Társoldalunk:

Leclerc elárulta, hogy hibája megbosszulhatja-e magát a futamon

2022.03.27. 09:53

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke, valamint Carlos Sainz is izgalmas futamra számít Dzsiddában. Charles Leclerc úgy véli, nem fogja megszenvedni pénteki hibáját, aminek következtében reprezentatív körülmények között nem tudott versenyszimulációt teljesíteni.

Bár a pole pozíciót nem sikerült megszerezniük a Szaúd-arábiai Nagydíj időmérőjén, a Ferrari ezúttal is jó helyzetben várhatja a futamot, hiszen Charles Leclerc a 2., míg Carlos Sainz a 3. helyről indulhat. Előttük és mögöttük is Red Bull végzett, igaz, nem olyan sorrendben, amire a legtöbben számítottak, hiszen Max Verstappen csak a 4. lett, míg Sergio Pérez megkaparintotta élete első F1-es pole pozícióját. 

A Ferrari pilótái a második, illetve a harmadik helyről indulhatnak Szaúd-Arábiában - GalériaForrás: AFP/Andrej Isakovic

„Kétségtelenül fantasztikus kört rakott össze – utalt a mexikói pilótára Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke a Sky Sports műsorában. – Szerintem már a Q2-ben, valamint a Q1-es és a Q3-as első próbálkozása során is látszott, hogy gyors. Nagyszerű autóról van szó, szóval nem feltétlenül kell ezen meglepődnünk. Nyilván arra számítottunk, hogy Max lesz az [igazán] gyors, de összességében remek a csata. Nagy kihívás ez, nagyszerű, hogy ott lehetünk, és harcolhattunk a pole-ért. Személy szerint elégedett vagyok a második és a harmadik pozícióval azok után, hogy ismét versenyképesnek bizonyultunk. Megmutattuk, hogy az autó kiváló, és a pilóták is képesek jó teljesítményre, aminek nagyon örülök.”

A Ferrari és a Red Bull között továbbra is rendkívül szoros a csata, így nagy küzdelemre lehet számítani a győzelemért. A helyszín pedig már-már garancia arra, hogy ebbe külső körülmények is bele fognak szólni, vagyis a szerencsének is fontos szerepe lehet.

Úgy vélem, a futam mindannyiunk számára érdekes lesz, és itt, Dzsiddában bármi megtörténhet – jelentette ki a svájci olasz szakember. – Piros zászló, biztonsági autó, vagyis ez egyfajta szerencsejáték. Végső soron koncentráltnak kell maradnunk, és a legtöbbet ki kell hoznunk a lehetőségekből, aztán meglátjuk, hogy mi lesz a vége a versenynek. Sergio mindig is jó versenyző volt, nagyon gyors, és általában remek versenytempóval rendelkezik, a pole-ból rajtolva pedig ezt [ezúttal is] megvalósíthatja.”

Binotto külön kitért Sainzra, aki a Bahreini Nagydíj után kijelentette, hogy nem em elégedett a tempójával, majd a mostani szabadedzéseken is elmaradt Leclerc-től. Az időmérőn azonban megfordult a sorrend, hiszen a Q1-et és a Q2-t is az élen zárta, majd a záró szakaszban is ő vezetett az első körök után.

Ahogyan legutóbb is mondtuk, Bahreinben nem érezte magát jól az autóban, és tudta, hogy nem hozott ki belőle mindent – mondta Binotto. – Rengeteget tanulmányozta az adatokat, és nagyon sok erőfeszítést tett azért, hogy ide megérkezve mindent megértsen. Próbálta otthonosabban érezni magát [a kocsiban], és egyre inkább sikerül neki. Egyre közelebb kerül Charles-hoz, az időmérő elején gyorsabb is volt nála. Érdeklődve fogom figyelni a versenytempóját, de elég biztos vagyok benne, hogy közel lesz.” 

Leclerc nem tulajdonsít nagy jelentőséget pénteki hibájának - GalériaForrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Ayman Yaqoob

Sainz a második szabadedzésen elkövetett egy apró hibát, aminek következtében nem tudott versenyszimulációt teljesíteni olyan körülmények között, mint ami a futamon is várható. Ugyanez igaz Leclerc-re is, ám a monacói pilóta nem tulajdonít nagy jelentőséget ennek.

Délelőtt változtattunk a harmadik szabadedzés programján, és sikerült megtennünk néhány kört sok üzemanyaggal, ami szerintem jól ment, úgyhogy nem hiszem, hogy ez nagy hatással lenne ránk” – utalt a pénteki rontására a kvalifikáció első három helyezettjének tartott sajtótájékoztatón.

Ahogyan Bahreinben, úgy most is a Red Bull és a Ferrari versenyzői sajátították ki az első két sort, és ezúttal talán kijelenthető, hogy mind a négy pilótának reális esélye van a győzelemre. Sainz úgy véli, hogy a rajtnál is bármi megtörténhet, mert a szokásosnál kisebb jelentősége lesz annak, hogy ki, melyik oldalról indul.

Izgalmas rajtra számítok. Checo előttünk, Max mögöttünk van, a Red Bull a koszos, mi a tiszta oldalról indulunk, ugyanakkor ezen az aszfalton akkora a tapadás, hogy nem hiszem, hogy ez sokat jelent – utalt Verstappenre és saját magára. – Szerintem izgalmas futam lesz, és már nagyon várom. Remek csatának nézünk elébe, a két autó másfél-két tizeden belül van, ahogyan most is láthattuk. Úgy vélem, nagyszerű a Forma-1 számára, hogy [az élcsapatok] mind a négy versenyzője harcol egymással. Emellett úgy gondolom, hogy mindannyian tiszteljük egymást.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK