Társoldalunk:
Hírlevél

Kiderült, ki segít jobbá tenni az F1 szabályalkotását

2022.04.15. 13:12

A neves brit szaklap értesülése szerint Francois Sicard lesz a felelős többek között azért, hogy a Forma-1 szabályai egyértelműek legyenek. Eddig a DAMS versenycsapatnál dolgozott.

Az FIA nemrég bejelentette, új tisztséget hoz létre annak érdekében, hogy bizonyos feladatokkal ne az egyre túlterheltebb versenyigazgatónak kelljen foglalkoznia. Ezek közé tartozik a szabályok megalkotása és a vitatható értelmezésű részeinek kigyomlálása, a versenypályák licenszelési rendszerének felügyelete.

Az említett feladatokat átmenetileg szétosztották az együléses sorozatok felsővezetője, Peter Bayer, valamint az F1 új versenyigazgatói között, de hamarosan ismét egy személy hatáskörében egyesülnek.

François Sicard a Formula Renault egyik versenyénForrás: DPPI via AFP/Alexandre Guillaumot

Aki az Autosportinformációi szerint nem más, mint Francois Sicard lesz – ő jelenleg a DAMS istálló igazgatója, amely az F2-ben és Formula E-ben érdekelt, de korábban például sportkocsi versenyeken is részt vett.

Sicard 2012 óta dolgozik a DAMS kötelékében, a jelenlegi mezőnyből négy pilótával (Alexander Albonnal, Kevin Magnussennel, Nicholas Latifivel, Pierre Gaslyval) volt kapcsolata az istállónál. Korábban közreműködött az azóta megszűnt World Series by Renault sorozat létrehozásában és irányításában is.

A tervek szerint ő fogja felügyelni az FIA által irányított többi fontos utánpótlás-bajnokság (F2, F3, F4, Formula Regional) szabályrendszerét is.

Az Autosport beszámolója szerint több F1-es istálló sportigazgatójának neve is szóba került az új pozíció kapcsán, de egyikük sem volt elérhető. Nem véletlen, hogy körükben is zajlott a toborzás, hiszen az ebben a munkakörben dolgozók egyik feladata az, hogy a szabályokkal és a kihágásokkal kapcsolatos kérdésekben egyeztessenek az FIA-val és az istállójuk többi tagjával. Emiatt a szaksajtóban máris úgy hivatkoznak a várhatóan a Sicard által betöltött pozícióra, hogy az "F1 sportigazgatója".

A tisztség létrehozását elsősorban a tavalyi szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon történt vitás események idézték elő. Sicard pénzügyi, és nem mérnöki területről érkezik, így elsősorban az operatív, és nem a műszaki előírások felügyeletéhez tud sokat hozzátenni a tapasztalatával.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK