Vágólapra másolva!
Christian Horner szerint rendkívül izgalmasnak ígérkezik a Red Bull és a Ferrari csatája az idei évben. A bikások csapatfőnöke ráadásul úgy véli, később ebbe a Mercedes is bele fog szólni.

A 2022-es idény első két futama alapján úgy tűnik, hogy az idei világbajnoki cím a Ferrari és a Red Bull pilótái között fog eldőlni. Mindkét csapat egy-egy győzelemnél tart, miközben a Mercedesnek komoly hátrányt kell ledolgoznia, ám az energiaitalosok csapatfőnöke a konstruktőri címvédő istállót sem írja le.

Leclerc és Verstappen mindkét eddigi kiélezett párharcot vívott Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Getty Images

Charles Leclerc és Max Verstappen között a Bahreini és a Szaúd-arábiai Nagydíjon is óriási csata zajlott a győzelemért, és előbbit a monacói, utóbbit a holland pilóta nyerte. Christian Horner szerint ez alapján rendkívül izgalmas szezonra lehet készülni, miközben a két 24 éves versenyző között egyelőre megvan a tisztelet.

A sportban minden fejlődik, és ez mindig így van

– nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sportsnak. –A Ferrari az elmúlt években csendesebb volt, de idén igazán versenyképes autóval rukkoltak elő. Két fantasztikus fiatal pilótát láthatunk, akik versenyképes kocsikkal vannak fej fej mellett, és az első két futamon fenomenális volt a versenyzés. Látszik, hogy megvan a tisztelet kettejük között, és az első két viadalon tapasztalt minta igazán izgalmas.”

Bár Verstappen győzni tudott Dzsiddában, a Red Bull egyelőre nem mondhatja túl szerencsésnek magát: Szahírban mindkét versenyző a futam végén esett ki, míg egy héttel később az addig vezető Sergio Pérez szempontjából nagyon rosszkor jött Nicholas Latifi balesete, aminek következtében visszaesett a 4. helyre. Ugyanakkor az már most egyértelműnek tűnik, hogy azok után, hogy tavaly a végsőkig küzdöttek a Mercedesszel, a Red Bull idén is harcolni fog a világbajnokságért.

A bahreini csalódás után, amikor tudtuk, hogy versenyképes autónk van, és nem egyszer, hanem kétszer is lemaradtunk a dobogóról, remek eredmény, hogy megszereztük Max első [idei] győzelmét – jelentette ki Horner. – Checo borzasztóan balszerencsés [volt], de az első pole pozíciója azt mutatja, hogy az új szabályok mellett is ott vagyunk [az élmezőnyben], és ez a Milton Keynes-i személyzet kemény munkájának és odaadásának köszönhető. Nagyon büszke vagyok a csapatunk által elvégzett munkára, Milton Keynes-ben fantasztikus autó készült. Egy ilyen kimerítő tavalyi év után kevesebb időnk volt a [2022-re vonatkozó] kutatásra és fejlesztésre, mert rengeteget tettünk bele az előző idénybe.

Szóval nagyon izgalmas, hogy ilyen korán versenyképes pozícióban vagyunk.”

Ami a Mercedest illeti, a brackley-i alakulat egyelőre légüres térben van, hiszen a Ferraritól és a Red Bulltól messze vannak, de főleg a versenytempó tekintetében a középmezőny nem jelent rájuk veszélyt. A brit szakember azonban számol a tavalyi riválissal, és szerinte idővel három istálló pilótái fognak küzdeni a dobogós helyekért.

Horner szerint a Mercedes hamarosan ismét ott lesz az élen Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„A Mercedes hamarosan visszatér, efelől semmi kétségem nincs, úgyhogy magunkra kell összpontosítanunk, tovább kell fejlődnünk, és fejlesztenünk kell ezt az autót – szögezte le. – Úgy gondolom, hogy amikor a Mercedes megoldja a problémáit, akkor ott lesznek [az élen], így potenciálisan minden hétvégén hat pilóta lesz versenyben [a győzelemért]. Szerintem ez a sportág és a rajongók számára is fantasztikus lesz.”