A Mercedes szimulátorpilótája nem vár azonnali előrelépést csapatától

Forma-1, George Russell, Mercedes, Szaúd-arábiai Nagydíj 2022, futam
JEDDAH, SAUDI ARABIA – MARCH 27: British pilot, George Russell of Mercedes team competes during the second leg of the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at 6.1 kilometers long Corniche Track, in Jeddah, Saudi Arabia on March 27, 2022. Ayman Yaqoob / Anadolu Agency (Photo by Ayman Yaqoob / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Anthony Davidson szerint a Mercedes jelenleg a senki földjén tanyázik, és rövid távon nem fog elmozdulni a 3. helyről. A konstruktőri címvédő tesztpilótája azonban úgy véli, idővel a csapat és a dzsiddai időmérőn gyengélkedő Lewis Hamilton is javulni fog.

A Mercedes zsinórban nyolc konstruktőri bajnokságot nyert a 2014 óta tartó hibrid korszakban, ám az idei év első két futamán nem tudott beleszólni a Ferrari és a Red Bull küzdelmébe a győzelemért. Mindezek ellenére hosszabb távon sokan még mindig számolnak velük a bajnoki címért folytatott küzdelemben, ám ehhez záros határidőn belül komoly javulásra van szükség.

A Mercedes önmagához képest borzasztóan kezdte az évet Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ayman Yaqoob

A Mercedes kommunikációja szerint leginkább az autó pattogása hátráltatja őket, ami nagy sebességnél jön elő, így nem tudják az általuk ideálisnak vélt beállításokat alkalmazni. Ugyanakkor nem kizárt, hogy a motorral is gondok vannak, amit már csak a fejlesztések befagyasztása miatt sem lenne egyszerű megoldani. Bármi is a valós helyzet, a csapat szimulátorpilótája nem vár azonnali előrelépést.

Az autó nem olyan jó, mint a Red Bull és a Ferrari, a senki földjén van

– nyilatkozta a Sky Sportsnak Anthony Davidson, aki ugyancsak kiemelte, hogy a delfinezés mennyire hátrányosan érinti őket. –Abban a szürke zónában található, ahol nem tudja kihívni az élmezőny [tagjait], de biztosan gyorsabb, mint a mögötte lévő középmezőny. Arra számítok, hogy előrelépnek, de ez időbe telik, mert nem lesz gyors megoldás. Bahreinből Dzsiddába érkezve sem várhattunk gyors javulást, alig volt idő a kettő között, és alapvetően ugyanazzal az autóval indultak.”

A Szaúd-arábiai Nagydíjon ráadásul nemcsak az autó, hanem Lewis Hamilton is alulteljesített az elmúlt években megszokottakhoz képest, hiszen a hétszeres világbajnok már a Q1-ben búcsúzott az időmérőn. Honfitársa szerint ugyanakkor ebből nem lesz rendszer, és a 37 éves versenyzőt nem érdemes leírni.

Mindenki a saját felelősségére becsülje őt alá! – figyelmeztetett Davidson. – Nem adja fel, és továbbra is feszegetni fogja a határokat. Szerintem a szaúd-arábiai kvalifikáción elég extrém beállításokat használt, és megpróbálta kihozni az autóból, amit akart.

A versenyen aztán megtalálta a ritmust.”

Egyelőre tehát Hamilton és a Mercedes sem a legszebb napjait éli, ám Davidson úgy véli, a pilóta és a csapat is javulni fog. Előbbi esetében ez csak azon múlik, hogy mikor érez rá igazán az autóra, míg Brackley-ben minden követ meg fognak mozgatni annak érdekében, hogy visszatérjenek a győztes útra.

Honfitársa szerint Hamilton fel fog állni a dzsiddai időmérős kudarcból Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Arra számítok, hogy Lewis rájön, mi kell ehhez az autóhoz a vezetési stílust illetően – jelentette ki. – Természetesen remekül alkalmazkodik, minden eddigi Forma-1-es autóban gyors volt, és nincs ok arra, hogy ez ne folytatódjon a kocsik jelenlegi generációjával is. Csak meg kell találnia a ritmust. Úgy érzem, ahogyan telik az idő, ő és a csapat is keményen fog dolgozni azon, hogy a dolgok megforduljanak.”