Társoldalunk:

Eldőlt, hogy megbüntetik-e Leclerc-t és Pérezt az időmérő után

2022.04.09. 13:32

Alexander Albont kizárták az időmérőről, mert nem maradt elég üzemanyag az autójában, és rajta kívül is vizsgáltak jó néhány pilótát. Sergio Pérez és Charles Leclerc azonban megúszta a büntetést, így utóbbi megtarthatja a pole pozícióját.

Órákkal az Ausztrál Nagydíj időmérője után sem volt még biztos végeredmény a futam rajtrácsát illetően, ugyanis a sportfelügyelők több szabálysértést is vizsgáltak. Végül az élmezőny pilótáit nem büntették, így ott nem változott a rajtrács sorrendje. 

Pérez megúszta a hátrasorolást - GalériaForrás: AFP/Paul Crock

Az első ítélet már jóval korábban megszületett, ugyanis Alexander Albont kizárták, mert nem tudott elég üzemanyagmintát szolgáltatni az ellenőrzéshez, így ő mindenképp a rajtrács végéről fog elrajtolni vasárnap. Az időmérőn kiderült, hogy a 3. helyezett Sergio Pérez amiatt izgulhat, hogy megbüntetik-e, amiért talán nem lassított le kellő mértékben az egyik sárga zászlós szakaszon, de főnöke, Christian Horner a Sky Sportsnak úgy nyilatkozott, hogy az adatok alapján szerinte nem kell hátrasorolástól tartania.

A brit szakembernek végül iagaza lett, ugyanis a döntéshozók nem szankcionálták a mexikói pilótát. Indoklásukban leírták, hogy amikor Pérez mind a rádióban, mind a kijelzőn megkapta a jelzést, akkor 70 méterrel korábban lépett le a gázról a 11-es kanyar bejáratánál, mint máskor, és 50 méterrel hamarabb fékezett, aminek következtében 14 km/h-val lassabban ment át a kérdéses pályarészen.

Több órával az időmérő leintése után újabb nevekkel bővült a sportfelügyelői vizsgálatban érintettek köre, Charles Leclerc-t, Csou Kuan-jüt és Cunnoda Jukit ugyanazon vétség gyanújával idézték be: az egyik bokszba vezető körüket túl lassan teljesítették. Mindegyik pályán megszabnak ugyanis egy maximális köridőt a levezető kör időtartamára, nehogy egyesek túl lassan poroszkáljanak és akadályozzák a többieket, ennél lassabban csak kielégítő indokkal lehet visszatérni a garázshoz.

Végül Leclerc és Csou megúszta a büntetést: a sportfelügyelők mindkét esetben elsősorban arra hivatkoztak, hogy nagy volt a forgalom a pályán, és figyelniük kellett arra, hogy ne tartsák fel a mögöttük érkezőket, ami viszont jelentősen lelassította őket. Cunoda esetében viszont nem találtak hasonló indokot, így őt megrovásban részesítették. A japán versenyzőnek ez már a harmadik ilyen a szezonban, ami tavaly még büntetést ért volna, de idén már ötnél húzzák meg a határt.

Leclerc csupán megrovást kapott, így megtarthatja a pole pozíciótForrás: AFP/William West

A mezőny elején és közepén tehát nem változott a rajtsorrend, Albon kizárása miatt viszont a végén igen. A thai versenyző ráadásul a Szaúd-arábiai Nagydíjon okozott balesete miatt amúgy is három hellyel hátrébb kezdené meg a futamot, de ennek így nincs jelentősége, mint ahogyan Lance Stroll hátrasosolásának sem, akit hasonló módon szankcionáltak a Nicholas Latifivel történt időmérős ütközés miatt.

Az Ausztrál Nagydíj rajtrácsa

# Versenyző Csapat
1. Leclerc Ferrari
2. Verstappen Red Bull
3. Pérez Red Bull
4. Norris McLaren
5. Hamilton Mercedes
6. Russell Mercedes
7. Ricciardo McLaren
8. Ocon Alpine
9. Sainz Ferrari
10. Alonso Alpine
11. Gasly Alpha Tauri
12. Bottas Alfa Romeo
13. Cunoda Alpha Tauri
14. Csou Alfa Romeo
15. Schumacher Haas
16. Magnussen Haas
17. Vettel Aston Martin
18. Latifi Williams
19. Stroll* Alpha Tauri
20. Albon* ** Williams

* 3 rajthelyes büntetés baleset okozása miatt

** kizárták az időmérőről, mert nem tudott elég üzemanyagmintát adni

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK