Társoldalunk:
Hírlevél

Ez az út várhat a McLarenre a közeljövőben

2022.04.03. 07:38

A csapat ausztrál pilótája, Daniel Ricciardo elmondta, érzik a lemaradást a vetélytársakkal szemben, de lehangoltság helyett a fejlődés motiválja őket. James Key, a wokingiak technikai igazgatója alátámasztotta versenyzője véleményét.

Azok után, hogy az elmúlt három évben mindig a legjobb négy között zárt a McLaren a konstruktőrök versenyében, az idei szezon eddigi két futamán Lando Norris szaúdi hetedik helye a csapat egyetlen pontszerzése. Daniel Ricciardo teljesítményét hátráltatta a koronavírus, ugyanis a bahreini teszt hétvégéjén kapta el a fertőzést, ami miatt kilométer- és erőnléti hátrányban is volt a továbbiakban. A legnagyobb probléma azonban mégiscsak az MCL36-tal van, hiszen alig van leszorítóerő, így pedig tapadás az autónál, ezt a hibát folyamatosan igyekszik kijavítani a csapat – ezt a helyzetet az ausztrál is látja, ahogyan azt az Autosportnak el is mondta. 

Daniel Ricciardo Szaúd-Arábiában már közelebb járt a pontszerzéshez, mint Bahreinben, egy meghibásodás azonban Dzsiddában is nullázáshoz vezetettForrás: AFP/Andrej Isakovic

"Azt gondolom, hogy ha nyugodtan és értelmesen fogom fel a helyzetet, meg kell értenem, hogy nem három vagy négy tizedet keresünk. Több, mint egy másodperc hátrányban vagyunk attól, hogy a győzelemért harcolhassunk, azt pedig kétlem, hogy egyik napról a másikra le tudjuk dolgozni. De türelmesnek kell lennünk, túl korai még nagy hűhót csapni."

Az ausztrál tavaly Monzában éppen csapattársa, Norris előtt nyert, és a kezdeti hátrány ellenére sem tartja kizártnak, hogy az idény második felében a tavalyiakhoz hasonló eredményeket érhetnek el.

„Úgy gondolom, hogy megvannak az embereink a munka elvégzéséhez. És százszázalékosan bízom az olyan emberekben, mint amilyen Andreas [Seidl – a csapatfőnök] – nyilatkozta Ricciardo. – Kicsit válságos helyzetből kell felállnunk, de azt hiszem, jó úton vagyunk efelé, ő az egyik legjobb ember, aki segíthet megfordítani a hajónkat. Ha hat hónap múlva kérdeznek meg, talán nem fogok meglepődni azon, hogy akkor hol tartunk, akkor sem, ha már lenne győzelmünk."

A McLarennek valójában a 2021-es évben történő fejlesztések és az ezekből következő kiváló eredmények mennek a 2022-es teljesítmény rovására, hiszen a vetélytársakhoz képest később kezdtek el felkészülni az idei, számos szempontból új szezonra. Ezt James Key technikai igazgató is megerősítette az Auto Motor und Sportnak.

James Key és Daniel Ricciardo már a Toro Rossoban is együtt dolgozott, az összhang így nem meglepő a csapaton belülForrás: Getty Images/2013 Getty Images/Peter Fox

„Tavaly igyekeztünk megtalálni az egyensúlyt az erőforrások és a költségvetés között, hogy akkor is jó eredményeink legyenek, és a 2022-es évre is jól fel tudjunk készülni. Az új aerodinamikai szabályokhoz azért is volt nehéz alkalmazkodnunk, mert kevés időt tölthettünk a szélcsatornában. Emellett pedig a költségvetési korlát is fontos szerepet játszott abban, hogy idén nem kezdtük olyan erősen az évet, hiszen mi korábban is kihasználtuk a keretet. (...) Azonban nem esünk kétségbe, meg kell küzdenünk mielőbb az új szabályokkal."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK