Társoldalunk:
Hírlevél

Alonso elárulta, meddig tervez még az F1-ben versenyezni

2022.03.30. 21:06

Fernando Alonso egyelőre távol áll attól, hogy újra a világbajnoki címért harcoljon, de töretlenül hisz benne, hogy ő és az Alpine képes lehet felnőni a feladathoz. Szerinte ehhez akár még több évre is szükség lehet.

Két futam után mindössze két ponttal áll a Forma-1-be tavaly nem titkoltan azzal a céllal visszatérő Fernando Alonso, hogy az új szabályok jelentette lehetőségeket kihasználva ismét a világbajnoki címért küzdjön, és akár meg is nyerje azt. A 40 esztendős spanyol pilóta az idén aligha teljesíti ezt a célt, de mint Szaúd-Arábiában kijelentette, remélhetőleg nem ez lesz az utolsó szezonja. 

Alonso bízik benne, hogy nem ez lesz az utolsó F1-es idényeForrás: AFP/Andrej Isakovic

Alonso egy plusz egy éves szerződést írt alá a visszatérésekor, az egy éves opciót pedig tavaly aktiválta a csapat, így a kétszeres világbajnok az idén is a mezőny tagja. Ám hogy jövőre is az lesz-e, az még nem dőlt el, mindenesetre most kijelentette, hogy szívesen maradna.

Még mindig sokat nyújthatok. Jelenleg igazán élvezem a Forma-1-et és a versenyzést, és mindent, ami ezzel jár, mert az F1 nemcsak a pályán zajló dolgokról szól, hanem azon kívül is rengeteg a teendő, és ezeket is élvezem, úgyhogy remélem, hogy még két-három évig láthatnak errefelé” – nyilatkozta a DAZN-nek.

Az idei Alpine két verseny után a középmezőny első felébe sorolható, de győzelmekre önerőből semmiképp nem képes, ráadásul a megbízhatóságán is van mit csiszolni. Alonso viszont töretlenül optimista azt illetően, hogy előbb-utóbb győztes csapatot tudnak faragni a francia istállóból.

Még kell négy-öt verseny az értékeléshez, hosszú még az út. A mentalitásunk sokat változott tavaly. A Renault az utóbbi években a középmezőnyben sínylődött, és úgy gondoljuk, hogy ideje ezen változtatni, és nagyot álmodni.”

Motiválnunk kell az embereket a csapatban. Én az élet minden területén versengő alkat vagyok, úgyhogy amikor visszatértem, igyekeztem mindenkit arra sarkallni, hogy feszegesse a határait, mert tudom, hogy képesek vagyunk elvégezni a munkát. Én vagyok az, aki élteti a tüzet. Locsolunk rá egy kis benzint, amit mindenki örömmel vesz.” 

Alonso az egész csapatot motiváljaForrás: AFP/Andrej Isakovic

A mentalitásunknak meg kell változnia, és nagyot kell álmodnunk. Az új szabályok között ugyanannyit költhetünk, mint a többiek. Szerintem megvan a tehetségünk és a szervezetünk, úgyhogy idő kérdése. Nem tudjuk, hogy kettő, három, öt vagy hét éven belül történik-e meg, de remélhetőleg minél hamarabb, mert én sem versenyzem örökké. Mindent beleadunk, és meglátjuk, hogy mennyi időbe telik.”

Alonso a műszaki hiba miatti kieséssel végződő dzsiddai futam után elmondta, hogy szerinte két „remek versenyen” van túl, csak míg legutóbb a megbízhatósággal, addig Bahreinben a nem optimális stratégiával gyűlt meg a baja. „A tempónk kicsit jobbnak tűnik, mint amit az eredmények mutatnak, és ajándékoztunk néhány pontot a mögöttünk állóknak. Hosszú még a szezon, a szerencse pedig forgandó, és remélhetőleg a jövőben mi is kapunk ilyen ajándékokat.”

A teljesítménnyel elégedett vagyok, de mint mondtam, pontokat veszítettünk. Szerintem lehetnék hatodik vagy hetedik a pontversenyben, de nem vagyok, és nem azért, mert nem érdemeljük meg, hanem azért, mert nem aknáztuk ki a lehetőségeinket.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK