Társoldalunk:

Levegőben és tengeren zajlik a Forma-1 legnehezebb versenye

2022.04.19. 14:28

A Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokságok történetében soha ennyi helyszínen nem rendeztek még futamot, mindez pedig komoly fejtörést okoz a csapatoknak, hiszen tartaniuk kell a költségvetési limitet. A szállítási költségeket a lehető leghatékonyabban kell a legolcsóbban tartani, miközben meg kell bizonyosodniuk arról, hogy a felszerelések időben megérkeznek a helyszínekre. Bemutatjuk a Forma-1 pókként mindent átszövő logisztikai labirintusát.

A Forma-1-ben, a 2022-es szezonban azontúl, hogy az autókat úgy kellett megtervezni, hogy a csapatok betartsák az új szabályokat és igazodjanak a megszabott anyagi keretekhez, a másik legnagyobb kihívást a logisztika jelenti. A sportág történelmében először rendeznek 23 versenyt. Az Orosz Nagydíj kiesésével sem lesz kevesebb futam, az F1 ezt a kieső versenyt új helyszínen fogja megrendezni (egyelőre nem döntöttek arról, hogy hol).

Őskori Forma-1-es logisztika: Monacóba érkezik meg az egyik versenyautóForrás: AFP

Már 2021-ben is szerették volna megvalósítani a 23 versenyes szezont, de a pandémia keresztülhúzta a terveket, így 2022 lehet a sporttörténeti mérföldkő ha sikerül a gondosan megtervezett naptárat tartani. Intő jel lehet az Orosz Nagydíj végleges törlése az orosz-ukrán háború miatt, illetve a legutóbbi aggodalomra okot adó Szaúd-Arábiai Nagydíj is, amelynek az elmaradása csak egy hajszálon múlt a versenypálya közelében történt rakétatámadások miatt.

Talán azt hihetjük, hogy egy F1-es versenynaptár megtervezése annyiból áll, hogy a helyszínekre és dátumokra véletlenszerűen böknek rá a szervezők, de ez sokkal komplexebb folyamat, hiszen a Forma-1-nek előre rögzített szerződése van például az Abu-dzabi Nagydíjjal, amelyik extra pénzt fizet annak érdekében, hogy a szezonzáró futamot náluk rendezzék meg. Így volt ez az Ausztrál Nagydíjjal is, ott viszont a szezon első futamának a rendezését foglalták szerződésbe. Továbbá ott van Monaco, ahol hagyományosan mindig május végén futják a versenyzők a legnagyobb hagyományokkal rendelkező futamot. Mindez kapcsolódik a Mennybemenetel Napjához.Ezen a napon a régi szokások szerint megpihentek az emberek, ezért nem lehetett pénteken eseményeket tartani az utcai pályán. Habár a Mennybemenetel Napját már nem ünneplik hivatalos munkaszüneti napként, a rendezők mégis ragaszkodnak a hagyományokhoz. Ennek többek között anyagi okai vannak, mert ilyenkor a világ szeme Monacóra irányul, a turizmus és a vendéglátás szárnyal, a kikötők megtelnek luxusjachtokkal, és hírességekkel. Monacóban a pénteki szabadnap egyfajta extra bevételi forrás számukra gazdasági szempontból.

Ezen felül igazodni kell az időjáráshoz is. Bahrein, Szaúd-Arábia vagy Abu-Dzabi esetében kizárt a nyári rendezés, mert ekkor a hőmérő higanyszála akár az 50 fokot is elérheti. Az európai versenyeket viszont a nyárra kell tervezni. Habár biztosan látványos lenne, de például egy novemberi Magyar Nagydíjat szinte képtelenség lenne lebonyolítani. 

A Forma-1-es csapatok egyre többször használják ki a tengeren történő szállítástForrás: DHL Global Transport

Zöld logisztika

Gyakorlati és pénzügyi megfontolásból is fontos, hogy a lehető legokosabb megoldásokat alkalmazzák. Az F1 szén-monoxid-kibocsátásának mindössze 0,7%-a történik a versenypályán. A maradékot a logisztika teszi ki, így a ez a sport egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy tovább növelje a CO2 kibocsátását. A tranzitban töltött órák száma (legyen az földön vagy levegőben) elképesztően költséges, csakúgy, mint a fölöslegesen megtett kilométerek. Ezért alakult ki, hogy az F1 csoportosítja a versenyeket, és igyekeznek a már említett kivételek mellett (Abu-Dzabi, Monaco, Ausztrália) az egymáshoz közel fekvő helyszíneket összekötni, és amennyiben megoldható, a legkevesebb megtett kilométerrel érkezni A-ból B-be, majd B-ből C-be, és így tovább. Ugyanakkor ez sem sikerült tökéletesen. Olaszország területén két futamra (Imola és Monza) is sor kerül, de e két verseny között fél év telik el. Az ellenpélda (és jó példa) a Belga és a Holland Nagydíj, amely két egymást követő hétvégén kerül sorra.

A Lotus csapat szállítókocsija 1973-bólForrás: DPPI via AFP/Dppi

Változások a versenyhétvégék lebonyolításában

A Forma-1 fokozatosan mozdult el új helyszínekre Európán kívül, ezzel tovább bonyolítva a logisztikát, a határátlépéseket és a papírmunkát. Mindezt úgy, hogy közben a csapatoknak kötelezően csökkenteniük kell a kiadásaikat.

A versenyhétvégék közötti feszített tempó megmutatkozott tavaly is a mexikói és a brazíliai futam kapcsán, ahol a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt az F1 légi szállítmánya késett Floridában, így néhány csapathoz csak péntek reggel érkeztek meg a felszereléseket szállító konténerek. Az ilyen esetek elkerülése érdekében úgy döntött az F1, hogy 2022-től 4 nap helyett csak 3 naposak lesznek az események. Annál is inkább, mivel idén lesz három egymást követő versenyhétvége is a naptárban.

A Belga Nagydíjra érkezett meg kamionnal a Ferrari, a platóról Michael Schumacher ugrik le éppenForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Oliver Multhaup

A módosításoktól azt remélik, hogy így egy extra napot tudnak nyerni a szoros menetrendben. Az időjárással, mint nem befolyásolható tényezővel továbbra is kalkulálniuk kell. Előfordulhatnak hasonló körülmények, mint tavaly Spában, amikor a heves zivatarok miatt nem tudták megrendezni a vasárnapi versenyt. Minél távolabb esik egymástól a két, egymást követő helyszín, annál nagyobb a kockázat, hogy valami balul sül el.

A költségvetési limit hatásai

A kiadások csökkentése, valamint a kockázat minimalizálása érdekében a csapatok úgy döntöttek, hogy tengeri úton viszik el a nagyobb felszereléseket. Hajóra kerülnek a garázs vagy a motorhome elemei.
Például egy ilyen tengeri szállítmány mozoghat a Bahrein - Szaúd-Arábia - Ausztrália úton, míg egy másik Szingapúr és Japán között.

A korábban a Ferrarinál is dolgozó Andrea Stella szerint is az F1 logisztikájának egyik kulcskérdése a teherszállításForrás: NurPhoto via Getty Images/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

A RacingNews365.com megkérdezte a költségvetési limit bevezetésének a hátásairól a McLaren versenyzésért felelős ügyvezető igazgatóját, Andrea Stellát:
Az én szakterületemben a legfőbb változás a teherszállítást érinti. A Forma-1 működésének egy alapvető feltétele ez ahhoz, hogy országról országra tudjunk mozogni, egy olyan eleme, ami nincs reflektorfényben. A tengeri úton történő teherszállítás egy nagyon is megfontolandó dolog, mind költségcsökkentés, mind pedig a hatékonyság növelése érdekében. Nagyon örültem, hogy tovább zsugorítják a költségvetési limitet, mert ez arra ösztönzött minket, hogy egy hatékony és kifizetődő tervet dolgozzunk ki a tengerenvízi történő szállítmányozásra."

Felszállás előtt a Forma-1-es csapatokat szállító óriásgép BrazíliábanForrás: Agęncia Estado via AFP/Copyright © Agęncia Estado. Todos os direitos reservados/Denny Cesare

A naptár növekedésének azonban van egy korlátja: a csapatok beleegyezése. A jelenlegi Concorde-megállapodás értelmében a csapatoknak egy szezonon belül több mint 24 futamban kell megállapodniuk, de a fent felsorolt okok miatt 23-ra szorul vissza a versenyek száma. Annak ellenére sem támogatják, hogy a további események potenciális bevételt jelentenének. Ez arra utal, hogy a Forma-1 elérte a tűréshatárt, vagy akár túl is lépte. Ugyanakkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy hamarosan eljutunk az egy év alatt 25 futamot lebonyolító versenynaptárhoz.