Társoldalunk:
Hírlevél

Súlyos betegsége miatt felfüggesztette pályafutását a Red Bull tehetsége

2022.04.05. 08:46

Gyógyíthatatlan, de megfelelő kezelés esetén nem életveszélyes betegséggel diagnosztizálták a Red Bull akadémiáján nevelkedő F3-as pilótát, Jonny Edgart. A 18 éves versenyző visszalépett az idei küzdelmektől, de tervei szerint csak ideiglenesen marad távol a pályáktól.

Felfüggesztette versenyzői pályafutását Jonny Edgar, a Red Bull juniorjaként a Forma-3-ban szereplő brit pilóta. Ennek oka, hogy nemrég Crohn-betegséggel diagnosztizálták, így idejét teljes mértékben szeretné a kezelésekre fordítani. A brit versenyző ugyanakkor amint megfelelő állapotba kerül, szeretne visszatérni a volán mögé. 

Edgar felfüggesztette versenyzői pályafutásátForrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A Crohn-betegség egy gyulladásos bélbetegség, és súlyos hasmenéssel, illetve hasi fájdalmakkal jár. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem lehet teljes mértékben felgyógyulni belőle, ám megfelelő kezelések esetén a tünetek enyhíthetők, és akár hosszan tartó panaszmentesség is elérhető.

Családként meghoztuk azt a rendkívül nehéz döntést, hogy nem folytatom a 2022-es FIA F3-as bajnokságban, amíg nem érzem magam újra jól – olvasható Edgar Instagram-oldalán. – Mivel nemrég Crohn-betegséggel diagnosztizáltak, jelenleg fizikailag egyszerűen képtelen vagyok a megfelelő szinten versenyezni.”

A 18 éves versenyző 2017-ben csatlakozott a Red Bull akadémiájához. Két évvel később teljesítette első együléses szezonját, majd 2020-ban megnyerte a német Forma-4-es bajnokságot. Tavaly 18. lett a Forma-3 pontversenyében, idén pedig a 13., és a 11.pozícióban ért célba ugyanazon sorozat bahreini sprint-, illetve főfutamán. A Trident pilótája leszögezte, hogy mostani döntése nem jelenti azt, hogy végleg felhagy a versenyzéssel.

Amint megfelelő kezelést kapok, remélhetőleg újra egészséges és fitt leszek, de addig szükségem van egy kis időre, hogy az egészségemet helyezzem előtérbe – folytatta. – Külön szeretném megköszönni a Red Bullnak, a Trident Motorsportnak és a D Tolson & Sonsnak [az Edgart szponzoráló aszfaltgyártó cég – a szerk.] a rendíthetetlen támogatást ebben a kihívásokkal teli időszakban. Remélem, hamarosan visszatérek.” 

Edgar idővel vissza akar térni a volán mögéForrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Edgar bejegyzésére természetesen rengeteg támogató hozzászólás érkezett, és számos Forma-2-es, illetve Forma-3-as versenyző biztosította őt együttérzéséről. Rajtuk kívül George Russell is üzent neki. „Minden jót, haver, mielőbbi gyógyulást kívánok” – fogalmazott a Mercedes versenyzője.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK