Társoldalunk:

Sainz válaszokat vár az FIA-tól a szaúdi káosz után

2022.03.29. 17:11

Carlos Sainz szerint a Szaúdi Nagydíjon a versenybírák döntései szükségtelenül hátráltatták őt, és beleszóltak a futam alakulásába is. A spanyol szerint körökkel hamarabb visszaadhatta volna Pérez a pozíciót neki, amit a Safety Car alatti szabálytalan előzéssel szerzett meg.

A Ferrari pilótája érthetetlenül áll a Szaúd-Arábiában történt eset előtt, amikor is hat kör eltelte után szóltak csak Sergio Péreznek, hogy szabálytalanul szerzett pozíciót Carlos Sainz-cal szemben, aki kénytelen volt az egész biztonsági autós szakaszt a mexikói versenyző mögött végigautózni.
Sainz az 50 körös futam 16. körében kiment a boxba kereket cserélni, miközben a Safety Car a pályára érkezett. A boxból kifelé közvetlenül Pérez mellé érkezett a spanyol, akinek egy fél autónyi előnyi volt a mexikóival szemben, így a Ferrari pilótája lépte át hamarabb a Safety Car vonalat, ami azt jelentette volna, hogy az új rajtot követően, ő lett volna előrébb, nem pedig Pérez, aki megelőzte őt. Pérez kihasználta, hogy jobb pozícióban érkezett a kettes kanyarba, így megelőzve a spanyolt, aki egyébként azonnal vissza kellett volna kapja a harmadik helyet a szabályok értelmében.

A versenybírák megerősítették, hogy vizsgálják az incidenst, de a Red Bull azonnal tájékoztatta Pérezt, hogy vissza kell majd adnia a harmadik helyet. Mivel a versenybíráktól nem érkezett semmilyen utasítás, a Red Bull azt kérte a mexikóitól, hogy csak a Safety Car távozása után, az új rajtot követően engedje el Sainzot.
Pérez így is tett, megvárta a verseny újraindítását, és az első körben a 4-es kanyarban félrehúzódott, hogy átadja a helyet spanyolnak, akinek viszont így már túl nagy volt a lemaradása ahhoz, hogy Max Verstappen után eredjen.

Sainz szerint Péreznek "milliónyi lehetősége" volt rá, hogy jóval korábban elengedje őt.
A Ferrari pilótája így a harmadik helyen végzett a futamon, míg Charles Leclerc a második, Max Verstappen pedig megnyerte a Szaúdi Nagydíjat. A díjátadót követően Sainz kifakadt a médiának:
Ez meglehetősen érdekes helyzet volt. Úgy gondolom, hogy mivel a Forma-1 egy sport, így elemeznünk kell ezeket az eseteket, és meghozni a megfelelő szabályokat, vagy akár egyszerűsíteni a meglévőket. Checo-nak (Pérez) vissza kellett volna adnia a harmadik pozíciót még a biztonsági autós szakasz alatt - mondta a RacingNews365.com-nak a Ferrari pilótája.
Ha így tett volna Pérez, akkor lényegében lehetőségem lett volna arra, hogy Max-szal versenyezzek az új rajtnál, illetve Checonak is lehetősége lett volna visszatámadnia engem az újraindításnál. De így tudtam, hogy vissza kell adnia a helyet, ezért nem is támadtam olyan agresszívan.Ez neki is rosszul jött ki, hiszen esélye se volt visszatámadni, tehát lényegében egy szükségtelen káosz kerekedett ki az egészből, amit jóval egyszerűbben is meg lehetett volna oldani. Hat kört tettünk meg a Safety Car mögött, milliónyi lehetősége volt rá hogy helyet cseréljünk, és az új rajtnál visszatámadhasson

- mondta Carlos Sainz. 
Ebben az esetben a versenybíráknak utasítaniuk kellett volna a Red Bull Racing csapatát, hogy mikor engedje el Sergio Pérez a Ferrari spanyol versenyzőjét, a toronyból azonban nem érkezett erre vonatkozó utasítás. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK