Hamiltonnak is köszönhette szaúd-arábiai győzelmét Verstappen

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Max Verstappen, Red Bull, Charles Leclerc, Ferrari
JEDDAH, SAUDI ARABIA - MARCH 27: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB18 and Charles Leclerc of Monaco driving (16) the Ferrari F1-75 battle for track position during the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at the Jeddah Corniche Circuit on March 27, 2022 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Getty Images/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Még ha közvetett módon is, de Lewis Hamilton is segítette a Red Bullt a Szaúd-arábiai Nagydíj megnyerésében. Emellett az is a bikások kezére játszott, hogy nem jött be a Ferrari előzetes számítása.

A Red Bull – különösen a pole pozíciót megszerző Sergio Pérez – már a Szaúd-arábiai Nagydíj időmérő edzése után kiemelte, hogy az autójuk beállításaival inkább a versenyre készültek, a futamon mindez pedig végül be is bizonyosodott, hiszen Max Verstappen a nagyobb egyenesbeli tempójának köszönhetően tudta megverni Charles Leclerc-t. A verseny után Mattia Binotto, a Scuderia csapatfőnöke elárulta, kissé elszámolták magukat ezen a téren, míg Helmut Marko, a bikások tanácsadója arról beszélt, hogy Lewis Hamilton is segített nekik.

Verstappen és Leclerc játszmája a célegyenes előtti DRS-vonalnál Forrás: Getty Images/Getty Images / Red Bull Content Pool/Getty Images

A Red Bullok a szombati edzésnaptól kezdve letaszíthatatlanok voltak a sebességmérési pontok éléről, a versenyen pedig Verstappennek sikerült is előnyt kovácsolnia ebből, mert a futam hajrájában életbe léptetett virtuális biztonsági autós fázis után nemcsak megelőzte, hanem az utolsó körökben maga mögött is tartotta az őt DRS-sel támadó Leclerc-t.

– nyilatkozta Binotto a Sky Sportsnak.

Binottótól megkérdezték, hogy minek köszönhetően versenyeztek a Red Bullnál nagyobb leszorítóerős beállításokkal, mire elmondta, hogy úgy vélték, ez a gumikezelésben előnybe hozhatja őket. „Ez a versenyről versenyre hozott döntések része. Max nagyobb leszorítóerővel kezdett pénteken, majd csökkentette azt a hétvége további részében.

Ez végül a Red Bullnak nem jelentett problémát, és előnyt kovácsoltak belőle."

A Ferrarinak nem volt ellenszere a Red Bullra az egyenesekben Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Clive Mason

Mint kiderült, a kemény keverék szinte egyáltalán nem kopott, így Verstappen teljes erővel támadhatta vele Leclerc-t anélkül, hogy túlmelegítette vagy elkoptatta volna az abroncsait. Helmut Marko az Auto Motor und Sportnak elárulta, a mezőny nagy részéhez képest fordított stratégián levő Lewis Hamilton első etapját figyelve látták, hogy a kemény keverék jobban bírja a strapát a vártnál.

– mondta a 78 esztendős osztrák, majd ő is megerősítette, hogy a beállításokkal a futamra készültek. – Szándékosan a versenyre állítottuk be az autót, aminek eredményeként veszítettünk az első szektorban, de gyorsabbak voltunk az egyenesekben. És ha olyan pilótád van az autóban, mint Max, számíthatsz rá, hogy kihasználja ezt."

A Ferrari ugyanakkor a szaúdi vereség ellenére sem lehet elégedetlen, hiszen mindkét pontversenyben ők állnak az élen.

„A célunk az volt a szezon előtt, hogy versenyképesek legyünk, ott legyünk az élmezőnyben és csatázzunk, ezért nagyon elégedettek lehetünk. A két futam alatt a megszerezhető 88 pontból 78-at megszereztünk, így csakis jónak értékelhetjük a szezon kezdetét" – értékelt Binotto.

A két csapat között nagyon szoros a csata, de a pontok terén a Red Bull kettős bahreini kiesése miatt a Ferrari sokkal jobban áll Forrás: AFP/Hamad I Mohammed

A svájci olasz szerint azt azonban nem lehet kijelenteni, hogy ők lennének az idei világbajnokság esélyesei.

Rengeteg dolog történhet egy verseny alatt, ahogy most is történt a virtuális biztonsági autóval a záró szakaszban. De ez remek. A fontos, hogy versenyképesek legyünk, és szerintem képesek leszünk erre."

„Különböző pályák jönnek, kíváncsian várom Melbourne-t az új vonalvezetéssel és Imolát is. Eléggé biztos vagyok benne, hogy nagyszerű csata lesz legalább a szezon elején. Meglátjuk, hogy a szezon során ez hova fut ki" – összegzett.