Társoldalunk:
Hírlevél

A Red Bullnál meglepődtek, hogy nem volt esélyük a Ferrari és Leclerc ellen

2022.04.11. 11:24

Max Verstappen és Christian Horner is elmondta, hogy a gumikezelésük sokkal rosszabb volt a Ferrariénál az Ausztrál Nagydíjon. A Red Bull csapatfőnöke hozzátette, a pénteki versenyszimulációk alapján nem gondolták, hogy ekkora hátrányban lesznek.

Max Verstappen már másodszor esett ki technikai hiba miatt az Ausztrál Nagydíjon, aminek következtében hátránya 46 pontra nőtt a listavezető Charles Leclerc-rel szemben. A Red Bullnál kétségtelenül ki kell vizsgálniuk, hogy mi okozta a gondot, amely megfosztotta őt a szinte biztos 2. helytől, ám le kell szögezni, hogy a győzelmet nem emiatt bukta el. 

Verstappennek a kiesése előtt sem volt valós esélye Leclerc ellen - GalériaForrás: AFP/Paul Crock

A holland pilótának a második újraindítást leszámítva ugyanis esélye sem volt a Ferrari versenyzője ellen. Mindez pedig leginkább a gumikezelésre vezethető vissza. Verstappen már a verseny elején küszködött az abroncsokkal, és később sem tudta működésre bírni őket.

Egyáltalán nem tűnt ígéretesnek a verseny, borzasztó volt – nyilatkozta az F1 TV-nek. –Nem volt meg a tempónk, vagy legalábbis nem tudtam nyomni, mert a gumik tönkrementek. Ennek az okát meg kell értenünk, mivel amikor próbáltam követni Charles-t, soha nem tudtam tartani vele a sebességet anélkül, hogy tönkretettem volna az abroncsaimat. A második etap során csak menedzseltem a tempómat a mögöttem lévő srácokhoz viszonyítva. Így is egy könnyű második helynek nézett ki, de ahhoz be kell fejezni a versenyt, még egy rossz napon is.”

Verstappen mellett a végül a 2. pozíciót megszerző csapattársa, Sergio Pérez sem tudta hatékonyan kezelni a gumikat, ami remekül látszott, amikor az első etapja végén Lewis Hamilton utolérte őt. A Red Bull csapatfőnöke szintén elismerte, hogy ebben a tekintetben messze voltak a maranellói alakulattól.

Nekünk nem volt olyan tempónk, mint a Ferrarinak, szóval gratulálunk Charles-nak és a csapatnak, nagyszerű autóval rendelkeznek! – jelentette ki Christian Horner. – Náluk kisebbek voltak a gumikkal kapcsolatos problémák, illetve a hólyagosodás mértéke, de hála az égnek Checónak szuper versenye volt, és sikerült megmentenie a második helyet. Láthattuk, hogy nekik sokkal kevesebb gondjuk volt, mint mindenki másnak, a szemcsésedés és a hólyagosodás mértéke jóval kisebb volt az ő autójukon. A mi abroncsaik szemcsésedtek és hólyagosodtak, nem olyan vészes módon, mint néhány más autónál, de emiatt elmaradtunk Charles-tól.”

A pénteki versenyszimulációk után Verstappen még optimistán nyilatkozott a futammal kapcsolatos kilátásokról, és valóban nem volt előjele annak, hogy ekkora lesz a különbség. Bár a verseny kezdetén egy kicsit melegebb volt, mint korábban, a Red Bullt így is meglepetésszerűen érte, hogy nem tudtak beleszólni a győzelem kérdésébe. 

Első etapjának végén Pérez is szenvedett a gumikkalForrás: AFP/Paul Crock

„Max egész hétvégén nem volt elégedett az autó működési tartományának megtalálásával – válaszolta a brit szakember a Sky Sports kérdésére. –Láthatjuk, hogy az első abroncsok elég gyorsan elfogynak a versenyen, és ez általában annak a jele, hogy nem sikerült tökéletesen beállítani az egyensúlyt. Charles-nak volt a legalacsonyabb a gumikopása, és amikor az autó jól működik, nincsenek ilyen problémák. A körülmények kicsit eltértek a pénteki naptól, ezzel együtt arra számítottunk, hogy a tempó tekintetében jóval közelebb leszünk a Ferrarihoz, ám csapatként nem volt meg a sebességünk Charles legyőzéséhez. Az az autó ezeken a gumikon, illetve ezen az aszfalton és pályán érinthetetlen volt, ami pénteken nem látszott. Most viszont életre kelt nekik.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK