Súlyos betegsége miatt felfüggesztette pályafutását a Red Bull tehetsége

Forma-3, Jonny Edgar, Barcelona teszt 2021
25 Jonny Edgar from Great Britain of Carlin Buzz Racing, action during Day Two of Formula 3 Testing at Circuit de Barcelona - Catalunya on April 21, 2021 in Montmelo, Spain. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto) (Photo by Xavier Bonilla / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Gyógyíthatatlan, de megfelelő kezelés esetén nem életveszélyes betegséggel diagnosztizálták a Red Bull akadémiáján nevelkedő F3-as pilótát, Jonny Edgart. A 18 éves versenyző visszalépett az idei küzdelmektől, de tervei szerint csak ideiglenesen marad távol a pályáktól.

Felfüggesztette versenyzői pályafutását Jonny Edgar, a Red Bull juniorjaként a Forma-3-ban szereplő brit pilóta. Ennek oka, hogy nemrég Crohn-betegséggel diagnosztizálták, így idejét teljes mértékben szeretné a kezelésekre fordítani. A brit versenyző ugyanakkor amint megfelelő állapotba kerül, szeretne visszatérni a volán mögé.

Edgar felfüggesztette versenyzői pályafutását Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A Crohn-betegség egy gyulladásos bélbetegség, és súlyos hasmenéssel, illetve hasi fájdalmakkal jár. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem lehet teljes mértékben felgyógyulni belőle, ám megfelelő kezelések esetén a tünetek enyhíthetők, és akár hosszan tartó panaszmentesség is elérhető.

Családként meghoztuk azt a rendkívül nehéz döntést, hogy nem folytatom a 2022-es FIA F3-as bajnokságban, amíg nem érzem magam újra jól

– olvasható Edgar Instagram-oldalán. – Mivel nemrég Crohn-betegséggel diagnosztizáltak, jelenleg fizikailag egyszerűen képtelen vagyok a megfelelő szinten versenyezni.”

A 18 éves versenyző 2017-ben csatlakozott a Red Bull akadémiájához. Két évvel később teljesítette első együléses szezonját, majd 2020-ban megnyerte a német Forma-4-es bajnokságot. Tavaly 18. lett a Forma-3 pontversenyében, idén pedig a 13., és a 11.pozícióban ért célba ugyanazon sorozat bahreini sprint-, illetve főfutamán. A Trident pilótája leszögezte, hogy mostani döntése nem jelenti azt, hogy végleg felhagy a versenyzéssel.

Amint megfelelő kezelést kapok, remélhetőleg újra egészséges és fitt leszek, de addig szükségem van egy kis időre, hogy az egészségemet helyezzem előtérbe

– folytatta. – Külön szeretném megköszönni a Red Bullnak, a Trident Motorsportnak és a D Tolson & Sonsnak [az Edgart szponzoráló aszfaltgyártó cég – a szerk.] a rendíthetetlen támogatást ebben a kihívásokkal teli időszakban. Remélem, hamarosan visszatérek.”

Edgar idővel vissza akar térni a volán mögé Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Edgar bejegyzésére természetesen rengeteg támogató hozzászólás érkezett, és számos Forma-2-es, illetve Forma-3-as versenyző biztosította őt együttérzéséről. Rajtuk kívül George Russell is üzent neki. „Minden jót, haver, mielőbbi gyógyulást kívánok” – fogalmazott a Mercedes versenyzője.