilton ezen a héten Brazíliába utazott, hogy a São Pauló-i Expón tartson beszédet, az útja során pedig nyilatkozott a témáról is.

Már várom a brazil útlevelemet – viccelődött a Reuters kérdésére, majd kifejtette szeretetét az ország iránt. – Több időt szeretnék itt, Brazíliában tölteni, ez egy gyönyörű kultúra. Eddig csak Rióban és São Paulóban jártam, de szeretnék visszajönni karácsonykor, újévkor vagy bármikor máskor. [A labdarúgó] Neymar és [a szörföző] Gabriel [Medina] minden évben meghív, de eddig nem volt alkalmam jönni" – olvasható a Mercedes versenyzőjének véleménye a SkySports-on.

Hamiltonnak nem ez az egyetlen folyamatban lévő „papírügye", ugyanis egy hónappal ezelőtt a dubaji világkiállításon bejelentette, hogy tervezi édesanyja vezetéknevének – Larbalestier – felvételét is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK