Vágólapra másolva!
Az idén az Aston Martintól az Alpine-hoz szerződő Otmar Szafnauer elmondta, miért távozott előző munkahelyéről. Az immáron a francia istálló csapatfőnöke úgy érezte, hogy egy új vezető érkezése miatt már jóval kisebb szerepet töltött be Silverstone-ban.

Az Sebastian Vettelt is foglalkoztató Aston Martin januárban jelentette be, hogy Otmar Szafnauer távozik az istállótól, majd februárban már az is kiderült, hogy az 57 éves szakember a Fernando Alonsót is soraiban tudó Alpine-nál folytatja pályafutását, ahol előző munkahelyéhez hasonlóan csapatfőnökként tevékenykedik. Szafnauer összesen 13 évet töltött a csapatnál, ideértve a jogelődöket, vagyis a Force Indiát és a Racing Pointot is, és a 2020-as Szahíri Nagydíjon már a csapatfőnöki székből nézhette végig, ahogyan Sergio Pérez megszerzi a silverstone-i istálló első győzelmét Giancarlo Fisichella 2003-as, a Brazil Nagydíjon elért diadala óta.

Szafnauer a holtszezonban igazolt át az Alpine-hoz Forrás: AFP/Andrej Isakovic

A román származású amerikai szakember most beszámolt róla, hogy mi vezetett a távozásához. Szavai alapján a gondok ott kezdődtek, amikor kinevezték a McLaren egykori csapatfőnökét, Martin Whitmarsht az Aston Martin Performance Technologies élére, és az F1-es alakulat felvirágoztatása is az ő feladata. Ugyanakkor mindez azt jelentette, hogy Szafnauer fokozatosan háttérbe szorult.

Világossá vált, hogy Martin érkezésével olyan lesz a vezetőség felépítése, hogy nem fogok akkora befolyással rendelkezni, mint amekkorát szükségesnek tartottam”

nyilatkozta egy sajtóbeszélgetésen. Már tavaly ősszel is felmerült, hogy Szafnauer elhagyja az Aston Martint, de szavai alapján az utolsó csepp a pohárban ennél későbbre tehető.

[Az Aston Martin] nagyon egyértelművé tette számomra, hogy nem kapom vissza a korábbi hatáskörömet – jelentette ki. – [Az Abu-dzabi Nagydíj hétvégéjén] azt mondták nekem, hogy »régebben te irányíthattad a csapatot, de mostantól ez nem így lesz«.

Volt szerződésem, szóval ha nem veszik el tőlem a hatáskörömet, maradtam volna.”

Végül az őszi pletykának az a része is valósággá vált, hogy Szafnauer az Alpine-nál folytatja, ahol elmondása szerint sokkal jobban megbecsülik. Mindez már akkor is érződött, amikor még nem is csaptak egymás tenyerébe a felek.

Whitmarsh érkezése miatt Szafnauer háttérbe szorult az Aston Martinnál Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

„Beszéltem a vezetőség tagjaival, akik azt mondták, hogy »nézd, azért akarjuk, hogy gyere, mert rengeteg tapasztalatot szereztél az F1-ben, és azt szeretnénk, ha ezt az Alpine-nál kamatoztatnád, és hozzásegítenél minket a célunkhoz, hogy futamokat nyerjünk – folytatta Szafnauer. – Amikor a társak, akik felveszik az embert, ezt mondják neki, akkor nagyon magabiztosnak érzi magát azt illetően, hogy ezért kezdik el alkalmazni. A tapasztalatát akarják, ezért döntöttem így.”