Társoldalunk:

A francia pilótát komolyan aggasztják a versenynaptár változásai

2022.04.13. 15:52

Öt helyszínnek nincsen még jövő évi szerződése azok közül, ahol idén rendeznek futamot, és az bizonyos, hogy mind az ötön nem láthatunk nagydíjat 2023-ban. Pierre Gasly aggodalmát fejezte ki, hogy akár ikonikus helyeknek is búcsút mondhatunk a jelenlegi szezon végeztével.

Monte-Carlo, Spa, Spielberg, Le Castellet és Mexikó – öt helyszín, melyek jelenleg 2022-ig szóló szerződéssel rendelkeznek a Forma-1-ben. Márpedig mivel jövőre visszatér a száguldó cirkusz Las Vegasba, Dohába és Sanghajba, a 2025-ig szóló Concorde-szerződés értelmében – miszerint legfeljebb 24 futam lehet egy évben – legalább egyet biztosan elveszítünk az öt pályából az Orosz Nagydíj kiesése ellenére.

Elképzelhető, hogy a tavalyi Verstappen-sikert a történelem utolsó előtti monacói nagydíja hoztaForrás: AFP/Sebastien Nogier

Pierre Gaslyt, az AlphaTauri pilótáját több veszélyeztetett helyszínhez is komoly érzelmek kötik, ami nem csoda, hiszen három a hazájában, vagy annak környékén fekszik.

A Paul Ricard a hazai pályám, Monaco olyan, mintha az lenne, Spa pedig a szülővárosomhoz legközelebbi helyszín, vagyis ott is sok szurkolást kapok" – olvasható a francia nyilatkozata a RacingNews365.com-on.

Az olyan nagy hagyományokat őrző pályák elvesztésének lehetősége, mint amilyen a belgiumi vagy a monacói, nyugtalansággal töltik el a franciát, aki a bahreini kiesését követően két pontszerzéssel folytatta eddig a szezont.

„Spa és Monaco két nagyon ikonikus és favorit helyszín számomra – folytatta Gasly. – Szerintem a Forma-1 történelmének DNS-ként a részei, amelyek egyértelműen megérdemlik, hogy minden évben a szezon egy-egy állomását ott tartsák. Tudjuk, hogy manapság számos dolog befolyásolja egy év versenynaptárát, úgyhogy csak remélhetem, hogy jövőre is versenyezhetünk ezeken a helyeken."

Gasly nagyon vágyik arra, hogy a francia, a monacói és a belga futam is szerepeljen a 2023-as versenynaptárbanForrás: AFP/William West

Az F1 szerelmeseinek is komoly meglepetés lehet, hogy egyáltalán felvetődött a sorozat koronaékszereként is jellemzett Monaco elveszítésének a lehetősége, a törpeállam azonban mindössze 15 millió dollárt fizet évente a rendezésért, ami töredéke a Katar, Szaúd-Arábia vagy Azerbajdzsán által kiadott összegnek.

„Kicsit sokkoló lesz, ha Monacót kiveszik a naptárból, hiszen valószínűleg ez a világ legikonikusabb versenye. Még akik nem követik az F1-et, azok is hallottak az itteni futamról akár a nagydíj, akár a bulik, akár a hétvégét körülvevő események kapcsán. Pilótaként még sokszor szeretném megtapasztalni ezt a helyszínt és ezt a körítést, mert komoly kihívás itt versenyezni, mégis a kedvenc pályám, ahogyan a legtöbb szurkolónak is az" – mondta el véleményét a francia, aki reméli, hogy az észrevétele nem talál süket fülekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK