Társoldalunk:

Újabb motorprobléma, ezúttal Alonso autójában

2022.04.04. 17:09

Miután Fernando Alonso feladni kényszerült a Szaúd-Arábiai Nagydíjtat, az Alpine mérnökei egy meghibásodott vízszivattyúra gyanakodtak a fellépő probléma kapcsán. Ilyen esetekben, amikor a hiba nem konkrétan a motoregységben van, de kénytelenek kicserélni azt is, a hiba megszüntetése érdekében, a csapat büntetés nélkül cserélheti azt ki. 

A spanyol csapattársával, Esteban Oconnal vívott elképesztően szoros csatát, izgalmas oda-vissza előzésekkel a Szaúdi Nagydíjon. Azonban Alonso a futam vége előtt 35 körrel kénytelen volt kiállni a versenyből, pillanatokkal azelőtt, hogy Daniel Ricciardo is lehúzódott a pályáról, és kiszállt a versenyből.

Ahogy azt megszokhattuk, rádión keresztül nem mondtak semmilyen konkrét információkat Alonsonak, így is minél inkább titokban tartva az autó körül esetlegesen felmerülő műszaki problémákat a riválisokkal szemben. Kezdetben a motorral kapcsolatos hibát kerestek, de mostanra kiderült, hogy egy vízszivattyú meghibásodása volt a felelős a spanyol versenyének a félbeszakadásáért.

Alonsónak már a szezon harmadik versenye előtt eggyel kevesebb motor áll a rendelkezésére a következő 20 futamraForrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Nem a motor, hanem a vízszivattyú meghibásodása volt az, ami a hűtés hiányához és számos más problémához vezetett, például a motor túlmelegedéséhez, ami tovább fokozta a gondokat a versenygépben - nyilatkozta Laurent Rossi csapatfőnök az Auto Hebdónak
"Fernandónak sikerült folytatnia a motor működtetését, bár nem ideális körülmények között. De inkább megállítottuk, mert a vízszivattyú meghibásodott." 

"Azóta azonosítottuk a problémát, és remélhetőleg Melbourne-re is sikerül orvosolni a dolgot. Ez néhány vadonatúj motoralkatrészt jelent, amelyeknek a hitelesítése még nem fejeződött be, de folyamatban van." - tette hozzá. 

A jó hír az, hogy ez nem strukturális vagy beépített probléma. Nincs kétségünk a motor kialakításával és felépítésével kapcsolatban, mivel az egység az elvárásoknak megfelelően működikEnnek ellenére a motort leselejtezték, és egy új egységet építenek be a spanyol autójába.
A probléma az, hogy ez az alkatrész a motor szerves része. A vízszivattyú végül szétesett, és a motor belsejében landolt."Ha meg akartuk volna javítani, fel kellett volna törnünk a plombát. A szabályok értelmében így kénytelenek voltunk felhasználni egy új motort, így eggyel kevesebb áll a rendelkezésünkre a szezon további részében." - mondta Laurent Rossi csapatfőnök.
Forrás

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK