Társoldalunk:

A Mercedes szimulátorpilótája nem vár azonnali előrelépést csapatától

2022.04.05. 18:50

Anthony Davidson szerint a Mercedes jelenleg a senki földjén tanyázik, és rövid távon nem fog elmozdulni a 3. helyről. A konstruktőri címvédő tesztpilótája azonban úgy véli, idővel a csapat és a dzsiddai időmérőn gyengélkedő Lewis Hamilton is javulni fog.

A Mercedes zsinórban nyolc konstruktőri bajnokságot nyert a 2014 óta tartó hibrid korszakban, ám az idei év első két futamán nem tudott beleszólni a Ferrari és a Red Bull küzdelmébe a győzelemért. Mindezek ellenére hosszabb távon sokan még mindig számolnak velük a bajnoki címért folytatott küzdelemben, ám ehhez záros határidőn belül komoly javulásra van szükség. 

A Mercedes önmagához képest borzasztóan kezdte az évetForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ayman Yaqoob

A Mercedes kommunikációja szerint leginkább az autó pattogása hátráltatja őket, ami nagy sebességnél jön elő, így nem tudják az általuk ideálisnak vélt beállításokat alkalmazni. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a motorral is gondok vannak, amit már csak a fejlesztések befagyasztása miatt sem lenne egyszerű megoldani. Bármi is a valós helyzet, a csapat szimulátorpilótája nem vár azonnali előrelépést.

Az autó nem olyan jó, mint a Red Bull és a Ferrari, a senki földjén van – nyilatkozta a Sky Sportsnak Anthony Davidson, aki ugyancsak kiemelte, hogy a delfinezés mennyire hátrányosan érinti őket. –Abban a szürke zónában található, ahol nem tudja kihívni az élmezőny [tagjait], de biztosan gyorsabb, mint a mögötte lévő középmezőny. Arra számítok, hogy előrelépnek, de ez időbe telik, mert nem lesz gyors megoldás. Bahreinből Dzsiddába érkezve sem várhattunk gyors javulást, alig volt idő a kettő között, és alapvetően ugyanazzal az autóval indultak.”

A Szaúd-arábiai Nagydíjon ráadásul nemcsak az autó, hanem Lewis Hamilton is alulteljesített az elmúlt években megszokottakhoz képest, hiszen a hétszeres világbajnok már a Q1-ben búcsúzott az időmérőn. Honfitársa szerint ugyanakkor ebből nem lesz rendszer, és a 37 éves versenyzőt nem érdemes leírni.

Mindenki a saját felelősségére becsülje őt alá! – figyelmeztetett Davidson. – Nem adja fel, és továbbra is feszegetni fogja a határokat. Szerintem a szaúd-arábiai kvalifikáción elég extrém beállításokat használt, és megpróbálta kihozni az autóból, amit akart. A versenyen aztán megtalálta a ritmust.”

Egyelőre tehát Hamilton és a Mercedes sem a legszebb napjait éli, ám Davidson úgy véli, a pilóta és a csapat is javulni fog. Előbbi esetében ez csak azon múlik, hogy mikor érez rá igazán az autóra, míg Brackley-ben minden követ meg fognak mozgatni annak érdekében, hogy visszatérjenek a győztes útra. 

Honfitársa szerint Hamilton fel fog állni a dzsiddai időmérős kudarcbólForrás: AFP/Andrej Isakovic

„Arra számítok, hogy Lewis rájön, mi kell ehhez az autóhoz a vezetési stílust illetően – jelentette ki. – Természetesen remekül alkalmazkodik, minden eddigi Forma-1-es autóban gyors volt, és nincs ok arra, hogy ez ne folytatódjon a kocsik jelenlegi generációjával is. Csak meg kell találnia a ritmust. Úgy érzem, ahogyan telik az idő, ő és a csapat is keményen fog dolgozni azon, hogy a dolgok megforduljanak.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK