Vágólapra másolva!
Hacsak nem történik valami rendkívüli, és Lewis Hamilton el tud rajtolni a Szaúd-arábiai Nagydíjon, a hétszeres világbajnok újabb rekordot fog átadni a múltnak.

Bármennyire is szenved ezen a hétvégén és normál körülmények között szinte biztosan nincs esélye kiugró eredmény elérésére, Lewis Hamiltonnak elég lesz csak elrajtolnia a Szaúd-arábiai Nagydíjon ahhoz, hogy újabb rekordot döntsön meg. A Mercedes hétszeres világbajnoka egy Michael Schumacher által tartott csúcsot adhat át a múltnak.

Hamiltonnak elég elindulnia, és egy újabb rekord lesz az övé Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hamilton az idei szezon második futamán fog 180. alkalommal versenyezni a Mercedes gyári istállójának színeiben, amivel ő lesz az ugyanazon csapatban legtöbb alkalommal rajthoz álló pilóta. Jelenleg Schumacherrel osztozik az első helyen 179-179 rajttal (a német legenda értelemszerűen a Ferrarival érte el ezt a számot).

Érdekesség, hogy Schumachernek valójában 179 és fél rajtja van, mivel a statisztikákba nem számít bele az 1999-es Brit Nagydíj első fél körében való részvétele, ott ugyanis a kettős lábtöréssel végződő balesete miatt új rajtot rendeltek el, és az előzőleg megtett fél kört nem vették figyelembe.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy

a németnek 11 szezon kellett ennyi versenyhez, míg Hamilton a futamok megnövekedett száma miatt alig több mint 9 idény alatt összehozta ezt a mennyiséget.

Amikor a Szaúd-arábiai Nagydíjon szembesítették vele, kiderült, hogy nem is tudott az újabb rekorddöntés lehetőségéről.

Schumacher a 2006-os Brazil Nagydíjon versenyzett utoljára a Ferrari színeiben Forrás: AFP/Orlando Kissner

„Ezt nem tudtam. Ez eléggé lenyűgöző – mondta Hamilton Mercedes sajtóbeszélgetésén. – Hálás vagyok a Mercedesnek az irántam az évek alatt tanúsított lojalitásáért. 13 éves korom óta a Mercedesszel vagyok, úgyhogy sok időt töltöttünk együtt. Eléggé be vagyok ágyazódva a családba, és hálás vagyok, hogy a történelmük részese lehetek, és tovább dolgozhatok azon, hogy a jövőben még hozzátegyünk ehhez."

Hamilton ugyanakkor alighanem nem ilyen 180. mercedeses futamról álmodott, hiszen Q1-es kiesését követően alighanem a boxutcából fogja megkezdeni a versenyt, és még a pontszerzésért is meg kell majd küzdenie.

Nem úgy a brackley-ieknél töltött eddigi évei nagy részében őt csapattársként támogató Valtteri Bottas, aki az Alfa Romeóval a 8. helyről rajtolhat. A finn versenyzőt meg is kérdezték róla, milyen érzés, hogy Hamilton előtt van, miközben a hétszeres világbajnok továbbra is egy Mercedesben ül. „Fura ezt látni. Gyanítom valamilyen problémája volt, nem tudom. Meglepő őket küszködni látni, ugyanakkor jó dolog, hogy képesek vagyunk csatázni velük" – válaszolta Bottas.